Încă un meci câștigat, și Ploieștiul va avea din nou echipă de baschet masculin in Liga Națională!

Dragos Trestioreanu -

Încă un meci câștigat, și Ploieștiul va avea din nou echipă de baschet masculin in Liga Națională!

Într-o organizare fără cusur, cu multe surprize din partea CSM Ploiești, printre care cele mai mari au fost intonarea întregului imn național de  către unul dintre cei mai mari tenori ai prezentului din România, ploieșteanul Cezar Ouatu, respectiv invitarea pentru primul angajament al meciului dintre gazde și Timba Timișoara a unei adevărate vedete sportive internaționale, Valentina Ardean-Elisei (foto; www.csmploiesti.ro), căpitanul echipei naționale de handbal feminin a țării noastre, aflată la Ploiești într-un stagiu de pregătire pentru meciurile oficiale cu Lituania și Belarus, a debutat, la sala Olimpia, Final Four-ul de baschet masculin pentru promovarea din Liga 1 în Liga Națională. În deschidere, mai valoroasă și mai motivată, BCM Olimpic Baia Mare a dispus de Politehnica Iași cu scorul de 90-78 (26-17; 14-13; 27-25; 23-23), după un meci în care cei mai buni marcatori au fost căpitanul maramureșenilor, americanul Ralph Allan Thomas (28 de puncte) și Andrei Dohi (23; 1×3 puncte), din tabăra învingătorilor, respectiv un alt yankeu, Jermale de Schumburt Jones, și Vlad Popovici, ambii cu câte 15 puncte, primul bifând o aruncare reușită de 3 puncte.

De la ora 19.30, a început meciul cel mai așteptat al zilei, cel dintre CSM Ploiești și Timba Timișoara, al cărui prim sfert s-a încheiat surprinzător în favoarea oaspeților, 16-13. Muștruluiți serios de antrenorul principal Eugen Ilie, în minutul dintre acte, baschetbaliștii de la CSM au afișat, în cel secund, o apărare desăvârșită și un atac precis. Astfel încât, bănățenii nu au mai putut bifa vreun punct pe tabelă, de la debutul acestui sfert și până cu trei minute și 13 secunde înainte de a se merge la cabine, pentru pauza mare! A fost un sec 23-7 pentru CSM, care a pus pe tabelă un liniștitor 36-23, după prima jumătate a întâlnirii. Am remarcat jocul foarte bun sub panouri al lui Andrei Căpușan, care a prins însă și un șut perfect de afară, lejeritatea cu care spaniolo-românul Angel Santana a întors coșul de la distanță, de trei ori, controlorul de trafic aerian delectându-i pe fani, de fiecare dată, cu acel zâmbet dezarmant, devenit marcă înregistrată. Dar nu numai „veteranii” au fost la înălțime, ci și tinerii din efectiv le-au ținut isonul. Adrian Movileanu a redemonstrat că este un as al aruncărilor de la mare distanță, prin aruncări spectaculoase, iar Sebastian Ionescu și Marius Mihai Ciotlăuș au arătat, din nou, că rămân aceiași jucători de nădejde, deși au în buletin atât de puțini ani în baschetul de mare performanță. După un alt sfert terminat în avantaj, 15-11, ploieștenii au mai redus „motoarele”, firesc pentru un turneu cu trei partide pentru fiecare combatantă. Însă, Vlad Dumitrescu și coechipierii lui au fost tot timpul în control și, chiar dacă au pierdut și ultimul act, 20-26, succesul lor se conturase din timp. Rolul staff-ului tehnic a fost esențial, iar faptul că președintele de onoare al secției de baschet, Cătălin Burlacu, a fost trup și suflet alături de echipa creată chiar de el însuși, a avut un rol decisiv. Mai rămâne ca sâmbătă, 28 mai, la capătul duelului cu Politehnica Iași, „alb-albaștrii” să mai bifeze un succes și obiectivul asumat, promovarea, să fie astfel o țintă lovită în plin.

Cele 71 de puncte ale CSM-ului au fost reușite de Andrei-Daniel Căpușan (17; 1×3), Angel Santana (11; 3×3), Adrian Movileanu (11; 3×3), Mihai Gavrilă (7), Marius Mihai Ciotlăuș (6), Sebastian Ionescu (6; 2×3), Tudor George Gârbea (6; 2×3), Vlad Dumitrescu (2), Andrei Ene (2), Amedeo Casale (2), Mircea Neagoe (1), mai jucând și foarte tînărul Horia Scărlătescu, fără să și puncteze. Pentru Timba, principalii marcatori au fost Daniel Pătru (16; 2×3), Dejan Kovacevic (13; 1×3), singurul străin… 100% de pe parchet, și Robert Medgyesi (11).

Sâmbătă, de la ora 17.15, se vor confrunta BCM Olimpic Baia Mare și Timba Timișoara, iar două ceasuri și un sfert mai târziu, CSM Ploiești și Politehnica Iași, niciun joc nefiind televizat. Reamintesc că ploieștenilor le este suficientă o victorie în dauna moldovenilor, pentru a accede deja pe prima scenă a baschetului masculin autohton. Însă, partida nu va fi deloc ușoară, ulterior eșecului din disputa cu băimărenii, cu siguranță că jucătorii lui Petru Măgurean vor încerca, cu toate forțele, să rămână, și ei, cu șanse la promovare. De subliniat că FRB a delegat la acest Final Four triouri de arbitri ce oficiază la meciurile din primul eșalon românesc, unii dintre ei având și ecuson FIBA.

Altfel, foarte plăcut un element din vestimentația staff-ului tehnic al ploieștenilor și al președintelui de onoare al secției de baschet a CSM Ploiești, Eugen Ilie, Cătălin Ștefănescu și, respectiv, Cătălin Burlacu apărând cu frumoase cămăși albe, având o jumătate de guler de culoare roșie, pe care era inscripționat numele echipei locale. Lăudabil și gestul organizatorilor de a arunca în tribune, prin intermediul baschetbaliștilor locali, mai mute mingi de baschet cu dimensiuni ceva mai mici și a înmâna tricouri, tot albe, având pe față inscripționat logoul Final Four-ului, iar pe spate, tot CSM Ploiești. Asistența, cifrată la circa 1.700 de iubitori ai sportului jucat la panou, a avut parte, încă din prima zi, de spectacole bashetbalistce mult gustate, prilej ca numărul celor care vor lua drumul sălii de sport din Parcul Tineretului să sporească în ultimele două zile ale competiției. Jucătorii ploieșteni au nevoie de sprijinul moral consistent al fanilor, pentru a reuși un prim rezultat foarte bun – promovarea în cel dintâi eșalon, la doar un an de la înființarea secției de baschet la CSM Ploiești!