În Cupa României, Petrolul preferă să nu profite de un avantaj, ca divizionară secundă, contra unei formații de prim eșalon! Care este explicația veți citi în text!

Dragos Trestioreanu -

În Cupa României, Petrolul preferă să nu profite de un avantaj, ca divizionară secundă, contra unei formații de prim eșalon! Care este explicația veți citi în text!

După cum se știe deja, în Cupa României, atunci când se confruntă echipe de eșalon diferit, formația din cel inferior se poate prevala de regula „underilor”de la cel superior, aceasta fiind diferită în toate cazurile de gen. A surprins, totuși chiar nu prea mult, dat fiind numărul de meciuri bifat în unicul sezon regular din Liga 1 și forma lor, titularizarea la partida de acasă cu ACSM Politehnica Iași a Petrolului Ploiești tot a lui Valentin Țicu (născut în anul 2000) și a lui Mihai Constantinescu (2002). Asta deși, pe bancă, se aflau Alberto Olaru (1998) și Alexandru Saim Tudor (1998). Mai precis singurii jucători din lotul „lupilor” care se încadrează în regula impusă de FRF în prima ligă. Desigur, și Țicu, și Constantinescu se încadrează în aceeași regulă, dar mai mult sau mai puțin față de cea aplicabilă pe cea dintâi scenă a sportului rege autohton.

Odată cu accidentarea în prima repriză a duelului din optimile de finală și înlocuirea din minutul 29 a lui Ștefan Bărboianu – cel care va face luni, 22 februarie 2021, un RMN, pentru a afla cât de repede va revedeni apt de joc -, în locul olteanului a intrat pe teren… Olaru. Astfel că, Petrolul a avut până la finalul meciului câștigat cu 3-0 nu mai puțin de trei „underi” admiși de regulament în Cupa României la o divizionară secund în duel cu una din L1. Iar asta deoarece – din minutul 68 – în locul lui Constantinescu a intrat… Saim Tudor ! Am căutat pe cale de consecință, direct de la sursă, explicația acestei abordări inedite de către tehnicianul trupei găzarilor.

Iată ce a declarat în acest sens, pentru www.gazetaph.ro, președintele executiv al Petrolului Ploiești, Costel Lazăr: „Antrenorul principal Viorel Moldovan și-a structurat echipa de bază în perspectiva celor cinci finale, adică a viitoarelor meciuri rămase de disputat în sezonul regular. Drept urmare, cu Valentin Țicu și Mihai Constantinescu titulari, asta deși avem în lot și doi fotbaliști născuți în anul 1998, dintre care – e adevărat – unul putea fi înlocuit cu un senior chiar din… minutul unu, așa cum văd că se obișnuiește pe la primul eșalon! Noi ne-am propus însă a merge merge pe un prim <<11>> care va fi folosit și în campionatul ligii a doua. Unul în care mai avem destule confruntări. Dar, dacă va fi nevoie la un moment dat, îi asigur pe suporteri că Moldovan se va folosi de acest avantaj, pentru că trebuie să recunoaștem că este un avantaj”!

Nu-i mai puțin adevărat că, dacă Mihai Constantinescu ar putea fi înlocuit de Alexandru Saim Tudor, acesta având ceva mai multă experiență și fiind și mai eficient la poarta adversă. Dar, numai în eventualitatea în care Saim va fi și bun de joc, ceea ce nu-i cazul deocamdată. În schimb, Valentin Țicu nu are în efectiv un jucător de schimb de valoarea lui, pe acel post, nici Antoniu Manolache, nici un de curând reprimit în lot, belgianul Joeri Poelmans, nedovedind în acest sezon că i-ar fi superiori fostului internațional de juniori. Însă, rămâne de urmărit ce se va întâmpla miercuri, 3 martie, de la ora 19.00, la meciul cu Astra Giurgiu!

P.S. Vârstă de „under” în Liga 1 are, este drept, și Vlad Mitrea (2001), însă pesemne că, fiind împrumutat la Petrolul, de la Sepsi Sfântu Gheorghe, până la sfârșitul sezonului, deocamdată nu se insistă pe serviciile lui, deși este un tânăr talentat, școlit și pe afară, dacă nu mă înșel!  

Foto: www.fcpetrolul.ro