În cel mai slab campionat al său din ultimii patru ani, Petrolul a făcut două remize albe cu FCSB!

Dragos Trestioreanu -

Paradox: în cel mai slab campionat al său din ultimele patru sezoane, Petrolul nu a pierdut cele două meciuri cu FCSB, ambele închiendu-se cu scorul de 0-0! Nici pe „Arena Națională”, în vară, nici duminică seară, pe „Ilie Oană”, găzarii nu au putut fi învinși de campioana en-titre. Ca și la București, au făcut și acasă un meci neașteptat de bun, în prima repriză mai titrații adversari neavând nici măcar un șut spre și pe spațiul porții lui Pecanha!!! Mai mult, Tamuz (foto, în stânga, atacându-l împreună cu Ropotan pe Kharja; www.gsp.ro) a avut în vârful ghetei deschiderea scorului, atunci când  profitat de bâlbâielile lui Toșca și Varela și a scăpat singur în careu, dar a șutat, de la 10 metri, cu… ochii închiși, în piciorul lui Niță, ieșit dintre buturi. Era minutul 13 și nu se știe cum ar fi evoluat jocul în continuare, câtă vreme FCSB nu a contat în prima jumătate a partidei, ocaziile de gol fiind consemnate doar de partea Petrolului.

În afara celei foarte mari a lui Tamuz, mai fiind și altele – ale aceluiași jucător (20), bine deschis pe stânga de Marinescu, dar șutând mult peste transversală, din marginea suprafeței de pedeapsă, apoi Ropotan (24), în urma unei reluări de la 35 de metri, reținută la colț de goal-keeper-ul FCSB-ului, și din nou a vârfului ploieștenilor (40), cel care a trimis mingea pe lângă bară, după o centrare a lui Zoubir, de pe stânga. Și la reluare, tot gazdele au avut o primă oportunitate de gol, Velasco (55) șutând de la 14 metri, din unghi de 45 de grade, de pe dreapta, balonul trecând puțin prin fața lui Tamuz și ieșind în afara terenului. Abia în minutul 67, FCSB a creat panică la poarta brazilianului Petrolului, Chicpiu șutând tare, de la 12 metri, ușor lateral dreapta, însă Pecanha a respins. Mult mai mare a fost ocazia de peste 300 de secundea oaspeților, facilitată de o eroare a lui Faug-Porret, care făcuse un prim mitan bun, dar atunci l-a scăpat pe Adi Popa, bucureșteanul a centrat, același Chipciu a reluat cu capul, de pe linia careului mic, apărărorul buturilor „lupilor” s-a opus din nou, Hamroun a urmărit mingea respinsă, însă, pentru că i s-a închis bine unghiul, a tras tare pe lângă bara dreapta. Peste doar patru minute, la o fază fixă, și-a încercat norocul și fundașul central Toșca, șutul lui din afara careului fiind deviat peste poartă, în corner. Petrolul a mai răspuns prin Velasco, la o reluare din întoarcere, de la 14 metri, în urma unei lovituri libere de pe stânga a lui Zoubir, Niță reținând chiar în fața lui Moussa. Totuși, oaspeții puteau da lovitura în al doilea minut de prelungiri, dintre cele cinci dictate de către centralul Radu Petrescu, lovitura de cap a lui Tudorie, liber la 6 metri, ușor lateral stânga, trecând pe lângă colțul lung, într-un moment în care Pecanha era bătut. Ar fi fost total nedrept, remiza albă fiind absolut echitabilă, după cum s-au desfășurat ostilitățile în cele două reprize.

În urma returului cu FCSB, mai mult ca sigur ultimul din acest campionat pentru Petrolul cu bucureștenii, au fost sesizate și câteva aspecte pozitive, pe lângă cele negative, deja știute. Cele bune au fost strategia dibace a antrenorului Eusebiu Tudor, care a pregătit inteligent acest meci, dăruirea jucătorilor săi, spiritul de sacrificiu al lor, evoluția de ansamblu peste nivelul partidelor din ultima vreme, show-ul celor… trei galerii, din „Latină” și „Mihai Bravu”, până pe „Vlahuță”. Ba chiar, și „Stadionului” a mai renunțat să privească un joc „ca la teatru”. De la imn și până după ultimul fluier al arbitrului, parcă un fior a însuflețit tot stadionul. Cele rele – gazonul și, implicit, suprafața de joc tot mai proaste și, hai să zic, faptul că arena nu a fost arhiplină, așa cum ar fi meritat petroliștii de pe teren de la toți petroliștii… rămași acasă. Ar mai fi fost și ratarea imensă a lui Tamuz, o palidă umbră a golgheterului letal de altădată.

În privința gazonului, e clar: este cel mai prost din acest moment, nu numai de aici, ci și din toată Liga I! Însă, tot pe acest gazon au mai jucat atâtea alte echipe din primul eșalon, dar atunci niciun site central de sport nu a făcut… fotoreportaje, nu s-a văitat atâta, ca atunci când FCSB nu a putut învinge (și) la Ploiești! Puțină decență nu ar strica, fiindcă FCSB nu-i vreo echipa de extratereștri, la care toată lumea să se uite mereu ca la o… minune! Să fim serioși, s-au duelat două echipe pe același teren și rezultatul final, 0-0, a fost cel mai corect, câtă vreme ocazii au fost de ambele părți, dar niciuna nu a putut – sau știut – să le fructifice.

PETROLUL: Pecanha 7 – Beța 7 (79 – Peteleu), Benga 7, Tudose 6.5, Faug-Porret 6 – Bucșa 6.5, Ropotan 7 – Velasco 6, L. Marinescu (cpt) 6.5 (72 – Nepomuceno 6.5), Zoubir 7 – Tamuz 5.5 (61 – Moussa 6.5). Antrenor: Eusebiu Tudor.

FCSB: Fl. Niță 7 – Râpă 6, Varela (cpt) 6.5, Toșca 6.5, Guilherme 6.5 – Kharja 7, L. Filip 6.5, Tahar 5.5 (61 – Hamroun 6) – Adi Popa 6 (87 – Al. Tudorie), Chipciu 7, N. Stanciu 6.5. Antrenor: Nicolae Dică.

Au arbitrat: Radu Petrescu 6.5 – Vasile Marinescu 6.5 și Valentin Avram 6.5 (toți din București).

Arbitru de rezervă: Marcel Bârsan (București).

Observatori: Marian Bucurescu, pentru joc, și George Ionescu, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Ropotan (32), Varela (32), Faug-Porret (66), Velasco (90), Moussa (90+5).

După partidă, la televiziunea DigiSport, Sebi Tudor a declarat: „Echipa a făcut poate cel mai bun joc de când sunt eu antrenor aici. Băieții au arătat atitudine, iar din punct de vedere tactic au respectat tot ceea ce am discutat înainte. Cred că rezultatul este echitabil. Am avut, și noi, și ei, ocazii de a înscrie. Important este că echipa se adună și am început să formăm un grup. Trebuie să vedem și partea plină a paharului. Echipa începe să se omogenizeze. Și noi ne chinuim pe acest teren, pentru că suntem gazde și trebuie să construim. E greu să controlezi mingea pe acest teren. Steaua (n.r. – FCSB) a venit să joace, dar sunt echipe care se cantonează în defensivă și e greu și pentru noi. Oricum, pe noi ne dezavantajează cel mai mult terenul. Steaua (n.r. – FCSB) a jucat un singur meci aici, noi le jucăm pe toate de acasă”! De subliniat că, în acest meci, Ropotan a primit cel de-al șaptelea cartonaș galben stagional, de data acesta nu pentru un fault mai tare, ci pentru un diferend verbal prelungit cu Varela, și va lipsi la jocul următor. Așa cum o va face după fiecare alt avertisment pe care îl va mai primi! Păcat, fiindcă a avut prestație foarte bună cu FCSB!

Dată fiind cota mai mare de interes a acestei întâlniri, la Ploiești s-au deplasat, duminică seară, și fostul mare tenismen Ilie Năstase, cu una dintre fetițele sale, ex-președintele Consiliului de Administrație al FC Steaua, Viorel Păunescu, ambii înfocați fani ai campionilor en-titre, dar și Raluca Ogică și tatăl ei, celebrul Stelian Ogică, ea fiind iubita mijlocașului Petrolului, Adrian Ropotan. Toți trei au părăsit stadionul la bordul unui Range Rover Evoque alb, care a luat ochii celor aflați în curtea interioară  stadionului, ca și, de altafel, ținuta super trendy a domnișoarei Ogică. Tot pe stadion, la una dintre lojele de la etajul destinat și jurnaliștilor a fost văzut predecesorul lui Eusebiu Tudor, Selymes Tibor.

Următorul joc al Petrolului, în campionat, va fi cel cu FC Voluntari, care va avea loc pe arena din Șoseaua Ștefan cel Mare, din București, sâmbătă, 24 octombrie, de la ora 18.00, în transmisia live a posturilor de televiziune DigiSport, Dolcesport și Look Plus. Voluntariul nu are nicio victorie în 14 etape din actuala ediție și nu ar avea… niciun sens să nu rămână tot așa și după confruntarea cu Petrolul! Mai ales că… Gigi Mulțescu nu prea mai știe componența penultimei echipe ale sale din Liga I!