În sfârșit, ce și-a dorit toată suflarea petrolistă: joc-spectacol, goluri multe, victorie la scor și (re)debutul lui Tamuz! Plus un Marinescu imperial!

Dragos Trestioreanu -

În sfârșit, ce și-a dorit toată suflarea petrolistă: joc-spectacol, goluri multe, victorie la scor și (re)debutul lui Tamuz! Plus un Marinescu imperial!

Un meci ce începe, practic, de la 2-0, iar fotbaliștii care conduc pe tabelă, după primele patru minute de joc, se avântă în presing, nu poate continua decât cu alte goluri, și mai multe! Așa s-a întâmplat pentru – în sfârșit! – fericirea suporterilor Petrolului, de pe arena Ilie Oană și din fața micilor ecrane, de-a lungul meciului din etapa a IX-a, cu Aerostar Bacău.

Formație de gabarit, condusă de pe bancă de un antrenor, Cristian Popovici, căruia îi place să le comande băieților lui să joace fotbal, ci nu să bage „autobaza” în poartă, Aerostarul – echipată ca… „portocala mecanică” – nu a refuzat niciun moment jocul. Nici la 0-1, gol primit în secunda 45, după o fază inteligentă jucată de Lumu, la un corner de pe dreapta, obținut tot de el, continuat cu o pasă mult în spate, urmată de un șut senzațional de la 25 de metri, aproape sub bară, al lui Cruceru, aflat la primul lui gol în echipamentul galben și albastru, și nici la 0-2, ulterior unei „bombe” a lui Arnăutu, blocată, dar cu minge urmărită de Marinescu, din nou cu banderola pe braț la Petrolul, plasarea balonului aproape de vinclul drept, cu stângul, fiind una de generic TV!

Ulterior, petroliștii – apăruți în formula folosită de la începutul sezonului, până la disputa de la Cluj, și cu câteva schimbări benefice în primul „11” față de cel utilizat cu „U”, Țicu în locul lui Țigănașu, Chindriș în al lui Antoche, Cruceru în al lui Ghinga, Arnăutu în al lui Saim Tudor și Ștefănescu în al lui Claudiu Herea (nota bene – cei doi marcatori de la Cluj ai Petrolului, fratele mai mic al lui Ovidiu Herea și Nini Popescu, nu au prins echipa de bază, contra Aerostarului) – nu s-au mulțumit doar cu 2-0! Echipa, astfel, chiar a arătat bine, a fost combinativă și a avut norocul din nou de-un Marinescu imperial, cu o „triplă”, o transversală și aproape să marcheze, fabulos, direct din corner! De când a revenit la Petrolul, „Marin” a fost doar integralist și a bifat patru goluri! Era exact ceea ce lipsea unei formații fade, fără sare și piper! S-a încadrat perfect și Lumu (minutul 59), la primul său meci aflat tot timpul pe gazon și lăudându-se cu golul trei al partidei, cel dintâi și al lui în „galben-albastru”. Asta după o lansare, cu capul, de la centru, a lui Arnăutu, o cursă pe dreapta a olandezului, o fentă în careu și un șut în cross expediat prin fața lui Chirilescu și pe lângă Potcoavă, ambii asistând precum… mieii la tăiere, la acțiunea de fotbalist a lui Jeroen!

Băcăuanii au mai încercat să riposteze eficient din când în când, dar numai cu doi foști divizionari A pe teren, Ichim și Vraciu, iar pe final ,și cu fostul copil-minune al Moldovei, Pavel, nu s-a putut înscrie nici golul de onoare, măcar. Tot petroliștii au avut fazele mai multe și mai clare de gol, după (re)debutul lui Tamuz impresia fiind că fiecare coechipier își dorea să-i ofere ocazia să și puncteze! Nu i-a ieșit decât un șut pe mijlocul porții, dar se vede că în eșalonul secund, peste câteva etape, Toto va fi mană cerească pentru „lupi”. În schimb, parcă și mai bun ca în… tinerețe, Marinescu a făcut de toate. A tras echipa după el, a creat și a bifat un hat-trick, chiar dacă nu a fost „curat”, adică trei reușite consecutive. A fost primul din cariera lui, după cum a postat www.fcpetrolul.ro!

Mai întâi, în minutul 85, după o combinație cu Ghinga și Lumu, urmărind să vadă dacă Toto era demarcat – și nu era! -, a trimis mingea din lateral stânga, de la 14 metri, peste bietul goal-keeper advers, ieșit dintre buturi la… prins fluturi și privind neputincios cum obiectul de joc îl survolează și intră în plasă interioară, aproape de „păianjenul” de la colțul lung! Apoi, la primul atac din prelungirile dictate de către un arbitru foarte bun, Kovacs Szabolcs, fratele mult mai cunoscutului purtător de ecuson FIFA, Kovacs Istvan, să trimită în poartă după un maxim efort, din plonjon, un balon pasat în fața porții goale de mereu altruistul Nini Popescu, intrat în joc abia pe final! A fost un 5-0 care putea fi și mai mare, dacă nu se rata mult, dar și mai mic, dacă, de data aceasta, Tordai nu făcea minuni între buturi de două ori, cel puțin! Acesta este Petrolul pe care îl vor toți, de la… vlădică la opincă, glumind puțin! Rămâne să confirme totuși joi, 4 octombrie, la Pitești, de la ora 17.00, în jumătatea de… nocturna de pe „Nicolae Dobrin”, cu FC Argeș! Căci fotbal „pe sărite” nu-i place nimănui!

FC PETROLUL: Tordai 7.5 – Olaru 7, Plămadă 7, Cazan 7, Ţicu 7 – Chindriş 7.5 – Cruceru 8 (68 – Ghinga 7), Marinescu (cpt) 10 – Lumu 8.5, Arnăutu 7.5 (68 – Tamuz 7), Ştefănescu 7 (80 – Popescu 7.5). Colectiv tehnic: Leo Grozavu (antrenor principal), Mugurel Cornățeanu (antrenor secund), Vasile Șleam (antrenor al portarilor), Ovidiu Chiribici (preparator fizic).

AEROSTAR: Potcoavă 4.5 – Mihălăchioaie 5, Ichim 5, Mihăeș (cpt) 4.5, Chirilescu 4.5 – Sahru 5.5, Chirilă 5 (61 – Adăscăliței 5), Căinari 6 (66 – Pavel 5.5), Hurdubei 5.5 – Vraciu 5.5, Buhăcianu 5.5 (77 – Istrate 5). Colectiv tehnic: Cristian Popovici (principal), Andrei Vatră (secund), Dan Moței (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Szabolcs Kovacs 7.5 (Carei) – Cosmin Bojan 7 (Târgu Mureş) şi Ionuț Răzvan Soponar 7 (Baia Mare).

Rezervă: Cristian Georgescu (Bucureşti).

Observatori: Emil Tudor (Târgovişte), pentru joc, și Constantin Ştefan (Bucureşti), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Căinari (31), Ichim (43), Chindriș (68), Mihălăchioaie (75).

Foto: www.fcpetrolul.ro (www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ) și www.digisport.ro