„Înălțimea Sa” a început să clădească viitorul baschetului prahovean! Cătălin Burlacu și academia lui de la Păulești

Dragos Trestioreanu -

„Înălțimea Sa” a început să clădească viitorul baschetului prahovean! Cătălin Burlacu și academia lui de la Păulești

Este unul dintre cei mai mari baschetbaliști pe care i-a avut România „all time”. Înzestrat cu talent și calități fără egal, muncitor și cu spirit de sacrificiu, ambițios, cu dragoste de sportul practicat la panou, după ce a cochetat cu fotbalul, în Copoul natal, alături de Daniel Pancu, „Il Panco Italiano”, așa cum îi cânta prietenului său. Longeviv, jucând excelent și la 40 de ani, spre 41. Bref, Cătălin Burlacu! Adică, ieșeanul adoptat de Ploiești, după ce a scris istorie cu CSU Asesoft, la sala Olimpia, ca și peste tot în țară și în străinătate, dar și după ce s-a căsătorit cu o ploieșteancă, Oana, și  au trei copii frumoși, două fetițe, Ilinca Maria (5 ani) și Sofia Ioana (3 ani) și un băiețel, Petru Vladimir (1 an și 4 luni). Și pentru că a dat – și încă mai dă! – Ploieștiului, ca jucător, tot ce a avut mai bun, cu precădere într-un deceniu, cel al marilor performanțe ale Asesoftului, și-a zis, în sfârșit, că… povestea trebuie să continue! Cum? Cu construirea durabilă a viitorului baschetului local. Fiindcă locuiește la Păulești, a căutat sprijin acolo, la primarul Sandu Tudor, și împreună cu sponsorul găsit, firma Decathlon, a primit ajutorul dorit, putând să pună astfel bazele academiei sale de baschet, denumită sugestiv „Court Performers”. Unde? La sala de sport din localitatea aflată în vecinătatea Ploieștiului.

Pentru început s-a orientat asupra unor copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, 15 – dintre care șase păuleșteni – începând deja antrenamentele în week-end-ul trecut, chiar după festivitatea de lansare oficială a academiei marelui baschebalist. Cel care a și condus prima ședință, după ce loe-a ținut copiilor un speech care să le meargă la suflet. Desigur, Burlacu are gânduri mari și, la cum îl știu de determinat, cu siguranță le va pune în practică, în timp. Căci nu degeaba îi spun, prietenește, „Înălțimea Sa”, percepându-l ca pe un… „rege” luminat și cu dragoste de semeni. Vezi și meciurile fabuloase pe care încă le mai face la CSM Ploiești, în eșalonul secund național de baschet, acolo unde este de toate – antrenor principal, jucător, mentor, coșgheter și „one man show”. Burlacu este, de fapt, cel care ține încă aprinsă flacăra speranței revenirii Ploieștiului în primul eșalon al baschetului masculin autohton, acolo unde a performat ani buni!

Înaintea antrenamentului, vădit emoționat, ca și micuții lui elevi, Cătălin, cel care-și adunase în față, pe o masă, o parte dintre multele trofee cucerite de-a lungul prestigioasei sale cariere sportive, a declarat: „Mă încearcă un sentiment plăcut la această primă întâlnire cu acești pitici care vor să facă primii pași în baschet. Încerc tot felul de lucruri care, la generațiile noi, au cam dispărut comparativ cu perioada copilăriei noastre. Copiii de acum nu prea mai știu ce este joaca, ce înseamnă efortul sau transpirația. De aceea am venit aici, pentru a le explica, încă de la început, cum dintr-o simplă joacă poți ajunge să performezi. Îmi doresc nespus ca acești copii să mă aibă pe mine ca model și vreau să le ofer cât mai mult din experiența mea acumulată de-a lungul carierei. Formarea unui baschetbalist este un proces de durată, de câțiva ani, dar vreau ca din această generație să răsară, în timp, două-trei vârfuri care, de ce nu?, să ajungă chiar la loturile naționale”.

Foto: www.republikanews.ro