Începutul sfârșitului pentru sportul de echipă din Ploiești? S-a retras Sebastian Ghiță de la finanțarea Asesoftului!

Redactia -

Începutul sfârșitului pentru sportul de echipă din Ploiești? S-a retras Sebastian Ghiță de la finanțarea Asesoftului!

Vestea că Sebastian Ghiță (foto jos, după adjudecarea unui titlu național; www.gsp.ro) a renunțat la finanțarea marii pasiuni a vieții lui, echipa de baschet masculin CSU Asesoft Ploiești – multiplă campioană națională și câștigătoare a unui trofeu continental la nivel de cluburi, cu un palmares de invidiat în ultimul deceniu – a căzut ca un trăsnet. A fost al doilea șoc din lumea sportului de echipă din Ploiești și din Prahova, cel din urmă survenit după cea mai grozavă campania europeană a trupei „alb-albaștrilor”. Dacă plecările în masă – s-ar putea spune chiar așa – a unor vedete, precum Brown, Lee jr., Labovic, Hayes și Mohammed, în timpul și post-EuroCup, au reprezentat semnale că la Asesoft se întâmplă ceva, sosirile recente ale altora, Avramov și Zigeranovic, au mai atenuat din pesimismul, dacă nu și din teama, suporterilor „rechinilor”. Să fi fost totuși doar un „calmant” care și-a făcut imnediat efectul, dar pentru puțină vreme? Așa pare acum, când  omul de afaceri a renunțat să mai dea bani la echipă, informându-și partenerii – consiliul local și clubul sportiv universitar – asupra deciziei. Să fie acesta începutul sfârșitul pentru sportul de echipă cu adevărat performant din municipiul așa-numit al „aurului negru”? Cu Petrolul, la fotbal, intrată de curând în insolvență și cu CSU Asesoft rămasă, de-acum, fără sursa cea mai importantă de bani, speranțele de mărire, respectiv de menținere în vârful unui eșalon de disciplină sportivă, încep să dispară aproape cu totul. În afara celor două cluburi, primul numit fanion în sportul rege local, iar al doilea – în cel jucat la panou, ar mai rămâne o singură altă entitate în primul eșalon, echipa de handbal feminin CSM Ploiești. Una mai pe la început de drum spre o țintă aflată încă departe, intarea pe ultima treaptă în play-off fiind doar un semn, după salvarea de la retrogradare din vara trecută, că se merge pe un drum în urcare.

653234-ghitaIstoria pe termen foarte scurt – aproape 13 ani în sport neînsemnând prea mult – a Asesoftului este legată 100% de Sebastian Ghiță. Denumirea echipei aparține firmei actualului deputat, apoi, prezența acestuia chiar în efectivul grupării în primul eșalon, continuând cu finanțarea și terminând cu bilanțul. Ghiță a fost astfel un fel de Gigi Becali al Asesoftului, dar numai în privința longevității ca investitor, nu și a comportamentului. Este diferență ca de la cer la pământ între cei doi, în favoarea ploieșteanului, evident, cunoscut nu doar ca un fan al baschetului, ci și ca un părinte al formației lui. Numele de CSU din fața Asesoftului este, mai degrabă, o atașare artificială de mediul studențesc, nicidecum o sursă de bani reală pentru o grupare 100% profesionistă, super performantă pe plan intern și în creștere continuă pe cel internațional.

E posibil ca unele probleme de dată mai recentă cu legea din familia lui să-l fi obligat acum pe parlamentar să facă un pas în spate, din punct de vedere formal, fiind greu de crezut că ar lăsa în plata domnului construcția sa de peste 10 ani, care i-a adus atâtea satisfacții. Față de Petrolul, club la care „implozia” a venit pe termen scurt, la Asesoft s-a mers bine și foarte bine, spre excelent, de la primele aspirații la glorie. Din 2004 și până în ziua anunțului „părintelui” echipei „alb-albaștrilor” că renunță a-i mai da „bani de buzunar” dragului „copil” al său. Așa cum l-a crescut – bine, sănătos, cu spirit de învingător, ambiție ;i seriozitate -, este mai greu de crezut că Ghiță ar fi rupt orice legături cu frumoasa lui creație. Nu-i deloc exclus ca nevoia de moment să-l fi obligat să facă acest anunț, replierea putând evita, de ce nu?, un eventual eșec financiar al Asesoftului, în plan imediat. Dacă însă, Sebastiasn Ghiță chiar s-a retras cu totul de la finanțarea campioanei en-titre, atunci – ca și în cazul Petrolului – devine o datorie de onoare a municipalității să se implice în menținerea în viață a celor două simboluri ale Ploieștiului. Nu neapărat prin finanțare directă, dacă ochii sunt ațintiți asupra legalității acordării fondurilor, ci prin coagularea unor surse de bani din mediul privat, unele care să ajute la bugetele necesare realei mari performanțe. Altfel, ca imagine în sport, de Ploiești se va alege praful! 

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024