La Ploiești, miercuri, în loc să fie omagiate succesul din 1966 al Petrolului în dauna Livepoolului și pierderea dureroasă a lui Nicu Toporan, „capul lui Tamaș” s-a „cerut”! De parcă nu s-ar fi știut de la bun început de „bipolaritatea” stoperului!

Dragos Trestioreanu -

La Ploiești, miercuri, în loc să fie omagiate succesul din 1966 al Petrolului în dauna Livepoolului și pierderea dureroasă a lui Nicu Toporan, „capul lui Tamaș” s-a „cerut”! De parcă nu s-ar fi știut de la bun început de „bipolaritatea” stoperului!

Așa cum am scris și în textul despre pierderea definitivă a unui fost mare atacant al Petrolului, mai precis Nicu Toporan, noaptea este cea mai bună parte dintr-o… zi în care pot face relaxat documentare. Ei bine, marți spre miercuri, am început „periplul” pe Facebook, și nu numai, cu o postare ca „ardeiul iute” a unui fost coleg de redacție de la cotidianul Prahova, prietenul Octav Preda. Mai informat acum decât era… atunci, ca jurnalist, glumind puțin, Octav a făcut public un text despre un „pericol iminent”: eventualitatea rezilierii contractului lui Gabriel Tamaș cu FC Petrolul! Cum? De ce? A explicat tot el, aseară, că – perceput de conducerea administrativă și tehnică drept un ghimpe, metaforic desigur – Tamaș fusese convocat, ieri, în fața Comitetului Director, organ executiv colectiv al clubului, pentru a se discuta termenii despărțirii, stabiliți acum pentru joi, 13 octombrie 2022.

Evident, privind în urmă la evoluțiile brașoveanului de origine, ploieșteanul iubitor de Petrolul s-a speriat. Ca unul care l-am lăudat pe Gabi Tamaș, dar nu i-am ignorat nici erorile, căci au mai fost, dar cele bune au fost peste, în balanță, am rămas uimit de a doua cerere a lui să plece de la echipa clubului găzarilor. Parcă se rezolvase totul, când au apărut și banii, iar în ultima vreme s-a ajuns chiar și la zi cu toate datoriile. Cel puțin, așa s-a declarat oficial.

Apropo de ședința CD, din declarația lui Costel Lazăr oferită media, miercuri, am dedus că fotbalistul nu s-ar fi prezentat la club, dar ar fi purtat cu președintele executiv o discuție telefonică. Discuție care – nu am înțeles, însă – ar fi fost consemnată înainte sau după „bomba de presă” explodată, tot ieri, cu privire la limbajul suburban folosit de Gabriel Tamaș vizavi de suporterii Petrolului! Unul care – mai citestc și copii pe aici – am refuzat să îl postez. Era vorba despre o înregistrare audio adusă ca dovadă a celor spuse de către jucător la adresa fanilor. Pe rețelele de socializare, reacțiile au fost diferite, așa cum este și omul Tamaș: fotbalist de nota 10, viață extrasportivă de… puneți-i dv nota, vă rog!

Dar, despre această „bipolaritate” a lui se știa de la bun început, de ce nu? Altfel, unii cred că-i vocea lui Gabi; alții că nu ar fi, unii îl condamnă pentru limbaj; alții îl apără. Printre aceste reacții contradictorii s-au strecurat și câteva înțepături la adresa conducerii. Care conducere, într-adevăr, are „bubele” ei, dar acum direcția a fost greșită, fapt recunoscut cu fair play de Octav. Chiar dacă nu va renunța în veci la ținta sa, pe care o știe deja tot petrolistul. Ce scrie el a doua zi după postarea de noapte? În rezumat, că Tamaș a greșit cu acel limbaj, că nu trebuia folosit contra suporterilor, că și-a autosemnat astfel sentința și – nota bene – că vocea este sigur a lui și – din nou, nota bene – nu ținta lui dintotdeauna, să zic așa, ar fi făcut înregistrarea condamnată de unii dintre fani.

Am fost întotdeauna adeptul diversității de opinie, firește că și în aces caz. Însă, undeva se greșește. Păi, de ce ar fi vrut să scape, dau un exemplu, Lazăr de Tamaș, câtă vreme tocmai el l-a adus în vară, la echipă? Orice se poate spune despre șeful Executivului „lupilor”, dar niciodată că și-ar fi bătut conștient cuie în talpă transferând un jucător dificil. Unul pe care îl cunoștea foarte de bine de pe vremea când au colaborat la Astra. Deci, e simplu, nu conducerea l-a vrut afară, drept dovadă că Gabi mai ceruse să plece și nu a fost lăsat, atunci. Din păcate, pentru suporterul ploieștean supus unei acțiuni de… micțiune și alte alea din partea lui Tamaș, chiar el și-a cerut plecarea, nimeni altcineva! Scuze de genul că ar fi fost provocat, că era nu știu cum, nu țin deloc. Vorbim despre oameni maturi, ci nu de copii de școală primară. Concluzia amară: Petrolul a pierdut un FOTBALIST, dar nu și un caracter, cum se zice în sportul rege. Însă, știți clișeul, nimeni nu-i de neînlocuit!

P.S. Pentru Octav: Mathaus era de mult timp la Ploiești, așteptând să fie declarat liber de contract, când Tamaș a cerut pentru prima oară să rezilieze contractul cu Petrolul. Deci, nu a fost adus să îl înlocuiască pe Gabi, fiind și de profil diferit, chiar dacă tot fundaș central este la origine!

Foto: www.gsp.ro, www.digisport.ro, www.sport.ro și www.prosport.ro