Incredibil, dar adevărat în campionatele judeţene de fotbal: un arbitru băgat în spital de jucătorii Tricolorului Varniţa este trimis să-i arbitreze la ei acasă

Redactia -

Pe data de 18 mai 2010, tânărul arbitru din lotul Ligii A Prahova, Valentin Marinică, din Cornu, a fost delegat să conducă la centru una dintre semifinalele fazei judeţene ale ediţiei 2010-2011 a Cupei României, la fotbal, dintre Progresul Bucov şi Tricolor Varniţa. În minutul 43 al acelei partide, desfăşurată pe arena Prahova, din Ploieşti, arbitrul a arătat un cartonaş galben unui jucător al Tricolorului, pentru atac imprudent asupra adversarului. Imediat, Alexandru Radu, coechipier cu fotbalistul avertizat, a început să protesteze şi a încasat, şi el, un „galben”. Radu a ripostat, scuipându-l pe Marinică, motiv să i se arate, pe loc, cartonaşul roşu. S-a creat atunci un meleu, iar portarul echipei din Varniţa, Cristian Constantin, jandarm în viaţa de zi cu zi, la Gruparea Mobilă Matei Basarab Ploieşti, a profitat de aglomeraţia de la centrul terenului , a ieşit din  careu şi  s-a dus la centrul terenului, unde l-a lovit pe central, cu pumnul, în plină figură, făcându-l KO, pentru mai multe secunde. În plus, Radu l-a călcat pe ceafă, când era căzut pe gazon, iar alţii colegi ai lui l-au mai tocat un pic în picioare. În momentul când s-a prăbuşit, arbitrului i-au căzut cartonaşele din mână şi i-au fost „confiscate” de către portarul-jandarm Constantin. După ce şi-a revenit, Valentin Marinică s-a ridicat şi a decis suspendarea partidei. Faza seamănă aproape ca două picături de apă cu imaginile terifiante de la meciul dintre SC FC Petrolul şi Steaua! Marinică a trebuit să fie transportat la Spitalul Judeţean (foto; http://scoaladearbitri.blogspot.com), unde medicii au constatat urmele rănilor suferite, fiind nevoiţi să-l interneze. Deşi a făcut plângere, atunci, la poliţie, el a primit doar un simplu act, prin care i s-a adus laMarinica_Spital_11 cunoştinţă că jucătorii de la Tricolorul Varniţa, care l-au lovit, au fost puşi sub urmărire penală, iar dosarul a fost trecut în rândul celor cu autori cunoscuţi. Altceva nimic!, doar linişte totală! Şeful de atunci al lui Vali Marinică era arbitrul-asistent purtător de ecuson FIFA, Cristian Nica, cel care a luat poziţie publică, imediat, împotriva fotbaliştilor huligani.

La numai un an şi cinci luni după acele agresiuni – culmea, unele ale unui jandarm, care, potrivit legii, îşi desfăşoară activitatea în interesul cetăţenilor -, înlocuitorul lui Nica la conducerea Comisiei Judeţene de Arbitri „Emil Vlaiculescu”, Marian Deaconu, îl deleagă (aşa se specifica ieri noapte, la ora 3.00, pe www.cja.prahova.ro) pe Valentin Marinică să conducă, duminică, 6 noiembrie, ora 11.00, partida din Seria Vest a Ligii B Prahova, de la… Varniţa, dintre Tricolorul şi AS Mislea! Din brigadă mai fac parte doi asistenţi stagiari, Ionuţ Andrei Dan şi Dan Ionuţ Nedelcu,  iar observatorul este Marian Popa, ex-antrenor al Geamului Scăieni, pe vremea când această echipă de tradiţie din fotbalul local mai combătea în campionatele judeţene. Dincolo de faptul că episodul din luna mai a anului trecut i-ar fi impus lui Deaconu să nu facă această gafă de a-l expune pe tânărul arbitru, destul de repede, la o  eventuală reeditare a actelor de violenţă din trecut, i-a mai şi dat drept colaboratori tineri fără experienţă şi, cu siguranţă, fără puterea de a se impune în faţa jucătorilor şi a spectatorilor locali. Mai mult, şi trimisul AJF Prahova este cunoscut drept un om blând, care e mai greu de crezut că ar putea face faţă la o eventuală… aducere aminte a celor de la Varniţa, în privinţa celor întâmplate pe „Prahova”, în 2010.

Cum Marian Deaconu nu este un novice în funcţia de preşedinte al CJA Prahova, fiind la al doilea mandat al său în acest post, nu se poate lua în calcul că nu a ştiut de cele întâmplate cu arbitrul Valentin Marinică, chiar cu puţină vreme înainte de a-l înlocui pe Cristi Nica. Anumite surse spun că, de fapt, s-ar dori „curăţarea” tânărului cavaler al fluierului, unul dintre cei apreciaţi de către fostul şef al arbitrilor de fotbal prahoveni. Însă, Marian Deaconu, tată de băiat, înclin să cred că nici măcar nu s-ar putea gândi să i se pună de-a curmezişul unui central tânăr, talentat şi, implicit, de viitor. Să zicem că a fost doar o eroare neintenţionată, pe care domnia sa o va remedia până duminică, 6 noiembrie.