Încă un drum spre Timișoara. Petrolul și ACS Poli se „iubesc la infinit”!

Dragos Trestioreanu -

Încă un drum spre Timișoara. Petrolul și ACS Poli se „iubesc la infinit”!

Într-un interval de numai două luni și jumătate – hai, și puțin peste -, Petrolul și nou-promovata în Liga 1, ACS Poli Timișoara, sunt față în față de trei ori. De fapt, prima „manșă” s-a cosumat pe 9 septembrie 2015, pe arena Dan Păltinișanu, în optimile Cupei Ligii-Adeplast, bănățenii având atunci câștig de cauză, cu 1-0. Iar asta ulterior unui gol marcat din ofsaid de către un ex- „lup”, Robert Elek. A doua se va consemna luni, 5 octombrie, în ultima etapă a turului sezonului regular al Ligii I, pe „Ilie Oană”, ci nu la Chiajna, așa cum intenționau, inițial, conducătorii găzarilor, pentru a permite ca suprafața de… macadam de pe stadionul ploieștean să fie cât de cât ameliorată, până la finele anului. Însă au fost refuzați ded timișoreni. Pentru că, parcă, nu era destul, la tragerea la sorți de astăzi, 30 septembrie, a optimilor Cupei României-Timișoreana, s-a decis ca ploieștenii și timișorenii să se mai dueleze încă o dată. Ultima oară în 2015, din nou pe arena din urbea de la malurile Begăi, într-una dintre zilele 27, 28 sau 29 noimebrie. Adică, în ajunul iernii calendaristice, beneficiindu-se de o iarbă cel puțin ca lumea. Chiar dacă, atunci frigul tot frig va fi, oriunde s-ar fi jucat.

E clar că, așa blestemată cum este cu insolvența, Petrolul nu are nici pic de noroc. Din cinci echipe aflate în urna A, dintre care patru aveau șansa de a evolua pe terenurile unor formații de eșalon inferior, doar ea o va face cu o prim-divizionară. Asta deoarece a fost împerecheată ultima, cu o trupă din urna B, care conținea numai echipe din Liga 1, clasate de la locul 7 în jos, în sezonul precedent. Nu numai atât, găzarii au prins și cea mai lungă deplasare posibilă, după foarte puțină vreme de la cea de la începutul lunii. Cum banii sunt drămuiți, numai de așa ceva nu aveau nevoie atunci petroliștii. Nu au ce face totuși, așa că vor zbura din nou la Timișoara, se vor ruga, acolo, să nu mai aibă parte de asistenți cu… orbul gâinii la ofsaiduri și vor spera că ACS Poli nu va pune indigoul pe scorul de la debutul toamnei. Și că ei, „galben-albaștrii”, vor fi, până la urmă, cei care se vor califica în sferturi. Un reper, cât de mic, asupra a ceea ce se va întâmpla peste aproape două luni va fi meciul direct din prima zi a săptămânii viitoare. Deși, timișorenii vor juca atunci la Ploiești și vor aborda, cu siguranță, altfel întâlnirea decât pe cea de acasă.

Dacă, în Cupa Ligii, Petrolul a fost echipa mai bună, a avut ocaziile mai mari, a jucat peste trupa gazdelor, cel puțin până la gol, la finele lui noiembrie Marinescu și coechipierii săi se vor confrunta cu o formație care a scăpat de tracul (re)debutului pe prima scenă. Și chiar dacă se află, în prezent, în „zona de play-out” stă mult mai bine în privința psihicului. Odată cu rocada ACS Poli-Rapid, mai exact Florin Marin în locul lui Dan Alexa, echipierii Timișoarei s-au metamorfozat. În bine. Și chiar dacă mai dau câte un rateu, cel puțin nu pierd în serie, așa cum era pe la începutul campionatului. Astfel încât, dacă Petrolul și-ar primi mâine punctele luate înainte de start, tot ACS Poli ar fi clasată mai bine în ierarhia Ligii I. În vreme ce, la Ploiești, conducerea se zbate să legitimeze un mijlocaș de bandă armean, gruparea „alb-violetă” și-a consolidat lotul, defensiva mai ales, optând pentru un tandem de fundași centrali cu care, nu demult, se lăuda… Dinamo: Luchin-Scutaru. S-a omogenizat primul „11”, spaniolii „fără nume” au devenit jucători de bază, tracul de la debutul sezonului a dispărut ca prin farmec. În schimb, Petrolul a regresat, nu poate scăpa de „lanterna roșie”, nu mai știe să câștige, joacă plictisitor, îi fug simpatizanții.

Însă, Cupa României are o conotație aparte atât pentru un club ce a avut în vitrină, din 1 iunie 2013 și până în anul următor, pe aceeași vreme, trofeul competiției KO, cât și, poate mai ales, pentru fanii acesteia. Cei care nu au uitat încă acea noapte minunată de vară de pe „Arena Națională”, prelungită – apoi – pe străzile Ploieștiului. Ei visează astfel că povestea continuă, iar echipa lor de suflet nu se va opri în optimi, ci va merge mai departe. Mai departe decât în ultimele două ediții ale competiției! Utopie? Nu neapărat!