Incendiu la o hală Eco Burn cu repetiție, aproape de dezastru ecologic la Brazi

Daniel Dimache -

 

În această noapte, în jurul orei 3.00, a izbucnit un incendiu de amploare la o hală din Parcul Industrial Brazi, aparținând Eco Burn Prahova, firmă care are ca obiect de activitate ecologizarea prin incinerare a deșeurilor. Incendiul a cuprins întreaga construcție, în suprafață de 4000 metri pătrați.  La fața locului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a mobilizat forțe importante: 6 mașini de stingere, 2 autoscări, o ambulanță SMURD si o autospecială de prima intervenție și comandă. Acționează 53 de pompieri pentru lichidarea incendiului.

În curtea operatorului economic a fost găsită o bicicletă, motiv pentru care este luat în calcul ca în interiorul halei să fi fost surprinsă o persoană. Hala însă nu mai prezintă siguranță, plafonul s-a prăbușit iar echipajele nu pot pătrunde în interior.

Având în vedere fumul dens emanat, a fost emis mesaj ro-alert de avertizare a populației, în jurul orei 5.00. 

La ora 12.00, intervenția era în desfășurare, fiind mai multe focare în interior. Materialele combustibile din interiorul halei sunt depozitate pe platforme, unele stive cu deșeuri atingând și până la 10 m înălțime. În continuare, nu se putea pătrunde în interior deoarece existau riscuri pentru echipajele de salvatori. Se acționa pentru lichidarea incendiului de la exterior și de la înălțime. Încă nu existau informații referitoare la o posibila victimă surprinsă în interior.

Referitor la depozitul de deșeuri, ISU Prahova a transmis: ”Deține autorizație de securitate la incendiu din anul 2011, cu obiect de activitate hală incinerator deșeuri periculoase. Ultimul control a avut loc în data de 08.01.2021, ocazie cu care s-au aplicat două amenzi în cuantum de 7500 lei, pentru instalația de hidranți care nu funcționa și diminuarea gabaritul căilor de evacuare, prin amplasarea de pubele la intrarea în hală.

Tot Eco Burn a fost sursa incendiului din anul 2017, din interiorul Rafinăriei Astra, atunci când întreg Cartierul Mimiu a fost înecat în fum timp de mai multe zile, cercetările pare-se nefiind finalizate până în prezent.