Încă trei foști fotbaliști ai Petrolului au obținut licența PRO! După Octavian Grigore și Eusebiu Tudor, din această săptămână pot deveni antrenori principali la Liga 1 și Nicolae Constantin, Marius Măldărășanu și Dinu Todoran!

Dragos Trestioreanu -

Încă trei foști fotbaliști ai Petrolului au obținut licența PRO! După Octavian Grigore și Eusebiu Tudor, din această săptămână pot deveni antrenori principali la Liga 1 și Nicolae Constantin, Marius Măldărășanu și Dinu Todoran!

Odată cu susținerea cu succes a examenului pentru obținerea licenței PRO, încă trei foști fotbaliști ai Petrolului, Nicolae Constantin, Marius Măldărășanu și Dinu Todoran, pot deveni, din această săptămână, antrenori la echipe din Liga 1, așa cum cere regulamentul FRF! Cei trei ex-găzari obțin această titulatură, maximum pentru un antrenor din sportul rege autohton, după ce au fost obligați să meargă la antrenamentele formațiilor de prim eșalon din România, ci nu ca înainte, atunci când era vorba despre mari cluburi din Europa de Vest, îndeosebi. Tot din cauza pandemiei de coronavirus, cursanții au susținut, online, examenul de licență, și nu la sediul FRF, de la Casa Fotbalului!

Reamintesc că, în anul 2016, pentru foarte scurta pregătire de vară și câteva etape din campionatul Ligii A Prahova, Nae Constantin a fost secundul lui Octavian Grigore, la AS Petrolul ’52, însă a trebuit să renunțe, din motive obiective, la post. Apoi, după o trecere pe la FRF, el și-a urmat calea și a devenit antrenor principal la o echipă din Liga a III-a, ACSO Filiași, respectiv la o alta, din a II-a, Fotbal Comuna Recea. La cea din urmă a făcut aproape minuni, însă termină curând contractul. Astfel, se poată lăuda, după numai patru ani și jumătate, cu un salt de la al patrulea eșalon, la, de ce nu?, primul! Apreciez că a fost o mare greșeală că nu s-au făcut, în toamna lui 2016, eforturi deosebite pentru a-l convinge pe Constantin să rămână la Petrolul, în calitate de… principal responsabil tehnic! Dacă era așa, poate că nu mai pleca! Mai mult, de-atunci, însă, nici nu i s-a mai făcut vreo ofertă de a reveni, deși urca în privința obținerii licențelor de specialitate. Reamintesc și că Nae a fost secund al lui Răzvan Lucescu, la SC FC Petrolul, alături tot de un fost „lup” local, Florin Pârvu.

Un alt ex-discipol al lui Lucescu jr. – antrenorul anului 2020, în ancheta „Gazetei sporturilor” și fost tehnician principal al aceleiași SC FC Petrolul -, ca și Nicolae Constantin, tot un fost găzar, ca fotbalist, Marius Măldărășanu, a fost mereu pe buzele unora dintre suporteri ca posibil antrenor principal al fostei sale echipe. Însă, nu a fost să fie niciodată, deși „Măldă” avusese un debut furtunos și cu destule succese în Liga 1, la Astra, atunci când nu avea încă, evident, licența PRO. Nici lui totuși nu i s-a făcut vreo ofertă, preferându-se – după cum se observă – a se miza în continuare pe antrenori fără multe succese, dar cu… multe insuccese! Măldărășanu este regretat, și acum, de conducerea unei contracandidate a „lupilor” la calificarea în play-off. Totodată, viitoare adversară la Ploiești, în al doilea meci oficial din 2021, în campionatul ligii secunde, mai precis Metaloglobus București. Activitatea lui de-acolo, când a fost secondat de către un alt ex-petrolist, Laurențiu „Lara” Costache, i-a impresionat pe cei de la Metaloglobus, însă Măldărășanu a refuzat, din motive personale, de a mai continua la trupa din cartierul Pantelimon!

În sfârșit, un fost fotbalist adus de la Brașov, orașul său natal, de către fostul președinte executiv al FC Petrolul, Eugeniu Goicea, un adevărat descoperitor de talente autohtone, la vremea lui, este vorba despre Dinu Todoran, poate și el deveni antrenor de L1. Ba chiar, la… FC Voluntari, el stabilindu-se în localitatea ilfoveană. Autor al golului din remiza, 1-1, de pe fosta arenă „23 August”, de la un sparring al FC Petrolul cu echipa națională a României, antrenată atunci de Anghel Iordănescu și care pregătea un joc oficial cu prima reprezentativă a statului Liechtenstein, Todoran s-a mai aflat, de fapt, pe banca Voluntariului, ca tehnician principal. Asta fie pentru o scurtă vreme, fie – recent – pentru numai un singur meci, titularul postului, Mihai Teja, și secundul său, ploieșteanul Eusebiu Tudor, fiind în izolare după infectarea cu virusul Covid-19! Apoi însă, fostul mijlocaș de mare talent al Petrolului a acceptat oferta unei divizionare secunde, CSM Slatina, și este, din luna decembrie 2020, antrenorul principal al acesteia, urmând să-l aibă astfel sub comandă și pe un alt fost petrolist, „underul” internațional Ianis Stoica.

În concluzie, trei antrenori tineri, cu licență PRO,  de-acum, dar la care nu s-au gândit deloc, probabil, oficialii Petrolului că ar putea face mai mult decât au făcut-o – și o mai fac, încă! – toți tehnicienii cu mai vechi prezențe pe banca unor grupări de prim eșalon, trecuți prin Ploiești. Bine, cum doi dintre ei, Nicolae Constantin și Marius Măldărășanu, sunt liberi de contract, nu ar fi tocmai timpul pierdut dacă actualul A1 va continua, în 2021, să aibă aceleași rezultate neconcludente, ca să le zic în mod elegant!

Publicitate

P.S. Tot ex-petroliști, dar „mai pe fugă”, să zic așa, și tot de-acum posesori de licență PRO, din aceeași promoție 2020, sunt și Valentin Suciu (actualmente la FK Csikszereda), Valentin Negru (fost la Rapid, în sezonul regular în curs) și Adrian Mutu (selecționerul echipe naționale „U 21” a României). Deci, cu toții ar fi, de fapt, opt antrenori cu licență PRO trecuți, ca fotbaliști, unii dintre ei chiar nu numai, pe la Petrolul! 

Foto: www.ziarulprahova.ro, www.fcpetrolul.ro, www.digisport.ro și www.footballdatabase.com