În urmă cu aproape 10 ani, solicitat să lase cea dintâi ligă din Elveția pentru… Centrul de Copii și Juniori al SC FC Petrolul; din 4 decembrie 2020, antrenor principal în Ligue 1, la cunoscuta Nice! După primul eșalon din Țara Cantoanelor, ploieșteanul Adrian Ursea urcă acum la un alt nivel!

Dragos Trestioreanu -

În urmă cu aproape 10 ani, solicitat să lase cea dintâi ligă din Elveția pentru… Centrul de Copii și Juniori al SC FC Petrolul; din 4 decembrie 2020, antrenor principal în Ligue 1, la cunoscuta Nice! După primul eșalon din Țara Cantoanelor, ploieșteanul Adrian Ursea urcă acum la un alt nivel!

Pe vremea fotografiilor alb-negru, mai precis în primăvara lui 1984, am fost cu un lot al juniorilor de la FC Petrolul Ploiești, cel adevărat, într-un turneu în Bulgaria, la Gabrovo, via Ruse și Veliko Târnovo. Marea vedetă era atunci Nicolae Nuță, cel care urcase în autobuz, neexistând autocar la club, îmbrăcat cu tricoul unui fost adversar din echipa națională de juniori a Spaniei, primit după un meci disputat la Bilbao. Însă, în turneul din țara vecină de la sud, m-am atașat mai mult de un băiat serios. Atât de serios, încât nici nu ziceam că-i… fotbalist! El era mai apropiat de Ardeleanu, un alt junior, dar al cărui prenume l-am uitat, din păcate. Prietenul fusese ales pe sprânceană, fiind un băiat exact pe același calapod. Din acea generație, am mai remarcat și câțiva juniori, unul nemaifiind, din nefericire, printre noi, Adrian Filostache. Însă, cariera cea mai grozavă dintre toți avea s-o aibă cel despre care vă scriam mai sus, adică Adrian Ursea, un ploieștean crescut și lansat de Petrolul, trecut „o fugă” pe la Rapid, dar jucând mult și prin Elveția, țară în care s-a și stabilit, de ani buni. I-am urmărit traseul, așa cum am putut, și m-am bucurat de realizările lui de la cele șapte echipe ale căror culori le-a apărat, în decurs de aproape un deceniu, 1991-2000.

Dar, de Adi Ursea s-a auzit (și) mai mult după ce a devenit antrenor, ajungând pe la celebrele Servette Geneva și Neuchatel Xamax, în Țara Cantoanelor, la ultima echipă fiind director tehnic. În 2016, bine cunoscutul tehnician Lucien Favre, un compatriot, îl solicită să-i fie asistent la o grupare din Ligue 1, OGC Nice, fiind singurul chemat să-i fie alături. Până în 2018, au avut parte împreună de performanțele poate cele mai frumoase din istoria clubului din stațiunea de pe Coasta de Azur.  Drept urmare, Favre este chemat în 1.Bundesliga, la Borussia Dortmund, însă nu a mai fost însoțit de Adrian Ursea. Ploieșteanul s-a întors în Elveția, la Servette FC, conducând echipa „U 21″a clubului. Asta până când Nice și-a reamintit de el și l-a numit asistentul uneia dintre veritabilele glorii a fotbalului mondial, Patrick Vieira. O colaborare care a durat vreme de un an, mai precis până vineri, 4 decembrie 2020, atunci când Ursea a fost ridicat la rangul de antrenor principal al lui OGC Nice. Un club aflat acum într-o perioadă mai puțin fastă, dar tot prezent – nota bene – în Ligue 1! Fantastic!

În perioada lungă în care a fost directorul tehnic al lui Neuchatel, Adi a fost invitat la Ploiești să viziteze arena modernizată Ilie Oană. Un fost coechipier al său de la FC Petrolul, vreme de un sezon (1990-1991), așa cum notează Wikipedia, managerul general de-atunci al viitoarei SC FC Petrolul, mai exact, și cel care îl și chemase, de altfel, la club, se zice că i-ar fi propus să se ocupe de… centrul de copii și juniori al „găzarilor”! Vă puteți închipui ce ofertă i s-a putut face atunci fostului antrenor de primă ligă din Elveția și, apoi, direct0r tehnic la unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Țara Cantoanelor! Cu eleganță, așa cum a fost caracterizat întotdeauna, Adrian Ursea a declinat, firesc, aș afirma, propunerea și și-a văzut de treaba lui, pe mai departe, la Neuchatel, până să ajungă la Nice.

După cum a urcat, de la un nivel la altul, bine a făcut! Deși, sunt convins că o venire a lui la SC FC Petrolul ar fi fost ceva senzațional și extrem de productiv, mai ales într-o vreme în care un lot modest de tot acuzase enorm impactul cu Liga 1 și avea să se chinuie astfel până spre primăvara lui 2012. Atunci când s-au și luat măsurile necesare pentru salvarea de la retrogradare! De ce afirm așa ceva? Deoarece Adi, cum îi spuneam și îi spun și acum, a rămas, în adâncul sufletului său, un mare petrolist! Ne-am întâlnit cândva, mai demult, la primul magazin Metro din România și, deși era mai pe grabă, nu a pregetat totuși să stăm de vorbă, ceva timp, despre trecut și prezentul Petrolului. Mi-a povestit cum stau lucrurile în Elveția, cum era în fotbalul occidental de nivel mare și ceea ce ar fi fost foarte bine să învățăm de acolo. De asta scriu acum că, dacă ar fi fost ofertat serios, adică pentru prima echipă, poate că șansele să fi acceptat ar mai fi crescut. Era greu să fi fost, atunci, subalternul celui care era departe de a-l egala în cariera de antrenor și, poate, și în cea de bun organizator la un club de fotbal!

Pe 4 decembrie 2020, cum scriam mai sus, siteul oficial al lui OGC Nice, www.ogcnice.com, anunță instalarea lui Adrian Ursea ca antrenor principal la echipa franceză din Ligue 1 și, în varianta sa din limba engleză, îi face o descriere succintă, dar foarte frumoasă fostului mijlocaș al Petrolului, genul acela care tot le lipsește „lupilor”, păstrându-se proporțiile, de la Claudiu Tudor și finul acestuia, Laurențiu Marinescu, încoace. A ajunge, la vârsta de 53 de ani, tehnician în primul eșalon al unuia dintre primele campionate de fotbal din Europa, este o performanță extraordinară și, fără teama de a greși, cred că Adi Ursea li se va putea alătura, într-o zi, nu peste mult timp, lui Mircea Lucescu, Ladislau (László) Bölöni, Gheorghe Hagi sau Răzvan Lucescu, tehnicieni români – mai apropiați vremurilor noastre – cu trofee câștigate în fotbalul european. Succes, Adi, în Ligue 1, cu Nice!

Foto: www.ogcnice.com și www.cooperatif.ch