Indicatori care ne semnalează fluctuații ale monedei Bitcoin

Daniel Dimache -

Indicatori care ne semnalează fluctuații ale monedei Bitcoin

Bitcoin este, după cum deja mulți știu, o monedă descentralizată care funcționează printr-un sistem peer-to-peer. Toate tranzacțiile de Bitcoin sunt adăugate într-un registru central, numit blockchain printr-un proces care se intitulează mining. Aceasta este definiția monedei în termeni simplificați. El poarte fi cumpărat și stocat într-un portofel Bitcoin, adică o aplicație sau o funcție a unei platforme care garantează siguranță monedei dumneavoastră.

Bitcoin a fost creat de o persoană sau de un grup de persoane care poartă numele Satoshi Nakamoto. El a fost creat într-o cantitate limitată, de doar 21 de milioane de unități. Prima monedă digitală atrage mulți oameni de partea ei datorită volatilității prețului, care le aduce investitorilor profit. Istoric vorbind, moneda a demonstrat că are potențial, crescând în 10 ani de la câțiva cenți la maximul istoric înregistrat în 2021, și anume 60k dolari pe unitate.

Dacă este o moneda așa cunoscută? De ce are fluctuații de preț? De ce nu doar crește? O să aflăm asta împreună care sunt indicatorii care ne semnalizează fluctuațiile monedei.

O să pornim de la faptul că nimeni nu știe când o să crească Bitcoin sau când o să scadă pentru că altfel am fi cu toții miliardari în euro cel mai probabil. Nimeni nu știe care sunt momentele exacte când se întâmplă asta, însă există analiști în domeniu, care verifică valorile BTC și fac comparații istorice.

Fluctuațiile de preț sunt deja cunoscute în piața cripto. Acestea nu au o cauză anume, ele fiind determinate de mai mulți factori. În principiu, vorbind despre un comerț, ne referim la cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare, cu atât prețul crește. Criptomoneda primește atenție din partea diverselor companii sau instituții. În urmă cu ceva timp CEO-ul Tesla, Elon Musk a postat un tweet în care a anunțat că are încredere în Bitcoin și că o să investească o parte din tezaurul firmei sale în monedă. Prețul a crescut aproape instant. Bitcoin a atins în urma acestei postări un nou record maxim, neatins până atunci.

Economia globală este un alt factor important, cu care ne-am confruntat și noi, Bitcoin dovedindu-și astfel utilitatea. Criza sanitară cauzată de pandemia de Covid-19 și o potențială, dar sigură criză financiară, poate mai grea decât în 2008, fac că oamenii să-și îndrepte atenția spre o alternativă sigură, lipsită de guverne. De ce? Simplu. În această perioadă, fiind necesar, guvernele au printat fiat în mod iresponsabil, inflația crește, se devalorizează banul. Marile companii, dar și oamenii de rând, caută o modalitate în care suma lor, veniturile, profiturile să nu se piardă. Astfel crește oferta, crește prețul. Există varianta în care prețul scade, când ajunge la un anumit punct de vârf și cei care vor să facă profit, vând. Fiind ordine mari la vânzarea criptomonedelor, prețul scade. Schimbarea monedei în fiat aduce efect negativ asupra prețului. Însă aici intervine un întreg ciclu, care face că această piață să fie așa frumoasă și interesantă, fiind preț mic, cunoscând istoria, oamenii cumpără.

Un alt factor îl reprezintă ideea principală din spatele Bitcoin. După cum am specificat, acesta a fost creat într-o cantitate de 21 de milioane de unități. Cu cât oferta de cumpărare este mai mică, cu atât cererea o să fie mai mare. Când ceva este rar, se fac licitații și cel care oferă cel mai mult primește. Bitcoin nu se numește degeaba aurul digital. Este la fel de rar că aurul și o unitate de BTC o să valoreze în timp foarte mult.

Am menționat analiștii, care au ca job să spună predicții de preț. Printre cele mai importante nume se numără Peter Brandt și Bobby Lee. Primul este cunoscut pentru interpretarea graficelor de tranzacționare și a explicat că pe termen lung Bitcoin va crește, dar va avea și anumite corecții de-a lungul acestui traseu. El a văzut Bitcoin în jurul valorii de 180.000-200.000 de dolari, menționând acest preț comparativ cu traseul din ultimii 10 ani.

Potrivit lui Lee, Bitcoin ar putea ajunge mult mai sus decât este acum, adică undeva la 300.000 de dolari, înainte că anul acesta să se termine, dar acesta a avertizat că investitorii să fie atenți la cei care pariază pe scăderea dramatică a Bitcoin. Alții văd în piață o scădere de 60-70%.

Indiferent de predicții și factori, Bitcoin este viitorul sistemului monetar și trebuie să acționați rapid!