În ultimul amical, Petrolul a bifat și mult dorita victorie. Tânărul Moldoveanu a decis jocul, încă din secunda 40, cu un gol de… CNN!

Dragos Trestioreanu -

În ultimul amical, Petrolul a bifat și mult dorita victorie. Tânărul Moldoveanu a decis jocul, încă din secunda 40, cu un gol de… CNN!

Astăzi, 8 februarie 2019, după două remize care au avut intercalat un eșec, fotbaliștii de la FC Petrolul Ploiești au reușit și mult dorita – și așteptata, totodată – victorie, venită încă din… primul minut al ultimului duel amical din cantonamentul de la Lara. Succesul a fost obținut de la prima fază a disputei cu ucrainenii de pe locul al VI-lea din primul eșalon al lor, nou-promovații de la FC Desna Chernihiv. Mai precis, scorul s-a deschis atunci când, ulterior mișcării balonului de la centru, de către „galben-albaștri”, balonul a ajuns, după câteva schimburi, pe stânga, armeanul Edgar Malakyan i-a schimbat direcția, cu un călcâi de fotbalist rasat, puțin mai spre centru, pentru șutul de sorginte braziliană a lui Robert Moldoveanu, din secunda 40, care a propulsat obiectul de joc, de la circa 30 de metri, peste longilinul portar Volkov. Mingea s-a culcat cuminte în plasă, uimindu-l nu numai pe goal-keeper-ul Desnei, care nu a schițat niciun gest, ci și chiar pe autorul acestui golazo demn de un generic CNN! Astfel, după ce s-a terminat cu îmbrățișările și felicitările coechipierilor, „cățelușul” îmbrăcat în haină de „lup”, iarna aceasta și-a pus mâinile pe cap!

La confruntarea de pe arena centrală de la „Kremlin Fotbal Center”, din Lara, au fost prezenți și… spionii Farului, patronul Ciprian Marica (foto jos, în stânga) și mai noua sa mână dreaptă, ex-fotbalistul „marinarilor” Tiberiu Curt (foto jos, în stânga), dar și, mai spre final, antrenorul principal al Rapidului, Daniel Pancu, deplasat de la două terenuri mai departe, după încheierea amicalului echipei sale. Tehnicianul Petrolului a mizat din nou pe așezarea din perioada în care șef de staff i-a fost Leo Grozavu. Mai exact pe acel 1-4-1-2-3, care s-ar părea că se pretează acum de minune lotului Petrolului, nici măcar absențele titularilor cu probleme fizice, Georgios Sarris (întindere musculară) și Laurențiu Marinescu (ușoare necazuri cu mușchii inghinali), neafectând evoluția primului „11”. Cel utilizat contra unei echipe despre care se anticipa că urma să fie cel mai puternic adversar din acest cantonament. Dar cel dintâi mitan avea să fie cel mai bun, de departe, prestat de „lupi”, în Turcia, evoluția solidă, curajoasă atrăgând după sine numai aprecieri.

Defensiva a mers perfect, cu un inspirat și sigur pe el Cezar Lungu, la debutul său între buturile Petrolului, remarcabilă fiindu-i intervenția cu piciorul de la șutul unui atacant ucrainean, tandemul central, Sebastian Ghinga-Lucian Cazan, a funcționat „zeiss” de data aceasta, bine susținut în laterale de Florin Borța, cât a fost pe teren, și Alexandru Țigănașu. Cu mențiunea că ultimul a avut o contribuție mai mare acum, în ofensivă, fiind și la originea unei faze care a condus la un al doilea gol pentru Petrolul, anulat însă pe semnalizarea la limită a asistentului de pe acea parte. La prima vedere, impresia a fost că Malakyan a reluat, din careul mic, în plasă dintr-o poziție regulamentară. Însă, decizia arbitrilor a fost cea care a contat, desigur.

În fața apărării, s-a remarcat un Cristian Pușcaș cu intervențiile de care era nevoie, avându-i „mai sus” pe Chrysovalantis Kozoronis, din ce în ce mai bun, și Malakyan, un fel de… Marinescu în variantă armeană, pe post de regizori ai jocului, care să conducă la finalizări reușite ale trioului bine ales: Saim Tudor, Bogdan Rusu și Robert Moldoveanu. În prima repriză, Petrolul a arătat a echipă de… Liga 1. Nu a fost mai puțin bună nici în a doua parte a jocului, când schimbările făcute, destule, nu au scăzut nivelul. Din actul secund am reținut lovitura liberă din lateral stânga, de la destul de mare distanță, a grecului cu numărul 22, mingea trimisă de el spre colțul lung surprinzându-l pe portarul Desnei. A lovit stâlpul vertical, acolo de unde a ricoșat spre celălalt, fiind degajată de pe linia porții, în ultima instanță, de către un apărător ucrainean. Ar fi fost un alt golazo! Ca o paranteză, în acest meci am văzut cele mai frumoase acțiuni ale petroliștilor, în afara celei de imediat mai sus, impresionând cea de la golul validat, dar și de la cel refuzat de arbitri!

La exact ultima fază a întâlnirii, Petrolul era să scape victoria, adversara înscriind din careul mare, dar golul a fost anulat, corect, pe motiv de fault în atac. Imediat s-a fluierat și finalul ultimei partide amicale din stagiul de pregătire din străinătate, delegația ploieșteană urmând a pleca la ora 3.30 din Lara și a ateriza la Aeroportul Internațional Otopeni-Henri Coandă mâine dimineață, pe la 9.00. De fapt, cea mai mare parte a celei aflate timp de 12 zile în Antalya, o alta părăsind Turcia cu autocarul găzarilor. A fost un cantonament numai bun, doar accidentările lui Sarris, Marinescu și, pe parcursul jocului cu FC Desna Cernihiv, a lui Moldoveanu (entorsă la gleznă) și Florin Borța (într-o fază la care a… primit al doilea cartonaș galben, fiind eliminat cu drept de înlocuire!) „atenuând” ceva din rezultatele pozitive. S-a obținut un succes, s-au făcut două remize și s-a suferit o înfrângere, s-au înscris 4 goluri (Moldoveanu 2, unul din penalti, Rusu și Nini Popescu) și s-au primit tot atâtea. Mai urmează două teste, cu Petrolistul Boldești, probabil pe arena de la Brazi, respectiv cu SCM Gloria Buzău, pe terenul sintetic de la Câmpina, ultimul pentru a se pregăti debutul din campionat, de la Târgu Jiu, cu Pandurii, care va avea loc tot pe o suprafață de joc artificială.

Componenta media, la înălțime, în Turcia

Pentru o echipă clasată pe ultima treaptă a podiumului, FC Petrolul Ploiești s-a prezentat remarcabil în cantonamentul de la Lara, în privința componentei media, nefiind astfel nicio diferență față de o grupare de prim eșalon, ba chiar, adeseori, superioară unora dintre acestea. Zlinic, s-au postat pe siteul oficial informații, fotografii (în total, 557 de poze urcate pe Facebook și site), filme (11 relatări video cu totul), iar meciurile – cu excepția primului, cu FK Belasica, de la care a fost furnizată însă înregistrarea – au fost transmise live pe internet, la un nivel tehnic de apreciat, cu un bonus pentru ultimul, cel de azi, cu FC Desna!

De subliniat că asta în numai doi oameni, ofițerul de presă Ionuț Pană – în fapt, adevăratul șef de delegație, care, se aude, a asigurat condiții de Liga 1 la acest turneu! – și cameramanul Cristian Chircă făcând un adevărat tur de forță, pentru a le oferi numeroșilor suporteri ai Petrolului șansa de a se simți ca fiind chiar la… Lara, alături de favoriții lor! Pentru toate acestea, clubul și cei în cauză merită lăudați. Sunt semne, deci, că, la promovare, media clubului găzarilor va fi la înălțime.

Iată, acum, și echipa „lupilor”, care a combătut în fața mai puținilor spectatori de la Lara, dar a multora dintre petroliștii din țară și din străinătate, aflați în fața monitoarelor calculatoarelor sau ale laptopurilor: Lungu – Borţa (84 – Olaru), Ghinga (cpt), Cazan, Ţigănaşu – Puşcaş (77 – Chindriş) –  Kozoronis, Malakyan (46 – Nini Popescu) – Saim Tudor (46 – Ştefănescu), Rusu (69 – Stoica), Moldoveanu (56 – Arnăutu).

Foto: www.fcpetrolul.ro