Când joci, cel puțin o repriză, ca o… „lanternă”, nu ai cum să câștigi în fața unei „lanterne”! Corect ar fi fost s-o învingă „lanterna”, CS Mioveni, pe echipa de pe 5, FC Petrolul!

Dragos Trestioreanu -

Când joci, cel puțin o repriză, ca o… „lanternă”, nu ai cum să câștigi în fața unei „lanterne”! Corect ar fi fost s-o învingă „lanterna”, CS Mioveni, pe echipa de pe 5, FC Petrolul!

Când învinșii Petrolului din ultimele două runde precedente celei în curs, FC Rapid, respectiv FC U 1948, s-au plâns, prin antrenorii lor, că „lupii” joacă închis, băgând autobaza în poartă bla-bla-bla, nu a fost nici corect și chiar exagerat. De ce exagerat? Fiindcă în ambele meciuri, în afara unei rigurozității vizibile a defensivei, „galben-albaștrii” au mai contat și pe plan ofensiv, producând astfel, cu noroc sau fără, golurile unor succese mai puțin așteptate, în afara suporterilor lor. În etapa a VII-a însă, la ea acasă, trupa lui Nae Constantin, revenit în spațiul tehnic după suspendarea ispășită în partidele mai sus-menționate, a arătat de parcă tehnicianul adunase, înainte de meci, 11 titulari și-i pusese să joace pentru prima oară, împreună, contra „lanternei roșii”, CS Mioveni!

Cel puțin în prima repriză, experimentații Seto și Jair, dar și Cebotaru, când a fost introdus în joc partea a doua a partidei, nu au dat o pasă ca lumea, Bratu parcă nici nu a existat, fiind mereu pe jos, în uarbă, lăudatul Vâlceanu a făcut o gafă pentru care lui Avram i s-ar fi bătut obrazul etape0 bune de acum înainte, iar Grozav nu a fost deloc… grozav, benzile fiind, de altfel, ca și inexistente, și defensiv, și ofensiv. Numai Tamaș a fost din nou impecabil, motivându-i astfel pe Meijers și, mai ales, pe Huja să nu greșească. Ivanovski a muncit iarăși ca un salahor, dar pentru cine?! A fost cu siguranță cel mai slab mitan al Petrolului, până și în meciurile pierdute, acasă cu FC Voluntari, și la Arad, cu UTA, echipa ploieșteană a arătat mai bine. Pur și simplu, inexplicabil acest recul, tocmai acum când există și două vârfuri de atac, același Ivanovski și Irobiso, care – bine angajate – pot da golurile atât de dorite, mai multe decât cele din „rezultatele italiene”. OK, nu există un număr 10, dar până va reveni Budescu în competiție nici nu va fi, ce să ne mai ascundem după cireș?

Într-o astfel de conjunctură nesperată pentru ea, CS Mioveni – cu ex-petrolistul Flavius Stoican la primul său meci pe banca „galben-verzilor” echipați în… roșul de deplasare – a atacat dezinvoltă. A avut posesie, a dat fiori și a jucat de parcă ea era pe locul 5 și gazda – „lanterna”! În primele 45 de minute, după ce s-a jucat cu un balon pe care i l-a „suflat” Buziuc, în „6 metri”, dar continuarea fostului atacant al FCSB-ului nu a fost una cu noroc pentru echipa lui, semnalul nu a fost tratat așa cum trebuia. A fost noroc totuși atunci, așa cum avea să fie și ceva mai târziu, când Lixandru, aidoma lui Cvek în faza în care a calificat-o pe CFR Cluj în grupele CEL, a reluat pe spate, dar în transversală, o minge pe care Garutti a fost aproape de a o trimite apoi în plasă. În vreme ce petroliștii se chinuiau să îi dea măcar emoții fostului lor goal-keeper, Popescu, un alt ex-petrolist, atacantul Blănaru, îl chinuia de mama focului pe Huja, cu șarje în viteză. A fost o repriză „horror”, ce să mai, de uitat urgent-urgent!

La reluare, Nae Constantin a venit cu o schimbare, dovedind că înțelesese bine ceva. Mai precis că ideea de a-l titulariza pe crudul Bratu nu fusese atât de oportună pe cât poate că a crezut. Cu – pe aceeași parte dreaptă – Cioiu, jocul a fost ceva mai alert în mitanul secund, acțiunile din careul mare al Miovenilor au mai început să apară, ca și unele jumătăți de ocazii. A-i da Cezarului ce-i al Cezarului, tehnicianul i-a ochit foarte bine pe toți jucătorii ce-au trebuit schimbați. Revenind la oportunități de a marca, doar una mare de tot, a lui Grozav, putea aduce golul. Beneficiarul unei mingi puse superb, cu capul și cu cap, de către Ivanovski, fostul internațional român a lovit-o total aiurea, cu piciorul drept, trimițând-o pe lângă bara verticală din stânga lui Popescu, deși se demarcase perfect în „16 metri”. Și cam atât a fost, deși presiunea a fost cu totul alta la poarta oaspeților, față de prima repriză.

În schimb, CS Mioveni – cu o posesie superioară și o incisivitate pe care Petrolul ar trebui s-o fi luat drept model pentru meciurile următoare – a forțat adesea deschiderea scorului. A și reușit-o la șutul lui Antal, din afara suprafaței de pedeapsă, execuție care l-a surprins total pe Vâlceanu, prezentat altfel în acest meci față de debut și de jocurile de până în runda cu numărul 7. Din nou noroc, asistentul de la tușa 1, Daniel Mitruți, a ridicat fanionul, sesizând ofsaidul în care se afla fostul echipier al arădenilor de la UTA în momentul în care i se pasase. Aflați în camera VAR, Sebastian Colțescu și Vlad Bârleanu i-au confirmat decizia lui Nicușor Flueran, centralul craiovean concitadin cu tușierul cu „ochi de șoim”! Și cum până la final, chiar dacă formația Miovenilor nu a renunțat absolut deloc de a-și apropria victoria, meciul s-a încheiat cu o remiză albă: 0-0. Când joci, cel puțin o repriză, ca o… „lanternă”, nu ai cum să câștigi în fața unei „lanterne”! Corect ar fi fost s-o învingă „lanterna”, CS Mioveni, pe echipa de pe 5, FC Petrolul! Asta dacă Țicu și coechipierii săi nu au de gând, acum, să-și fi „furat singuri căciula”.

După acest punct câștigat, a avut dreptate după partidă Nae Constantin când a declarat că a fost unul cucerit, ci nu două pierdute, urmează două meciuri pe aceeași arenă. Contra „gazdei” Chindia Târgoviște (miercuri, 31 august, ora 16.30), o echipă incomodă și capabilă de orice, vorba vine, iar apoi a trupei lui Mihai Teja, fost preparator fizic al găzarilor, FC Botoșani (duminică, 4 septembrie, 13.30), cea mai periculoasă față de ultimele două oponente ale „lupilor”. Drept urmare, FC Petrolul trebuie să arate cu totul și cu totul altfel decât în fața Miovenilor. Măcar să mai recupereze din cele două puncte irosite până la urmă și să pună și ceva în plus în ierarhia la zi a turului Superligii. Ideal, desigur, ar fi fost să se obțină 9 puncte, dar la cum s-a jucat sâmbătă seară cine ar fi visat la trei succese la rând l-ar fi mâniat pe Dumnezeu!

Una peste alta, a plăcut sportivitatea manifestărilor din spațiul tehnic, îmbrățișările bărbătești și mâinile strânse, înainte și după meci, ale celor doi antrenor principali, Nae Constantin și Flavius Stoican, Cel din urmă este cunoscut ca un tip coleric, dar s-a dovedit altfel de cum era, preferând chiar să glumească la intarea pe teren a lui Cioiu, fostul său jucător de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu. La cum s-au exprimat pe gazon Scarlatache & Co. sub bagheta lui Stoican, CS Mioveni ar avea șanse să mai adune puncte în clasament. Evident, pentru a încerca să iasă din subsol și să urce spre o zonă mai liniștită. Dar, vom vedea dacă nu cumva a fost numai un simplu foc de paie. Ah, să nu uit: nu a mai fost sold-out, ca și atunci când a venit Rapidul, dar au fost foarte mulți suporteri pe „Ilie Oană” pentru un meci cu ultima clasată!

Foto: www.fcpetrolul.ro