În ianuarie și la debut de februarie ne-au părăsit de tot foști petroliști sau ex-arbitri, din sportul rege! Acum, un internațional câștigător de Cupa Campionilor Europeni, Ilie Bărbulescu
Dragos Trestioreanu -
E trist și dureros, totodată, auzind la început de an, când tocmai fiecare, indiferent de vârstă, și-a făcut bilanțul pe anul precedent, ca și planurile pentru cel care urmează, că totul a rămas la nivel de speranțe neîmplinite. Luna trecută, ne-au părăsit, plecând definitiv – sperăm noi, cei rămași pe Pământ – spre locuri mai bune și mai liniștite, fostul golgheter al Petrolului, Marcel Catinca, la nici măcar primul an al pensiei. Imediat, am auzit că s-a stins, în Spania, și un fost mare arbitru ploieștean, Ilie Coț, ex-căpitan și antrenor al selecționatei României de surdo-muți. Cel urmat, nu la multă vreme, de dragul meu prieten de mai bine de 24 de ani, Nelu Ștefănescu, recent plecat la Cer, după o lungă suferință. Și el, un cavaler al fluierului local, bine cunoscut mai ales la nivelul campionatelor județene și ca observator de joc, după ce și-a pus… fluierul în cui.
Vineri spre sâmbătă, noaptea târziu, și-a întrerupt, în somn, cursul vieții, la 62 de ani, un fost internațional, Ilie Bărbulescu. Cel care a… pus mâna cel dintâi pe trofeul Cupei Campionilor Europeni, mângâindu-l ca pe o iubită! În returul ediției 1983-1984, Bărbulescu a fost transferat la FC Petrolul cel original, devenind titularul postului de mijlocaș central. Era cu doi ani înaintea marii finale din Spania, cu Barcelona. Îmi amintesc, ca și cum ar fi fost ieri, de-un meci la București, de pe micuța arenă din cartierul Regie, dintre Sportul Studențesc și Petrolul. Studenții stăteau bine în clasament, în vreme ce găzarii – amenințați de o posibilă retrogradare. Era în primăvara lui ’84, am găsit și data jocului, dar ce importanță mai are acum. Pe teren, la Petrolul, în primul „11” erau… Marcel Catinca și Ilie Bărbulescu. Gazdele au deschis scorul și se anunța deranj mare ulterior pentru ploieșteni, încurajați însă frenetic de toată tribuna a doua! Dar, Decu Crângașu a egalat din penalti, iar Catinca – după o acțiune pornită de la jumătatea terenului, din bandă dreaptă, a bifat remontada, ca un miracol pentru oaspeți. Păcat totuși, că visele petroliștilor de evadare de sub linia roșie, așa cum se scria în vechea limbă de lemn jurnalistică, nu s-au înfăptuit la finalul acelui campionat! În vară, Ilie a plecat de pe stadionul vechi care, mai târziu, a purtat numele și prenumele ilustrului său tiz, Ilie Oană.
Chiar dacă a avut o mai scurtă trecere pe la clubul găzarilor, suporterii în vârstă nu l-au uitat nicicând pe Bărbulescu, simpatizându-l atunci și regretând acum că – deși mai avea ani destui de viață, ca și orișicine la 62 de ani – ne-a părăsit pentru totdeauna. Tocmai când bătuse palma să fie prezent, luna aceasta, curând, la Buzău, la un meci de fotbal caritabil. Drumul să fi fost lin spre cer, printre stelele ce îți vor fi luminat calea, fostule petrolist ILIE BĂRBULESCU!
Foto: Facebook