Încă un fost baschetbalist de la o echipă ploieșteană de prim eșalon se bate pentru șefia FRB! Câștigător de trofeu continental, FIBA Europe Cup, și cu meciuri multe de nivel înalt în România și în străinătate! Baftă, Cătălin Burlacu!

Dragos Trestioreanu -

Încă un fost baschetbalist de la o echipă ploieșteană de prim eșalon se bate pentru șefia FRB! Câștigător de trofeu continental, FIBA Europe Cup, și cu meciuri multe de nivel înalt în România și în străinătate! Baftă, Cătălin Burlacu!

În luna ianuarie a acestui an, www.gsp.ro anunța că există eventualitatea ca actualul președinte al Federației Române de Baschet, Horia Păun, un fost jucător foarte bun de la defuncta echipă ploieșteană BRD CSU, să nu mai candideze pentru un noua mandat la șefia forului coordonator al sportului jucat la panou în țara noastră. Păun conducea FRB-ul din anul 2013, iar dacă nu va mai candida, următorul ales ar fi cel de-al 20-lea din istoria de 90 de ani a FRB-ului. Tot cu același prilej, siteul „Gazetei sporturilor” nota și despre intenția de a candida la președinție a unui alt fost baschetbalist de la o echipă ploieșteană de prim eșalon, Alexandru Iacobescu, fost fundaș la CSU Asesoft și, în prezent, director al postului de televiziune România TV. Iacobescu a fost devansat, în privința anunțului, de încă un ex-jucător al Asesoftului, bucureșteanul Virgil Stănescu, dar și de Adrian Voinescu, un alt fost baschetbalist de talent, tot domiciliat în capitala țării.

Alex Iacobescu a spus, atunci, că „mă gândesc foarte serios să candidez pentru președenția FRB. Am stat aproape de fenomen, l-am urmărit și am realizat că e nevoie de un manager, de un om care a făcut lucruri pentru baschetul românesc. Nu mă compar, ca jucător, cu contracandidații mei, dar – ca performanță – am realizat ceva în acest sport. Repet, încă sunt pe gânduri, dar cred că am o șansă”. Reamintesc că, sub comanda președintelui executiv Alexandru Iacobescu, cel care i-a predat ștafeta ceva mai târziu celui mai tânăr șef de club din România, Ionuț Georgescu, CSU Asesoft a dominat baschetul românesc vreme multă și a avut rezultate apreciate și în cupele europene. În sfârșit, dacă se zice că nu merge doi fără trei, după Iacobescu, Stănescu și Voinescu, cei trei „escu” din baschetul autohton, foarte recent și-a anunțat aceeași intenție încă un fost jucător de la o echipă ploieșteană, evident de la aceeași CSU Asesoft!

Nu mai este tot un… „escu”, dar e  și mai aureolat decât toți! Este vorba despre ex-căpitanul, ani de-a rândul, al Asesoftului, ieșeanul adoptat de județul Prahova, Cătălin Burlacu. La Ploiești, în sala Olimpia, în urmă cu aproape 16 ani, Burlacu a ridicat deasupra capului trofeul ultimei ediții din FIBA Europe Cup. A fost căpitan la multe titluri naționale și Cupe ale României ale aceleiași CSU Asesoft. A evoluat cu brio și la echipe de prim-plan din țară, West Petrom Arad, tot o campioană națională, dar și în ligile Lituaniei și Italiei, adevărate forțe în baschetul continental. Ca președinte onorific al secției de baschet, Cătălin Burlacu a condus o echipă din municipiu, CSM Ploiești, către primul eșalon, a făcut apoi un lot competitiv pentru Liga Națională, dar s-a trezit că… nu mai sunt bani pentru marea performanță la CSM, nici la baschet și nici la handbal! A trebuit să plece în București, acolo unde a antrenat-o pe Steaua, iar ulterior, l-a lăsat ca tehnician principal acolo pe… Eugen Ilie (foto sus, în dreapta), tocmai cel care promovase echipa ploieșteană în primăvara lui 2016, după turneul de la „Olimpia”, și fusese recomandat la CSM de către Cătălin Burlacu. Totodată, fostul mare baschetbalist și-a inaugurat, pe 17 martie 2018, propria academie de baschet, la care a a atras atunci puști în vârstă de 8 și 10 ani. Pe scurt, destule argumente pro pentru ca Burlacu să concureze luna viitoare și să și câștige președinția FRB, în condițiile în care și fostul său șef de la Asesoft, Alexandru Iacobescu, ar renunța să mai candideze.

Pe pagina sa de pe o rețea de socializare bine cunoscută, Cătălin Burlacu a explicat ce l-a tentat să-și depună candidatura la președinția Federației Române de Baschet.

„Bună seara lumii baschetului din Romania!
Țin să vă anunț că, astăzi (n.r. – luni, 22 martie 2021), mi-am depus candidatura în vederea alegerilor Președintelui Federației Române de Baschet, alegeri care se vor ține în data de 15 aprilie.
Am luat această decizie ținând cont de următoarele :
1. De faptul că acum este momentul ca baschetul românesc să ia o turnură prin care să ieșim în evidență în Europa, iar asta se poate face datorită oamenilor cu experiență efectivă în fenomen.
2. De faptul că eu consider că membrii afiliați cu <<drept de vot>> au cea mai mare nevoie de diversitate în opțiunea votului și nu este firesc ca aceștia să tindă către un vot indecis.
3. Am convingerea că, alături de o echipă serioasă și metodică, putem atrage fonduri europene, fonduri private, fonduri sociale, pentru întreg baschetul romanesc. Pentru dezvoltare durabilă”.

Publicitate

Fostul mare baschetbalist a precizat, la finalul explicațiilor sale cu privire la candidatură, că va reveni cu detalii, posibil cu programul de lucru, dacă va fi ales șef al acestui sport spectaculos din România. 

Foto: pagina personală de Facebook și www.csuasesoft.ro