Mai ușurel cu Petrolul pe scări! La baschet! Sport în care o echipă modestă numită CSA Steaua a bătut, inimaginabil, un… Petrolul! N-a mai fost ca la fotbal, să fie cu succes!

Dragos Trestioreanu -

Mai ușurel cu Petrolul pe scări! La baschet! Sport în care o echipă modestă numită CSA Steaua a bătut, inimaginabil, un… Petrolul! N-a mai fost ca la fotbal, să fie cu succes!

Recunosc că nu-i o notă bună pentru mine să nu fi urmărit, până astă-seară, o echipă ploieșteană care combate în primul eșalon. Asta mai ales că nu mai avem alta, în municipiu, în niciun alt sport de echipă. Excepție popicele, de care însă nu am mai auzit cam de multă vreme nimic! Ei bine, aflând că meciul dintre CSA Steaua București și… CSM Baschet Petrolul Ploiești va fi transmis pe canalul al doilea al televiziunii Digisport, deci în condiții de top, m-am decis pe loc să vizionez partida, ba chiar și cu emoțiile de altădată. Adică, de atunci când CSU Asesoft Ploiești era în primul sezon al său, hai și în al doilea, întrucâtva. Căci, din al treilea, cu o singură excepție, execuția de legendă a unui american, la Cluj, una care m-a făcut să sufăr un întreg sezon, apoi, nu am mai avut mai deloc!

Am auzit numele de Petrolul și de „Lupii Galbeni”, chiar, de mai bine de 100 de ori pronunțat de comentatorul, obiectiv, al confruntării dintre Steau și Petrolul. La finele acesteia, dând click pe siteul „proprietarei” trupei echipate în albastru, am găsit și explicația: „Începând din această săptămână, echipa de baschet seniori a CSM Ploieşti va participa în Liga Naţională sub titulatura CSM Baschet Petrolul Ploieşti, pas ce a devenit posibil după ce noua denumire a fost prevăzută în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al clubului, aprobat recent de Consiliul Local Ploieşti, iar schimbarea a fost transmisă Federaţiei Române de Baschet. Astfel, conform Art. 22 (2) din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, aprobat prin Hotărârea nr. 415/28.10.2021 a Consiliului Local Ploieşti, echipa de baschet masculin seniori va activa în campionatele organizate de Federaţia Română de Baschet sub denumirea CSM Baschet Petrolul Ploieşti. Totodată, CSM Ploieşti a făcut demersurile necesare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru înregistrarea mărcii în cauză – CSM Baschet Petrolul Ploieşti – procedura fiind în acest moment în derulare”.

Precizarea de mai sus a fost asezonată și cu o declarație, tot explicativă, a celui care are sub coordonare și control, implicit și responsabilitate, bănuiesc, clubul sportiv al municipalității, deci, evident, și secția de baschet: „Este un demers pe care am decis să îl facem pentru că performanţa sportivă în Ploieşti trebuie asociată cu numele Petrolul. Echipa de baschet a reuşit, în vară, să facă pasul spre Liga Naţională, competiţie în care are, până acum, evoluţii şi rezultate apreciate pentru o nou-promovată, peste 50% dintre jucători fiind de origine ploieșteni. Prin schimbarea numelui ne dorim să fie mai aproape de inimile iubitorilor de sport din oraş, pentru care ştim că Petrolul înseamnă foarte mult. Suntem siguri că, după modelul marilor cluburi ale Europei, care în afară de fotbal sunt reprezentate și la alte sporturi, toate activând sub același brand, echipa de baschet Petrolul Ploiești, participantă în Liga Naţională, va ocupa imediat un loc important în inimile suporterilor și ne va uni mai mult pe toți cei cărora ne curge prin vene sânge petrolist. Mai mult, tinerii care practică baschetul la nivelul orașului Ploiești vor fi mult mai motivați de acum să facă pasul către marea performanță” (Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploiești). Edilul-șef, potrivit www.csmploiești.ro, i-a încurajat pe baschetbaliști cu un inimos: „Hai Petrolul!”, scandare care nu sunt convins totuși că a fost prea auzită de către jucătorii lui Mihai Popa, cei care au pierdut, incredibil, un meci ca și câștigat, echilibrându-și astfel bilanțul parțial din campionat: patru victorii și patru înfrângeri, trei dintre acestea din urmă fiind consecutive.

Nu mă voi întinde, apelând la statistica meciului, de pe www.frb.ro, excelentă ca întotdeauna, urmând a mă limita la câteva aprecieri generale și voi termina cu o concluzie. Pentru amatorii de cronici din baschet, le recomand să-l citească pe colegul de breaslă Daniel Cosarek, ofițerul de presă al CSM Ploiești, cel care a rămas alături de baschet și după „decesul” celebrei CSU Asesoft. Moment după care nu prea mi-a mai ars să văd un meci de baschet! Mai ales de la acele promovări ale CSM-ului, retezate ulterior, pe motive de… buget! Firește, cronica este postată pe siteul clubului ploieștean, a cărui adresă o aveți mai sus. Mărturisesc că, la fel ca la fiecare meci bifat de o echipa din Ploiești sau Prahova, trăiesc mult prea intens evoluția scorului și – pentru un hipertensiv dependent zilnic de pastile – asta poate costa. Deși nu o văzusem „live” deloc pe echipa CSM-ului, nu am putut să nu țin efectiv cu aceasta. După un prim sfert adjudecat la un punct, în sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazul, din capitala țării, 19-18, rezultatul de la pauză a fost însă 40-39 pentru Steaua, ulterior unui 22-20 mai puțin scontat. Sfertul al treilea a fost cel mai bun al ploieștenilor, drept dovadă că au intrat în decisiv cu trei lungimi avans, ca urmare a unui 20-16. Chiar și în ultimul act, spre final, când cred că nici cel mai optimist suporter al CSA nu mai spera la o victorie, „albaștrii” păreau să termine învingători. Însă, au fost până la urmă, la un punct, 78-77, cei de la CSA Steaua, deși CSM a condus cu șase puncte, 75-69, la un moment dat, iar ultimul atac, de 10,6 secunde, i-a aparținut. Dar nu s-a mai ajuns să se arunce la coș, faza fiind tratată defectuos. Mi s-a spus că nu e nici prima și nici ultima echipă care nu poate întoarce rezulatul în aproape 11 secunde, un fel de ce mi s-ar părea o gaură în cer că s-a pierdut un meci în deplasare. Numai că, atunci când mai vedeam rezultate din acest campionat, Steaua o cam încasa la greu, primind și peste suta de puncte, parcă!

Nu vreau să fac nicio referire la vreun jucător, fiindcă mi s-ar reproșa că nu-i știu bine, deocamdată. Așa este, dar o părere tot mi-am făcut. Cât să afirm, fără nicio răutate, deoarece o să rămân fanul acestei trupe, că ar fi trebuit mai ușurel cu… pianul pe scări, glumind vizavi de denumirea actuală oficială a formației CSM-ului. Dacă, pentru că nu a vrut unul sau altul, marea echipă CSU Asesoft nu s-a numit Petrolul, deși avea tot dreptul, chiar… 1.000%, la ce palmares a avut vreme de 11 ani, apreciez că nu era momentul ca acest nume să fie dat unei trupe deocamdată modestă, încă foarte departe de cecea a făcut una la care a jucat și a punctat unul dintre „petroliștii” de la CSM! Unul care a înfundat coșul cu două „treițe”, în momente importante ale duelului. Nu a fost destul, căci s-a încheiat ca… la baschet, 77-78, nu 2-0, ca la fotbal! Cât privește achiziționarea a șase mărci, cu bani buni, pentru același fotbal, iar o altă echipă din Ploiești, chiar dacă din altă ramură sportivă, se numește la fel, fără să se bage mâna în „buzunar”, poate… Dumnezeu o fi știind de ce se întâmplă astfel!

P.S. Dacă există echipe de baschet și handbal purtând nume precum Real Madrid, Barcelona sau PSG, nu sunt ale altui club, ci chiar ale cluburilor mai sus-menționate. Adică, nu ești de la CSM și te numești… Petrolul!

Foto: www.csmploiesti.ro și Răzvan PĂSĂRICĂ (www.sportpictures.eu)