Încă un… „acum ori niciodată” pentru Petrolul! Numai că, pe „Ilie Oană”, vine o echipă în fața căreia Petrolul a început să aibă… complexe

Dragos Trestioreanu -

Vineri, 11 martie 2016, la ora 20.30, pe arena Ilie Oană, din Ploiești, se va auzi fluierul reprezentantului arbitrajului românesc la EURO, în Franța, medicul arădean Ovidiu Hațegan. Pesemne că Comisia Centrală de Arbitri a apreciat partida dintre Petrolul și CSMS Iași ca pe una dintre repetițiile numai bune pentru brigada lui Hațegan, din care mai fac parte asistenții Octavian Șovre (Oradea) și Sebastian Eugen Gheorghe, din Suceava, în vederea pregătirii sezonului internațional de primăvară-vară. După centrali mai de – să zicem așa – rangul al doilea, iată că CCA nu s-a mai… zgârcit, de data aceasta, și l-a delegat pe cel mai bun cavaler al fluierului al momentului din țară. Cel puțin, așa denotă alegerea UEFA, în privința bănățeanului. O alegere inspirată, iar asta deoarece „lupii” își cam joacă ultima carte în meciul împotriva moldovenilor de la CSMS, o grupare care a început să se obișnuiască să facă… deranj pe „Ilie Oană”, în ultimele campionate. Despre importanță aproape capitală a duelului cu trupa lui Nicolo Napoli, una care nu te lasă mai deloc să joci și are obiceiul de a puncta neașteptat, grație fie speculativului Bojan Golubovic ori a șuterului de la distanță Vasile Gheorghe, a tot vorbit, zilele acestea, însuși antrenorul principal al gazdelor, Constantin Schumacher (foto, în stânga; www.fcpetrolul.ro). Mai sunt totuși și alți fotbaliști ieșeni care pot pune în pericol poarta Petrolului, precum Bole Lukacs, Nuno Viveiros ori Gomo Onduku, dar nu numai ei. Oaspeții beneficiază și de prezența în poartă a doi dintre cei mai bună îngeri păzitori ai buturilor din Liga 1 Orange, Branko Grahovac și Alessandro Caparco.  Echilibrată pe compartimente, cu o bună organizare a jocului, purtând pecetea unui tehnician pentru care fotbalul pragmatic este deja „marcă înregistrată”, mai sus-amintitul Napoli, fost fundaș al lui Juventus Torino, „formația din Copou” este o nucă tare greu de spart și nu doar pentru că a ratat „la mustață” calificarea în play-off-ul celui dintâi eșalon fotbalistic al României.

În tabăra găzarilor, speranța continuă să… moară ultima, chiar dacă ar fi bine de spus că, la finele meciului de vineri, se va ști, poate că o dată pentru totdeauna, dacă a sucombat au ba. Schumacher a atras atenția în conferința de presă ce a prefațat această confruntare – întâlnire cu jurnaliștii la care a participat și fundașul dreapta Alexandru David (foto, în dreapta) – că aceasta, contra CSMS-ului, și cea de luni, 21 martie, de la Cluj, împotriva CFR-ului, vor da răspunsul la întrebarea: mai are sau nu mai are Petrolul șanse a se salva de la retrogradare? Interesant este că următoarele două oponente ale „galben-albaștrilor” s-au întâlnit, pe arena Emil Alexandrescu, din Iași, în prima etapă a play-out-ului, atunci având câștig de cauză echipa din „Gruia, cu scorul de 2-0 (1-0), autorii golurilor fiind Cristian Bud și Dani Coelho. Astfel, CFR a întrerupt seria de invincibilitate pe teren propriu a lui Ionuț Voicu și compania. Situație în care este cât se poate de clar că „alb-albaștrii” vin la Ploiești deciși să dovedească tuturor că eșecul recent a fost doar un accident, iar punctele pierdute acasă ar putea fi recuperate din deplasare. Însă, Constantin Scumacher are încredere în continuare în jucătorii lui, cărora le-a impus un „pachet de 4 puncte”, la disputele cu Iașiul și de la Cluj, situație în care, în opinia sa, se va putea produce declicul, iar blocajul psihic va dispărea. Antrenorul, devenit deja o țintă a reproșurilor suporterilor „lupilor”, ar putea dovedi, dacă vor apărea succesele, că nu ar fi meritat acuzele. Optând, eventual pentru un prim „11” format din următorii jucători: Cobrea (cpt) – Al. David, Prestia, Inez, Pulhac – Bucșa – Gavrilă, Ziani, Zoubir, Pacar – Paolucci, tehnicianul visează că va reuși să bifeze al treilea succes din acest sezon al Petrolului și, totodată, primul din play-out al echipei pe care o p-regătește din iarnă. Mai ușor de spus, dar greu de făcut, deși nu chiar imposibil. Evident, Schumacher poate să le ofere moldovenilor unele surprize în planul alcătuirii echipei ce va intra pe teren, vineri seară – meciul urmând a fi preluat în direct de posturile de televiziune Look Tv, DigiSport și Dolcesport, ultimele două pe primul canal al lor -, deși „oferta” din lot nu este chiar atât de tentantă pentru șeful staff-ului tehnic. Rămâne de văzut dacă, măcar acum, acesta va reuși să obțină primele puncte – ori cel dintâi punct, deși nu ar fi atât de folositor! – la cârma „galben-albaștrilor”. Ar fi a… cincea încercare a lui de a câștiga un meci la echipa fanion a Ploieștiului și a Prahovei!

Meciul dintre Petrolul și CSMS Iași va fi monitorizat de către observatorul de joc Valer Șulea, din Brașov, LPF apreciind jocul ca fiind unul cu grad mediu de risc. Trimisul CCA, care va fi cu ochii prestația brigăzii de arbitri, din care face parte și rezerva Marcel Bârsan (București), este Irina Mârț, concitadină cu cel din urmă.