În condițiile în care meciurile amicale de până la 4 iulie 2020 sunt aproape excluse, FC Petrolul Ploiești ar putea avea totuși un atu important în lupta pentru promovarea în Liga 1!

Dragos Trestioreanu -

În condițiile în care meciurile amicale de până la 4 iulie 2020 sunt aproape excluse, FC Petrolul Ploiești ar putea avea totuși un atu important în lupta pentru promovarea în Liga 1!

Dacă, aflate cu 10 zile înaintea restartului în campionat, în play-off-ul, respectiv play-out-ul Ligii 1, echipele de pe prima scenă fotbalistică a țării au început să joace, amical, între ele, FCSB fiind cea mai grăbită, de astăzi, 6 iunie 2020, au imitat-o și alte colege de întrecere, majoritatea evoluând cu trupe din play-out. Dar, era vorba și de un „duel” între formații viitoare adversare în play-out, precum Dinamo și FC Voluntari. Însă, meciul a fost anulat, din cauza grevei „câinilor roșii”, sătuli de promisiunile neonorate ale patronatului real, nu și cel din acte, cu privire la salariile restante, ca și de tergiversarea vânzării clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare. Asta după un scenariu „bine cunoscut” și la un… Petrolul falimentat acum patru ani: „Hai să ne facem că vindem, deși nu avem niciun gând să facem așa”! În fine, unele echipe de L1 au combătut, de bine, de rău, astăzi, pentru prima sau a doua oară, și vor reporni astfel treaba nu direct cu meciurile oficiale! Totuși, ce vor face grupările adunate de FRF, cele șase știute deja, într-o întrecere sui-generis? Adică, una cu doar cu tur, ci nu și cu retur, așa cum ar fi fost firesc. În fine, bine că se mai joacă, decât deloc, ca la L3 sau mai jos de locul 6 în L2!

La L1 se dă startul vineri, 12 iunie, cu meciul de la Craiova, de la ora 20.00, dintre CSU și FC Botoșani, etapa încheindu-se luni seara, la aceeași oră, cu disputa dintre Astra Giurgiu și Gaz Metan Mediaș. Disputele din play-out se vor succeda, hai să-i zic, la foc continuu, cu intermediare până la final de sezon, amtepenultima clasată mai având parte și de un dublu baraj de menținere în același eșalon. Astfel încât, cu cine ar mai putea combate, amical, trupe din play-off-ul L2? Ar fi de luat în calcul grupări din play-off-ul primului eșalon. Însă, cine crede că, la mijloc de săptămână, ar risca vreun antrenor, a cărui echipă trage la titlu sau la calificare în cupele europene, să-și accidenteze fotbaliști? Iar asta numai pentru a se antrena în condiții de joc divizionarele secunde din al lor play-off! Căci, este cât se poate de limpede că acelea din play-out-ul Ligii 1 nu mai au când să facă și „friendship matches”, cum le zic inventatorii sportului rege partidelor-test!

Și-atunci, ce ar putea decide promovarea directă sau accederea la barajul în Liga a II-a? O soluție, la prima vedere, ar fi „amicaluri” cu lotul fiecărei echipe împărțít în două, fiecare „succes” după astfel de jocuri urmând a fi recompensat cumva. Simbolic, desigur, căci pe bani ar fi chiar ridicol! Cine ar avea de câștigat astfel, pe viitor? Gruparea care are un efectiv echilibrat valoric, „trupa de rezerve” fiind aproape la nivelul celei de presupuși titulari. În acest mod, întreg lotul va fi super motivat, diferențele dintre formația de bază și cea a așa-zișilor jucători de schimb reducându-se exponențial. Dar permutările între „combatante” ar fi mult ușor de sesizat și, implicit, de efectuat. Ar mai fi totuși și încă o altă soluție, dar totul depinde și de datele barajelor de promovare în Liga a II-a, neanunțate până în prezent, de FRF, ca și programul viitorului play-off din L2, de altfel.

Cum alte divizionare B sau – cu doar câteva excepții, vezi barajul mai sus-amintit – divizionarele C se gândesc deja la… viitorul sezon, terminându-li-se treaba cu actualul sezon, potrivit deciziei federației, ar rămâne, mai aproape de realitate, ultima soluție, cea cu formațiile de la barajul de promovare în L2. Bineînțeles, totul va depinde și de cheltuieli, fiind greu de crezut că Petrolul, de exemplu, ar face vreun amical cu Fotbal Comuna Recea sau Minur Baia Mare ori chiar cu gruparea din Slatina, CSM. Însă, un Progresul Spartac București, o Unirea Slobozia sau o Mostiștea Ulmu, de exemplu, ar fi totuși la îndemână. O repet, numai să se afle o dată datele de desfășurare ale barajelor din L3!

În altă ordine de idei, dacă mi se permite, Costel Eanche, antrenorul principal al „lupilor”, apreciez că beneficiază, acum, de cel mai bun  și mai echilibrat lot din tot play-off-ul L2. Așa că, promovarea depinde, într-un astfel de context, exclusiv de măiestria lui de a trimite pe teren, la fiecare dintre cele cinci… „finale”, cel mai bun prim „11”, cel mai motivat, mai ales, iar pe parcurs, de a face și cele mai inspirate cinci înlocuiri de jucători, așa cum permite regulamentul în pandemie! Haideți să vedem însă ce va fi!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.digisport.ro, www.telekomsport.ro și www.liga2.prosport.ro