Încă patru meciuri și se vor stabili ultimele meciuri din optimile Cupei Mondiale din Rusia 2018. S-au mai calificat Brazilia și Elveția

Dragos Trestioreanu -

Încă patru meciuri și se vor stabili ultimele meciuri din optimile Cupei Mondiale din Rusia 2018. S-au mai calificat Brazilia și Elveția

După ce, aseară, Brazilia și Elveția au reușit să acceadă, și ele, în optimile Cupei Mondiale din Rusia 2018, fotbaliștii cariocas câștigând grupa E, iar Xhaka, Shaqiri și compania i-au secondat în clasamentul final, mai sunt de stabilit, astăzi, 28 iunie, calificatele din „G” și „H”.

Brazilia s-a impus lesne în fața viitoarei adversare a României, în Liga Națiunilor, sârbii – urmăriți la Moscova, pe arena Spartak, de către selecționerul României, Cosmin Contra – reprezentând însă un adversar incomod pentru tricolori, la toamnă. Cine crede altceva greșește! În duelul cu o Costa Rica atacând mult, dar ratând și mai mult, deși a marcat și de două ori, Elveția a scos doar un punct, însă scorul din celălalt meci al grupei i-a fost mereu favorabil. José Paulo Bezerra Maciel Júnior, pe scurt Paulinho, și Thiago Emiliano da Silva, bref Thiago Silva, doi fotbaliști defensivi, au adus succesul trupei lui Adenor Leonardo Bacchi, alias, Tite, cu 2-0 (1-0), fiecare punctând în câte o repriză. „Galben-albaștrii” și-au permis, de câteva ori,  suite de pase consecutive fără ca adversarii să atingă mingea mai bine de două-trei minute! În schimb, Elveția, după ce a deschis scorul prin Blerim Dzemaili în primul mitan, la capătul unei faze lucrate, s-a trezit egalată în al doilea, la „capul” din 7 metri al lui Kendall Waston, cel care își împinsese totuși discret un oponent, înainte de a relua cu capul, scăpat din marcaj, pe lângă Yann Sommer, rămas fără vreo replică eficientă, precum în alte destule prilejuri. Pe final de meci, rezerva utilizată de sârbul Vladimir Petkovic, selecționerul elvețienilor, Josip Drmic, a punctat și el după o fază de efect a coechipierilor. Însă, costaricanii nu au cedat, iar după ce Bryan Ruiz părea că obținuse un penalti, acordat inițial, de altfel, dar anulat la atenționarea VAR, pentru ofsaid, un alt jucător central-american, Joel Campbell, de la Real Betis Sevilla, a fost faultat în careu de Denis Zakaria, iar de data aceasta, penaltiul a rămas… penalti, fiind transformat cu mare noroc însă de același Ruiz, echipierul Sportingului Lisabona, acesta expediind puternic mingea în transversală, acolo de unde a ricoșat în… capul lui Sommer și, apoi, în plasă! Dar, 2-2 a fost un rezultat absolut echitabil, Costa Rica, la fel ca și Serbia, nefăcându-se de râs precum alte grupări care pleacă și ele acasă.

Astăzi, la 17.00 (ora României), în „H”, la Volgograd, Japonia a început duelul cu o Polonie incredibil de slabă până acum, iar în aceeași grupă, Senegal luptă pentru calificare împotriva elegantei Columbii, la Samara. Asta în vreme ce, patru ceasuri mai târziu vor debuta ultimele două partide ale primei faze a competiției mondiale, cele din „G”, cu Anglia confruntându-se cu o Belgie în mare formă, gazdă fiind stadionul din Kaliningrad, și Panama cu Tunisia, pe arena din Mordovia. În ceea ce privește calificatele din grupa G, totul este clar, meciul englezilor cu belgienii urmând a stabili doar primele două locuri din ierarhia finală, cel dintre panamezi și tunisieni va fi doar ultimul al lor de la Cupa Mondială din Rusia, portarul titular al central-americanilor, Jaime Penedo, intrând într-o scurtă vacanță, apoi, înainte de a reveni la antrenamentele echipei sale de club, Dinamo București. În schimb, dintre Japonia, Senegal (ambele cu 4 puncte) și Columbia (3) se vor alege cele două selecționate care vor accede în optimi. Fază în care s-au fixat deja următoarele partide: Franța – Argentina (30 iunie, 17.00), Uruguay – Portugalia (30 iunie, 21.00), Spania – Rusia (1 iulie, 17.00), Croația – Danemarca (1 iulie, 21.00), Brazilia – Mexic (2 iulie, 17.00) și Suedia – Elveția (3 iulie, 17.00). Ultimele două jocuri din această fază se vor stabili la noapte, odată cu încheierea disputelor din grupa G.

Foto: www.gsp.ro, www.mediafax.ro și www.digisport.ro