Încă aproape două luni de încântare la expoziţia de tablouri de la Peleş, pictate în Künstler-Compagnie

Redactia -

Pe 14 iulie 2012, potrivit www.port.ro, s-au împlinit 150 de ani de la naşterea pictorului Gustav Klimt. Pentru a marca momentul, castelul Peleş, din Sinaia, şi-a acoperit pereţii cu tablouri ale unor tineri pictori din Viena de altădată, precum Gustav Klimt, Ernst Klimt şi Franz Matsch, cei care au lucrat la comanda regelui Carol I. Picturile lor datează din perioada 1883-1886 şi au fost create în atelierul Künstler-Compagnie. Acum, acestea sunt împărţite în trei categorii: galeria de strămoşi a castelului Peleş, strămoşii regelui din Casa de Hohenzollern şi copiile după opere de mari maeştri şi cele originale din sala de teatru şi de pe plafonul scării de onoare.

Künstler-Compagnie a fost un atelier de pictură foarte activ între anii 1879 şi 1892, deCastelul_Peles_port.ro acolo onorându-se comenzi pentru decorarea unor construcţii particulare şi publice. Iar asta în tot Imperiul Austro-Ungar, dar şi peste graniţe. La cinci ani de la fondarea atelierului, în 1883, cei trei artişti menţionaţi mai sus au primit prima mare comandă de la regele Carol I. Una care a constat în ilustrarea a trei programe tematice, destinate decorării reşedinţei de la Sinaia, castelul Peleş. Cei doi Klimt şi Matsch mai onoraseră, între anii 1879 şi 1883, două comenzi importante, pentru un mare şantier din Viena, Ringstrasse, împreună cu profesori ai lor mai vechi de la Kunstgewerbeschule. Din 1886, compania vieneză a fost angajată pentru mari proiecte de decoraţie, precum Hermesvilla, o proprietate a împărătesei Elisabeta de Habsburg, precum şi pentru edificii monumentale de pe mai sus-amintita Ringstrasse, ca Burgtheater, Kunsthistorisches Museum şi altele.

Expoziţia de la castelul Peleş a fosat deschisă publicului din 15 septembrie şi se va încheia pe 15 decembrie. Amatorii de artă de foarte bună calitate sunt invitaţi, în continuare, să nu pregete să calce pragul castelului din Prahova, pentru a se bucura de operele unor adevăraţi maeştri din secolul al XIX-lea.

Foto: www.port.ro