Începe să „funcționeze” întinerirea Petrolului?!? Deocamdată, 1-3 cu o echipă abia promovată în Liga a III-a! Mai vin seniori la clubul găzarilor?

Dragos Trestioreanu -

Începe să „funcționeze” întinerirea Petrolului?!? Deocamdată, 1-3 cu o echipă abia promovată în Liga a III-a! Mai vin seniori la clubul găzarilor?

Ca o explicație a numărului mare de fotbaliști la care FC Petrolul a renunțat după ultimul meci disputat în play-off, nu mai puțin de o… echipă plecând de la Ploiești, inițial, apoi revenind, deocamdată, doi jucători, președintele executiv Costel Lazăr a declarat că se dorește o restructurare masivă, în sensul întineririi efectivului. Urmările s-au văzut de la primul antrenament condus de către noul antrenor principal Viorel Moldovan – lotul prezent luni, 10 august 2020, pe gazonul de la arena Ilie Oană fiind în marea sa majoritate format din juniori ai propriului centru de profil – și a continuat cu meciul amical de sâmbătă, 15 august, în ultima zi a mini-cantonamentului. A fost 1-3 (0-1), acasă, cu o formație, CSO Plopeni, de-abia promovată în Liga a III-a, de pe locul doi al unei ierarhii din barajul de accedere în L3, grupă câștigată de ACSM Oltenița!

Însă, nu ar trebui să fie mai nimic de mirare, câtă vreme la Petrolul au jucat mai multi jucători foarte tineri, nu-i așa? Ei bine, nu! Se spune că, și „trezit din somn la 12 noaptea”, un junior de la un club ca FC Petrolul trebuie să fie superior unui jucător din eșalonul județean, cu statut de amator! Și, totuși, nu a fost așa! De ce? Fiindcă, la Petrolul, dar ca și la alte cluburi din România, de altfel, funcționează, încă, un principiu total greșit. Mai precis, o cocoloșire în exces a unor juni fotbaliști care încep să se creadă… Messi sau Ronaldo! Ori, cei mai modesti, vorba vine, drept… Hagi, tatăl, nu fiul! Este cea mai mare eroare care se poate face! Adevărata valoare a unui fotbalist, indiferent de vârstă, se poate observa numai și numai pe teren! Iar acolo, pe teren, FC Petrolul – CSO Plopeni, o repet, a fost 1-3 (0-1), după un scor de forfait, redus abia în penultimul minut de joc, de unul dintre juniorii despre care am auzit că ar însemna totuși ceva!

Citesc, de mai multe luni, ca să nu zic chiar de un an, pe o bine cunoscută rețea de socializare, laude peste laude la adresa juniorilor de la clubul găzarilor. Că o fac părinții, rudele sau prietenii lor, mai treacă-meargă, dar să o facă și antrenori din centru, și oficiali ai „lupilor”, ca să nu mai vorbesc despre tehnicienii care se ocupă direct de ei, asta nu e bine! Încet-încet, „copiii” – cum sunt numiți cu drag, iar asta-i bine până la un moment dat – încep să creadă că ar fi buricul pământului, că ar avea nivel de prim eșalon! Ce, Liga 2! Nereaduși imediat cu picioarele pe pământ din… „baloanele cu gaz” zburând la mare înălțime, progresul lor stagnează, până dispare cu totul! Un duș rece – precum cel „turnat” de plopenari, pe un stadion pe care junii Petrolului visează să ajungă a fi vedete aclamate, mult prea repede decât ar fi normal – a fost mai mult decât folositor.

A dovedit, dușul acela rece, dacă mai era cazul, numai o parte din suporteri cunoscând, de fapt, cu adevărat „marfa”, că a te grăbi cu o ridicare în slăvi, în necunoștință de cauză, îi poate deruta până și pe cei care fac lotul și vor să-l mai și promoveze, Doamne, iartă-mă! Nu am văzut amicalul cu CSO Plopeni, dar cunosc destul de bine echipa lui Iulius Mărgărit. Este una alcătuită din jucători mai vârstnici, însă destui fiind și experimentați, jucând și în campionate divizionare. Dar, nota bene, învingătorii de sâmbătă, în mare parte, merg – de dimineața și până după-amiază – la serviciu și se antrenează, apoi, când pot și de câte ori pot! Am tot respectul pentru ei și sunt de lăudat și că i-au dat un… ajutor lui Moldovan, pentru a înțelege mai clar în ce s-a băgat! Sincer, dacă nu se aduc vreo 8-9 seniori cu valoare, pentru FC Petrolul important va fi – vorba baronului Pierre de Coubertin – să participe la viitoarea ediție a campionatului Ligii a II-a, ci nu și să o câștige (a se citi să promoveze)!

Într-un meci în care CSO Plopeni a bifat primele trei reușite, prin Andrei Ciobanu (36), Cristian Gavrilă (73) și Vladimir Butufei (80, din penalti) – parcă niciun meci fără a înscrie și nașul (Ciobanu), și finul (Butufei) -, iar junele Rareș Simionescu a marcat golul de onoare, în minutul 89, Viorel Moldovan a început cu următorul „11”: Avram (46 – Lungu) – Olaru, Răuță, Manolache, Țicu – Enache – Chiriță, Bratu, Nițescu, Saim Tudor – Bucur. Din minutul 60, s-a apelat la o pleiadă de juniori din propriul centru, plus trei aduși la probe, născuți în anul 2002, absentând însă cei doi nou-achiziționați de la HM Junior Câmpina. Deci, au mai jucat: Adrian Nicolae, Mihai Constantinescu, Cristian Licsandru, David Ilie, Alin Boțogan, Rareș Simionescu, Aris Oprea, Daniel Moroșanu (fundaș; CS Ceahlăul Piatra Neamț), Bogdan Minteuan (mijlocaș stânga, fiu al lui Alin Minteuan, fost antrenor la CFR Cluj, dat afară de la club, ca și Bogdan!) și Florin Sîngeorzan (atacant, FC Bistrița). Se spune însă că niciunul dintre cei trei nu ar urma să fie reținut la Petrolul, numai asupra lui Moroșanu, totuși mai existând unele dubii. Din minutul 60 a mai intrat și Andrei Rus, revenit după detașările la CSM Reșița și UTA Arad.

La oaspeți a a evoluat și fratele mult mai cunoscutului internațional camerunez Jacques Zoua, ex-atacantul Astrei Giurgiu și al Viitorului Constanța. Yaya Zoua are 24 de ani și joacă pe postul de mijlocaș defensiv, lăsând o destul de bună impresie, au recunoscut martorii oculari, în special prin marea capacitate de efort și ambiție. Dar, iată și lotul folosit de Iulius Mărgărit: Marinică (antrenor cu portarii la juniorii… Petrolului; Georgescu, FC Petrolul; născut 2001) – Cr. Mihai (Popa; FC Petrolul, 2002), I. Filip (Stan, CSM Ploiești; 2001), Rusu, Chejnoiu (Panait) – Butufei (Sima, CSM Ploiești; 2001) – C. Vlad (Șerban, FC Petrolul; 2002), Yaya Zoua (Gavrilă), A. Ciobanu (Udrea, Astra Giurgiu; 2001) – Huza (Ricardo), Puiuleț (M. Alexandru). De subliniat că jucătorii trecuți în paranteză au intrat pe teren după pauză.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)