În timp ce UTA, CS Mioveni, Turris și FC Argeș condamnă Rapidul că ar fi încălcat legea din pandemie, Petrolul tace mâlc! Poate că există totuși explicații de ce procedează astfel!

Dragos Trestioreanu -

În timp ce UTA, CS Mioveni, Turris și FC Argeș condamnă Rapidul că ar fi încălcat legea din pandemie, Petrolul tace mâlc! Poate că există totuși explicații de ce procedează astfel!

Odată cu postarea pe www.liga2.prosport.ro a unui text și a unor fotografii provenind de la postul de televiziune Telekomsport, instantanee care ar dovedi că fotbaliștii de la divizionara secundă Rapid București ar fi încălcat legea din pandemie, trecând la antrenamente colective încă din starea de urgență, pe un teren al bazei sportive din „Regie”, patru combatante ale viitorului play-off au ripostat vehement. Și pe bună dreptate, aș zice, dacă așa o fi fost. Pe rând, nu mai contează ordinea cronologică temporală, UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele și Campionii FC Argeș Pitești au cerut să fie luate măsuri drastice în privința celor care – zic ele – au căutat să le păcălească pe cele care au respectat impunerile MTS, MS și FRF față de modul în care să decurgă antrenamentele, atât în starea de urgență, cât și, apoi, în cea de alertă. Reamintesc că, în primul caz, pregătirea s-a făcut exclusiv individual, fapt dovedit și de postările de pe internet ale fotbaliștilor, iar în al doilea, în grupuri de către patru jucători, tot lotul aflându-se într-o carantină la hotel, în regim de cantonament. Bizar, deși au debutat pregătirile – potrivit www.liga2.prosport.ro – încă din ultima decadă a lunii trecute, abia acum și-au făcut testele pentru Covid-19 și rapidiștii! Asta dacă nu cumva o fi, de fapt, al… treilea, cine știe? Cert este că că s-a mers până într-acolo, încât s-a cerut chiar excluderea Rapidului din play-off, Argeșul amenințând că se va retrage dacă nu se vor lua decizii dure față de „giuleșteni”!

Apropo de cererea de mai sus, mai rămânea să se solicite ca UTA să fie declarată promovată deja, pentru că – zic unii oameni de fotbal – ar câștiga 100% un proces la TAS privind îmjumătățirea punctelor, și play-off-ul de șase trupe s-ar fi transformat în… Final Four, cu două semifinale și o finală! Adică, o întrecere și mai scurtă, la care să participe numai CS Mioveni, Turris, Argeșul și Petrolul, toate luptându-se pentru locurile 2, promovabil direct, și 3, calificant la barajul de accedere în Liga 1! Desigur, este o glumă, deoarece – dacă echipa lui Dan Alexa va fi exclusă din play-off, ceea ce, personal, nu cred – cu siguranță Rapidul va fi înlocuit de următoarea clasată, Metaloglobus. Este drept, un club care își dorise, se zice, înghețarea competiției. Dar, poate vrea Farul, că așa susțineau, parcă, oficialii săi!

Revenind la cei care i-au reclamat pe Ionuț Voicu & Co. că ar fi „furat startul”, singura din play-off care a tăcut mâlc a fost Petrolul! Și astfel s-au născut întrebări! Recunosc că nu știu care ar fi fost motivul real al acestei tăceri, suspectă pentru unii, neimportantă pentru alții, însă mă pot gândi la două explicații plauzibile. Prima ar fi că oficialii „lupilor” s-ar fi gândit că jucătorii – abia intrați în cantonamentul de la „Vigo Hotel” – nu ar avea deloc nevoie acum de un scandal serializat în presă. Cred că acesta ar fi fost și principalul motiv, deoarece, în câteva rânduri, dacă vă amintiți bine, directorul sportiv al Petrolului, Costel Lazăr, i-a rugat, prin intermediul www.gazetaph.ro, pe suporteri să păstreze liniștea în această perioadă importantă de pregătire a ultimului ultra… rapid asalt pentru promovare! Asta ar fi una, iar a doua, că – înainte de a se stabili varianta play-off-ului, cu înjumătățirea punctajului, prilej pentru UTA, care avea 11 puncte avans față de locurile 2 și 3, să ia foc pur și simplu – pentru Petrolul exista un risc imens de a rata din nou promovarea. Cu anumite riscuri de rigoare, care se știu deja foarte bine, adică retragerea sprijinului financiar al Veoliei României, dacă în Liga a II-a nu s-ar fi respectat un final exclusiv pe merit sportiv!

Nu ar fi de ignorat nici speculația potrivit căreia, deși „în față” se înscrisese pe lista celor care solicitau continuarea competiției, „în spate”, de fapt, ar fi optat pentru înghețare însuși liderul detașat! CS Mioveni, a doua clasată, a decis însă, fără echivoc, pentru aceeași înghețare. Nu s-a ascuns după deget deloc, fiindcă era interesată, desigur, să fie promovată în L1, astfel! Dintre cele șase alese pentru play-off, pentru că își depuseseră deja dosarul de licență la FRF, și-ar fi dorit foarte mult, în afara Petrolului, continuarea campionatului, într-o formă sau alta, Rapidul, Argeșul nepronunțându-se ferm, iar Turrisul – mai cu o jumătate de gură, inițial. Asta deoarece abia ceva mai târziu au devenit și FC Argeș, și Turisul mai vocale pro-continuare! Ar putea fi, deci, a o explicație de ce Petrolul tace acum, nu-i așa? Nu îi dai și tu în cap celei care a avut aceeași dorință ca și a ta și – sunt convins – a și știut să și-o susțină cum trebuia și unde trebuia! Deși, am convingerea că întregului club al găzarilor nu-i convine absolut deloc că o contracandidată periculoasă la promovare sau baraj ar avea, în prezent, o lună de pregătire în plus! Vom vedea dacă o fi fost și suficientă!

Foto: www.liga2.prosport.ro, www.telekomsport.ro, www.antenasport.ro și www.ziare.com