Gazeta de Prahova

Indicii ROBOR și dolarul au scăzut

Național

Daniel Dimache

Decizia BNR de a menține dobânda-cheie la 2,50% pe an, nivel stabil din luna mai, care s-a bazat pe faptul că rata anuală a inflaţiei va decelera spre 3,5%, dar și operațiunea de tip repo de luni, când băncile s-au împrumutat cu 12,3 miliarde lei, s-au reflectat în scăderea indicilor ROBOR.

BNR a menţinut, de asemenea, şi nivelul rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, pe palierul de 8%. Referitor la acest nivel, guvernatorul Mugur Isărescu a explicat că nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO ) la lei va fi diminuat atunci când nu vor mai apărea perioade de exces de lichiditate

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a scăzut de la 3,25 la 3,20%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,49 la 3,47%

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, și cel la 12 luni au coborât de la 3,56 la 3,54%, respectiv de la 3,61 la 3,60%.

Victoria democraţilor la alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial și care le-a adus acestora controlul asupra Camerei Reprezentanţilor din SUA, s-a reflectat prin scăderea cursului dolarului de la 4,0905 la 4,0588 lei.

Cursul euro a scăzut de la 4,6640 la 4,6617 lei. Tranzacțiile s-au realizat într-un culoar îngust, 4,66 – 4,665 lei, cotațiile de la ora 14:00 plasându-se în jurul valorii de 4,661 lei.

Moneda elvețiană se tranzacționa pe piețele internaționale între 1,144 și 1,147 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0718 la 4,0751 lei.

Euro, dar și alte monede majore, s-a apreciat la 1,1396 – 1,15 dolari, după ce democraţii au câştigat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg creștea la jumătatea zilei la 6.511 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citeste mai departe

Imagini de la recuperarea cu suport aero realizata astazi pe Valea Albă, de catre salvamontistii prahoveni si elicopterul pus la dispozitie de catre Inspectoratul General pentru Aviatie si Departamentul pentru Situatii de Urgenta.Din pacate, astazi a fost situatia in care cel mai negru gand al salvamontistilor cand merg sa recupereze un decedat, devine realitate , cel in care trupul gasit sa nu fie al persoanei cautate, ci al unei alte persoane neanutate ca disparuta, cum s-a intamplat si acum, ca in multe alte situatii. Actele gasite asupra victimei ne confirma ca aceasta nu este persoana anuntata ca disparuta acum 2 saptamani, fiind vorba de o persoana cu un al nume, domiciliata in Giurgiu. Continua cautarile, continua consumul de resurse umane si materiale, continua expunerea la risc, dar , noi nu putem spune "NU", noi nu putem spune "NU se poate" !

Publicată de Salvamont Romania - Dispeceratul National Salvamont pe Duminică, 17 martie 2019
Fără categorie
Statistici T5
Inline
Inline