În situația lui Velisar, președintele Petrolului are „amnezie” sau spune adevăruri numai pe jumătate? „Găzarii” au istorie în spate, netrăind doar prin vânzări pe (mai) nimic!

Dragos Trestioreanu -

În situația lui Velisar, președintele Petrolului are „amnezie” sau spune adevăruri numai pe jumătate? „Găzarii” au istorie în spate, netrăind doar prin vânzări pe (mai) nimic!

Astăzi, 5 septembrie 2019, în cadrul conferinței de presă de prezentare a noului transfer, Ștefan Blănaru, de la Hermannstadt Sibiu, președintele executiv al FC Petrolul, Marius Stan, a abordat mai multe subiecte, printre care și cel al fundașului stânga „U 20” Mihai Velisar (foto sus, în text, în dreapta), împrumutat pentru un sezon la Gaz Metan Mediaș, în Liga 1. Potrivit www.gsp.ro, Stan a declarat că „Velisar nu evoluase constant la Gloria Buzău, sezonul trecut, în Liga 3. Noi eram acoperiţi, în vară, pe postul respectiv, cu alţi doi tineri de perspectivă, Valentin Ţicu (18 ani) şi Antonio Manolache (19 de ani), ambii internaţionali de tineret. Ne-am bucurat şi noi de ascensiunea lui Velisar, care l-a surprins, plăcut, şi pe antrenorul Gazului, Edi Iordănescu, cu evoluţiile sale. Ne-am păstrat un procent la o eventuală revânzare a jucătorului, o cifră care nu poate fi mai mică de 50.000 de euro”.

În mod bizar, declarația de mai sus este o combinație între „amnezie” și prezentare pe jumătate a realității. Dacă nu cumva, așa cum voi arăta mai jos, o prezentare chiar trunchiată a adevărului. Concret, să nu se fi informat Marius Stan în privința numărului de meciuri bifate de Velisar la SCM Gloria Buzău, în returul trecutei ediții de campionat din Liga a III-a, ajungând să afirme, eronat, că „nu a jucat constant” acolo, câtă vreme a fost pe teren în 11 partide, titular la toate cele cu adversare tari? M-aș îndoi în cazul unui om de fotbal experimentat și care știe ce spune. Reamintesc că, după un tur de campionat din ediția 2018-2019, la FC Petrolul, în care Leo Grozavu, Octavian Grigore și Mugur Cornățeanu, antrenorii de-atunci ai „lupilor”, l-au folosit numai de patru ori, mai exact 256 de minute în total, la Liga 2 (la Metaloglobus București, 90, scor: 0-1; cu CS Mioveni, 50, scor: 0-0; la Daco-Getica București, 90, scor: 2-1; la Academica Clinceni, 17; scor: 1-2), și în meciul de Cupa României, de la CS Tunari, pierdut de „galben-albaștri”, Velisar a fost împrumutat la Gloria Buzău. Echipă de la ale cărei meciuri din L3 a lipsit numai în primele două, în rest fiind jucător de bază, dorit, de altfel, și în continuare de către localnici, la echipa lor! Deci, de unde și până unde… „nu evoluase constant”?!?

Că postul de fundaș stânga la Petrolul ar fi fost acoperit de doi fotbaliști tineri care intră în categoria obligatorie „U 20”, Valentin Țicu și Antoniu Manolache, foști internaționali de juniori, ci nu de tineret, așa cum va fi acum Mihai Velisar, împreună cu coechipierul deja debutat Darius Olaru (de la 1 ianuarie 2020, la FCSB), este perfect adevărat. Era chiar postul pe care cu siguranță că Flavius Stoican, antrenorul principal al „lupilor”, și-a propus să acopere una dintre pozițiile pentru „U 20”. Situație în care, evident, Mihai fiind eligibil la „U 21”, s-a preferat, indiferent de valoarea lui, să fie detașat la Liga 1, acolo unde putea juca, încadrându-se în vârsta obligatorie și fiind și dorit de A1 Edward Iordănescu (foto jos, în text). Cu mențiunea că, atunci când ploieșteanul a fost îndreptat spre Gaz Metan, Manolache nu semnase încă un contract cu FC Petrolul și bănuiesc că nu se știa dacă o va face ulterior. Ajuns într-un mediu bun, cu obiective performante, și având un antrenor competent, care a crezut în valoarea lui, Velisar a „explodat” pur și simplu! A bifat șapte meciuri ca titular, din opt posibile, și a marcat de două ori, acasă, cu FC Voluntari și, respectiv, FCSB, din faze create de el însuși, asemănătoare ca două picături de apă. În plus, a avut și un assist.

Motiv pentru care șeful Executivului clubului găzarilor afirmă (vezi declarația sa) că s-a bucurat pentru ascensiunea fostului jucător al Petrolului. Dar nu pentru că ar putea reveni la Ploiești după un mare progres, ci numai pentru că „ne-am păstra un procent la o eventuală revânzare a jucătorului, o cifră care nu poate fi mai mică de 50.000 de euro, un procent de 15% mai precis”. Deci, îl vede deja plecat pe acest fotbalist! În condițiile în care Gigi Becali plătește sute de mii de euro, ba chiar depășește și milionul, pentru jucători „U 21”, Petrolul ar putea să se dispenseze de un astfel de fotbalist numai pentru, reamintesc, nici mai mult, nici mai puțin de… 15.000 de euro, plătibili până la finele ediției în curs, cum recunoaște acum și Marius Stan! Cine a fixat această sumă ridicolă ori nu știe ori se face că nu știe că, potrivit palmaresului „all time”, FC Petrolul nu a fost – și nici  nu trebuie să fie, vreodată! – un club care să trăiască exclusiv din vânzare de jucători. Tineri sau cum or mai fi. FC Petrolul, care se apropie de centenar, trebuie să fie clubul care să aibă mari performanțe, unele care să-i permită să cumpere jucători, nu doar să vândă!

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.gaz-metan-medias.ro