Încă o noutate absolută la FC Petrolul, în 2020: nu mai renunță! Exemplu sugestiv: meciul amical cu Budaörsi SC. Arată altfel, acum, trupa „lupilor”

Dragos Trestioreanu -

Încă o noutate absolută la FC Petrolul, în 2020: nu mai renunță! Exemplu sugestiv: meciul amical cu Budaörsi SC. Arată altfel, acum, trupa „lupilor”

Plecată în Turcia, la Belek, pentru primul cantonament din iarba anului 2020, cu 23 de jucători, marea majoritate a acestora din turul sezonului în curs, plus cele două etape din retur, noutățile nefiind prea multe, argentiniano-italianul Michael Leonel Pierce, de la FC Botoșani, albanezul Armando Vajushi (Teuta, prima ligă din Albania), Mihai Nițescu, de la Petrolul 95 Petrosport Ploiești (Liga A Prahova) și Adrian Nicolae, junior din propriul centru de profil, FC Petrolul arată altă față. Mai ales că, la fața locului, lotul a mai primit și alte întăriri din străinătate, venirea la hotelul din zona Antalyei și a noului director sportiv Costel Lazăr și a avocatului clubului găzarilor, Dragoș Ferariu, coincizând cu apariția unui moldovean de peste Prut, Radu Rogac, și a unui spaniol, Pol Roigé Rodríguez.

Profitându-se de prezența avocatului Ferariu, deplasat, de fapt, acolo, cu probleme de serviciu, găzarii au semnat și primele contracte, Pierce și Pol Roigé punându-și apostila pe angajamente întinse până la finele sezonului, ambii însă cu opțiune de prelungire. În probe se afla Vajushi, despre care se spune că și el va iscăli, curând, un contract cu Petrolul, așa cum făcuse, chiar înainte de a se pleca în Turcia, și Nițescu. Dar, Costel Lazăr anunțase, pentru un site central de sport, că vor mai veni și alți fotbaliști în teste. Absoluți necesari, în special după ce brazilianului Walace da Silva Alves i-a recidivat problema musculară mai veche și a fost trimis deja în România pentru investigații ample. E clar că va mai fi nevoie de un fundaș central senior. Dacă nu  cumva chiar de doi, dat fiind faptul că nici Cristian Sîrghi nu-i apt încă de a se pregăti, el neapărând deloc pe teren în acest cantonament! Acestea două ar fi, de altfel, singurele necazuri ale delegației ploieștene, în rest echipa arătând cu totul altfel decât în a doua parte a anului trecut.

Pe gazon, petroliștii au aplicat fidel ideile noului antrenor principal Costel Enache și ale staff-ului acestuia, mai puțin stufos în prezent, cu secundul Cătălin Munteanu, fost internațional bine cunoscut, cu tehnicianul portarilor, Mihai Ștețca, singurul rămas pe loc din mandatul lui Flavius Stoican, și cu preparatorul fizic Alessandro Cittadino, de la Giovanni Melchiore nemaifiind un italian în acest post. Și revenirea la club, alături de asistentul medical Răduță Ghioca, a dr. Laurențiu Bulata, medic legat aș zice că ombilical de Petrolul, ar trebui salutată. Revenind la echipă, aceasta joacă mai cu ambiție, mai cu determinare, nu se mai cedează cu una, cu două, se pune mingea jos, se schimbă des părțile, pasele lungi devenind tot mai precise, dispărând acel obsedant și enervant „lungă și pe a doua”, fără șanse adeseori. Astfel, se marchează mai mult din acțiune, golurile vin după faze lucrate și sunt spectaculoase, mijlocașii aruncând mănușa atacanților, în privința reușitelor din porțile adverse. Sigur, după numai două meciuri-test, nu trebuie făcută nici nuntă și nici aruncat cu laude la adresa nou-veniților, fie de pe bancă, fie de pe gazon, dar nici nu trebuie minimalizate schimbările de atitudine, cea mai importantă apreciind că este faptul că nu se mai renunță, indiferent de scorul de pe tabelă, la a căuta victoria, cu price preț! Cu ungurii, astfel, Petrolul a condus de două ori, cu 1-0 și 2-1, a fost egalată, însă nu s-a lăsat până nu a făcut de 3-2 și s-a câștigat, drept urmare, meciul! Evident, a fost doar un test, unul fără miză, tot partidele oficiale, cu presiune, urmând a dovedi, cât de poate de clar, dacă „lupii” vor fi în stare să facă o ascensiune furibundă până pe un loc promovabil. Deocamdată, totul pare roz, iar viitorul „sună” frumos!

În privința lotului, este de apreciat strategia de a le oferi portarilor câte 30 de minute/meci, pentru a-i ține în priză pe toți longilinii apărători ai buturilor, ca și ideea de a nu mai schimba integral, la pauză, echipa din prima repriză, optându-se pentru menținerea unora dintre jucătorii din primul „11”, pentru o vreme, și în mitanul secund. Asta, mai mult ca sigur, pentru a nu se dezechilibra formația, în caz contrar putându-se ajunge la rezultate negative. De apreciat că și nou-veniților li s-a acordat suficient timp, pe teren, pentru a arăta tot ceea ce pot, iar drept urmare, Pierce și-a dovedit tehnicitatea și bunele idei ofensive, Vajushi, talentul de a pune mingea jos și de a fi letal la poarta aversă, nu numai să participe cu har la fazele de gol, Nițescu – fantezia de a trasa direcția mingii acolo unde trebuie, iar Nicolae, că nu numai fizicul impozant, la 16 ani, îl va propulsa în fotbalul mare, ci și calitățile fotbalistice reale ale lui. În privința lui Rogac, mai este nevoie să mai fie văzut cu Siofok, cel puțin, lăsându-se impresia că, deocamdată, „Costel 1” (Enache) mai așteaptă să fie convins de utilitatea jucătorului propus de „Costel 2” (Lazăr). Cert este, în acest moment, că dacă ar mai veni doi stoperi buni, lotul chiar ar fi unul echilibrat, capabil de rezultate mai bune și mai multe decât în tur.

Om cu om, deși poate că s-ar putea spune că-i cam devreme, portarii Raul Avram, Cezar Lungu și Cristian Apostolachi au arătat bine în prima partidă amicală, în a doua cel dintâi nefiind vinovat la primul gol primit, iar al treilea a fost derutat de un coechipier, la următoarea reușită a ungurilor. În defensivă, fie Ștefan Bărboianu, fie Alberto Olaru va fi la fel, postul de fundaș dreapta fiind astfel bine dublat. Pe centru, din nou probleme, vezi mai sus, Walace și Sîrghi neputând, cred, a duce mini-returul, iar asta, evdient, din cauza deselor accidentări musculare! În centru stânga și în lateral stânga, Antoniu Manolache și, chiar, Valentin Țicu mai au de tras până la a egala, măcar, evoluțiile apreciate ale lor din toamnă. Ca și Rogac, de altfel, pentru a-l putea impresiona pe Costel Enache. Odată cu venirea lui Pierce, a fost dublat și Derlis David Meza Colli, cu amendamentul că noul sud-american e mai subtil, dispus să ducă mingea înainte, ci nu în lateral sau în spate, la maximă siguranță. Una peste alta, nu cred că greșesc atunci când afirm că FC Petrolul are acum cei mai buni „închizători” din Liga a II-a, în varianta 1-4-1-4-1 sau 1-4-1-3-2, Pierce și Meza Colli putându-se substitui perfect unul pe altul, oricând, junele Robert-Daniel Enache fiind însă departe, încă, de cei doi străini.

Ori se va juca cu patru mijlocași ofensivi, ori cu trei, efectul cred că va fi același, în condițiile în care Gabriel Deac este în mare formă și… foame de gol, Vajushi a arătat ce știe, și o știe bine, Laurențiu Marinescu se transformă din creator în… realizator – ce înseamnă marea experiență a sa! -, iar foarte tânărul Ianis Stoica lasă de înțeles că poate intra și într-o poziție mai centrală în cvartet, nu numai pe benzi. Și aproape la fel de tânărul Mario Bratu poate asigura, la o adică, o bandă, având și atuul executării de faze fixe. Și Alexandru Saim Tudor, care ar putea deveni un foarte bun… fundaș stânga, așa cum ne-a arătat în repriza secundă a meciului cu trupa din Ungaria, va fi extrem de util și pe viitor! Despre atacanți am scris într-un text separat, de la Younes Hamza și Ștefan Blănaru așteptându-se să puncteze cât să se ia „la întrecere” cu liderul absolut al golurilor marcate din efectivul Petrolului, Sergiu Arnăutu (9). L-am lăsat la urmă pe, poate, cel mai titrat fotbalist din lotul actual, cel având școala iberică, de la „Amasia” și Real, cu prezențe multe în Segunda Division, dar și câteva în prima ligă din Suedia, adică spaniolul născut la Barcelona, Pol Roigé Rodríguez. Dar, despre el, voi putea comenta abia după ce îl voi vedea fie cu Siofok, mâine, 21 ianuarie 2020, fie în țară, la amicalul cu AS SR Brașov, care se spune că îl va înlocui pe cel cu Turris Turnu Măgurele, asta dacă nu cumva se va face loc unuia cu FC Voluntari.

Foto: www.fcpetrolul.ro