În războiul gigacaloriei Dobre strigă ”ura”, Toader îl acuză pe Dobre că minte, Veolia afirmă că primarul se precipită și că nu s-a ajuns la nicio înțelegere

Daniel Dimache -

În războiul gigacaloriei Dobre strigă ”ura”, Toader îl acuză pe Dobre că minte, Veolia afirmă că primarul se precipită și că nu s-a ajuns la nicio înțelegere

După întâlnirea de astăzi dintre reprezentanții Primăriei Ploiești, Consiliului Județean Prahova și Veolia, pe tema prețului gigacaloriei, Adrian Dobre a ieșit imediat cu o declarație triumfalistă, strigând ”victorie”, că datorită lui s-a ajuns la un acord pe prețul de 237 lei/Gcal + TVA, arogându-și niște merite în negocieri pe care ceilalți doi parteneri de dialog i le contestă.

Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader îl acuză direct pe primarul Ploieștiului că ”minte” și că de fapt Guvernul, printr-un act legislativ salvează situația termoficării la Ploiești.

Veolia vine să lămurească lucrurile și explică, într-un comunicat de presă, că de fapt nu s-a ajuns la niciun acord și că primarul ”se precipită”. Veolia ia în calcul să accepte pe termen foarte scurt (5 luni) un preț al gigacaloriei mai scăzut decât cererea inițială, pentru că Guvernul a emis un act normativ prin care reglementează prețul gazelor pentru producătorii de energie termică. După această perioadă, Veolia revine la cererea inițială de 340lei/Gcal + TVA, care ar respecta prețul real de producție. La momentul acesta, Veolia informează că are mai multe variante și de prelungire a contractului, dar și să abandoneze activitatea de producere și distribuție a energiei termice din Ploiești.

Vă prezentăm declarațiile părților implicate:

Primar Adrian Dobre:

”Victorie pentru Ploieşti – se prelungeşte contractul cu Veolia la un preţ de 237 de lei! Dragi ploieşteni, mi-am respectat angajamentul pe care mi l-am luat faţă de dumneavoastră de a negocia la sânge, un preț corect pentru tariful la apa caldă şi căldură! Astfel, am ajuns la un acord de prelungire a contractului cu Veolia la un preţ de 237 de lei (+TVA), în condiţiile în care, vă reamintesc, solicitarea era de 404 lei (340 de lei + TVA).”

Bogdan Toader, președintele CJ Prahova:

”Guvernul României salvează situația termoficării la Ploiești, în timp ce primarul Adrian Dobre minte, din nou, ploieștenii…

Ca urmare a plafonării prețului la gaze pentru consumatorii casnici și pentru CET-uri la prețul de 68 de lei pe MWh, decizie luată de Guvernul României, la finalul săptămânii trecute, se concretizează un important efect pentru prețul pe care îl vor plăti ploieștenii racordați la sistemul centralizat de furnizare a apei calde și a încălzirii.

Propunerea acestui tarif a venit de la Veolia și nu de la primarul municipiului Ploiești, iar datorită acestei decizii, luate de Guvernul PSD-ALDE, practic, se clarifică situația furnizării agentului termic la Ploiești, cel puțin pentru următoarele cinci luni, când ar urma să fie refăcută formula de calcul. Astfel și-au găsit ecou favorabil eforturile depuse de mine, în calitatea mea de președinte al Consiliului Județean Prahova, alături de reprezentanții PSD-ALDE din cadrul Consiliului Local Ploiești, în vederea rezolvării problemei sistemului public de termoficare.

Concret, în urma negocierilor, de astăzi, cu reprezentanții Veolia Energie Prahova, prețul propus de livrare a agentului termic către populație este de 237 de lei plus TVA/Gigacalorie, față de prețul actual de 186 de lei plus TVA/ Gigacalorie, noul tarif fiind avizat de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Am promis că voi rămâne un partener corect al tuturor ploieștenilor și, pe această cale, vă informez că, pentru protejarea consumatorilor din municipiul Ploiești racordați la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, operat de Veolia Energie Prahova, colegii mei, consilierii PSD-ALDE din cadrul Consiliului Local Ploiești vor propune și vor susține ca municipalitatea #săsubvenționeze diferența de preț dintre tariful actual și cel avizat de ANRE.

Din păcate, primarul Adrian Dobre nu înțelege că are obligația de a comunica informații corecte ploieștenilor și, mai mult decât atât, nu conștientizează că sunt numeroși cei care au citit și ascultat afirmațiile împotriva actualului operator, în relație cu care, astăzi, alege, așa cum ne-a obișnuit, să o întoarcă ca la Ploiești, pozând într-un negociator fair-play, asumându-și o victorie parțială, “de etapă”, pentru că trebuie să fim cinstiți față de ploieșteni și să îi informăm corect, prețul cu care a venit Veolia Energie Prahova, de 237 de lei plus TVA/Gigacalorie, ar putea să fie renegociat, peste cinci luni.

Rămân alături de ploieșteni și sper să revin cu vești și mai bune, Ploieştiul fiind singurul oraș din România în care nu se subvenționează prețul Gigacaloriei.”

Veolia:

”Veolia Energie Prahova anunță continuarea negocierilor cu autoritățile locale în vederea unui eventual acord de prelungire a Contractului de concesiune pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică și după data de 01.05.2019

 În contextul solicitărilor autorităților locale de negociere în vederea prelungirii Contractului de Concesiune, în baza căruia VEP furnizează serviciul de alimentare cu energie termică în Municipiul Ploiești până la data de 01.05.2019, operatorul a răspuns pozitiv arătându-și continuu disponibilitatea de găsire a unor soluții viabile. Până la acest moment nu s-a ajuns la o înțelegere care să permită prelungirea Contractului.

 Declarația recentă a primarului Municipiului Ploiesti se dovedește a fi precipitată, în acest moment părțile neajungând la un acord final. Preocuparea operatorului, precum și punctul său de vedere, constant manifestate pe parcursul negocierilor, sunt acelea de obținere a unei reechilibrări contractuale.

Ținând cont de noile modificări ale OUG 114/2018, care reglementează pentru o perioadă de 3 ani prețul gazelor pentru producătorii de energie termică ce livrează apă caldă și căldură populației, pe parcursul negocierilor cu reprezentanții autorităților locale, VEP a prezentat un plan de extindere a duratei Contractului de Concesiune, pentru diferite perioade, respectiv 3, 5 și 7 ani. În acest moment, părțile încă analizează diferitele variante.

În vederea eficientizării sistemului de alimentare cu energie termică sunt necesare investiții majore aproximate la 150 milioane lei, din partea tuturor părților implicate. Operatorul se poate angaja la realizarea de investiții de 84 milioane lei în contextul prelungirii Contractului de concesiune pentru o perioadă de 7 ani, varianta optimă pentru toți partenerii, în special pentru consumatori. 

Cu mai puțin de 30 de zile înainte de data expirării Contractului, reprezentanții operatorului reamintesc că au anunțat ca și conditie prealabilă a continuării negocierilor adoptarea până la data de 05.04.2019 a unei hotărâri din partea Consiliului Local, respectiv Consiliului Județean prin care să se aprobe :

•           Prelungirea duratei Contractului de Concesiune în condițiile ce vor fi stabilite printr-un act adițional ce va fi supus aprobării Consiliului Local și Consiliul Județean până la data de 25.04.2019.

•           Aplicarea începând cu data 05.04.2019, pe o perioadă limitată a tarifului de 237,35lei/Gcal  + TVA (aprobat în luna ianuarie de Consiliul Local), respectiv până la avizarea de către ANRE a noii formule de ajustare a tarifului precum și a noului preț estimat la 340lei/Gcal + TVA.

•           Recuperarea rattrapage-ului în valoare de 39,97 milioane lei într-o perioadă de maxim 3 ani.       

Așa cum a anunțat  anterior, operatorul desfășoară în paralel și acțiunile necesare predării gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Ploiești, în perspectiva expirării Contractului la data de 1 Mai 2019.”