FC Petrolul a încheiat cu un eșec la limită cantonamentul din Turcia. A fost învinsă de cea mai tare adversară. Să fi fost de vină… clișeul potrivit căruia superficialitatea își face loc când se apropie momentul revenirii acasă?

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul a încheiat cu un eșec la limită cantonamentul din Turcia. A fost învinsă de cea mai tare adversară. Să fi fost de vină… clișeul potrivit căruia superficialitatea își face loc când se apropie momentul revenirii acasă?

În perioada 4-14 ianuarie 2023, echipa clasată pe locul 7 în ierarhia de la finele anului trecut din SuperLigă, FC Petrolul Ploiești, a avut parte de un stagiu de pregătire foarte bun în stațiunea Side, din Antalya, decizia deplasării în Turcia fiind una inspirată, chiar dacă, de săptămâna viitoare, „lupii” nu vor mai avea parte de aceleași covoare de iarbă, precum în cantonament. Evident, așa ceva la debutul oficial din acest an, de la CS Mioveni, de pe 21 ianuarie, ora 17.00, care va fi urmat, la exact șapte zile distanță, de cel dintâi meci de acasă, contra Chindiei Târgoviște, având startul la aceeași oră. Până atunci, de reamintit bilanțul partidelor-test de la Side și Belek: 3-2 (2-1) cu Turan Tovuz (locul 6 din prima ligă a Azerbaidjanului), 2-0 (0-0) cu KS Lechia Gdańsk (poziția a XIV-a din Ekstraklasa, Liga 1 din Polonia) și, respectiv, 1-2 (1-0) cu Pogoń Szczecin (prima echipă de sub podiumul celui dintâi eșalon al aceleiași țări, în lot cu un destul de recent internațional participant la Cupa Mondială din Qatar, Kamil Grosicki, și cu Luka Zahović, internațional și fiu al unei foste mari vedete a Sloveniei, tot atacant, Zlatko Zahović).

Per ansamblu, referitor exclusiv la cele trei confruntări amicale, două victorii și o înfrângere nu au rupt chiar gura târgului, dar nici nu i-a făcut de râs pe jucătorii lui Nicolae Constantin. Ceea ce a contat când s-a tras linie. Golaverajul pozitiv, 6-4, este unul de bun augur, ofensiva fiind mai bună, culmea, decât defensiva, tocmai la o grupare recunoscută mult mai mult pentru modul prelungit în care se apără. Șase goluri marcate, în condițiile existenței unui singur vârf de atac mai de meserie, nou-venitul Robert Moldoveanu, care a contribuit cu o ” dublă”, în duelul cu Lechia, reprezintă un plus în perspectiva partidei din Argeș. Acolo unde, ar fi de dorit ca modulul 1-3-4-3 să demonstreze că poate face față atacurilor ” lanternei roșii”, care se va afișa cu un antrenor nou, Nicolae Dică, și cu vreo 7-8 achiziții, printre acestea posibil și fostul golgheter Bogdan Rusu. Un echipier din eșalonul secund și al Petrolului.

Dacă luni, 9 ianuarie, la primul test de pe tărâm turcesc, au marcat un fotbalist de profil ofensiv, Gheorghe Grozav, tot cu o „dublă”, și un altul defensiv, olandezul Bart Meijers (uns căpitan, apoi, la jocul contra echipei din Szczecin), care și-a oferit un cadou de ziua lui, astăzi, vineri, 13 ianuarie, în ultima zi de cantonament, unicul gol al învinșilor a fost bifat tot de un fundaș central, Félix Mathaus Lima Santos. Acesta a fost beneficiarul unei gafe a portarului lui Pogoń, Dante Stipica. Croatul a scăpat direct în piciorul capoverdianului aflat aproape de linia porții, balonul trimis puternic „pe lung”, în manieră personală, de către Constantin Budescu, în urma unei lovituri de la colțul terenului, executată de pe stânga.

Dacă, în privința condițiilor, acestea au fost de top, câteva accidentări au „înnegurat” cumva acest cantonament. Astfel, Jair Tavares da Silva a acuzat o problemă la laba unui picior, el doar antrenându-se, nu și jucând în amicaluri, dar și – se speculează – pentru a se reface și să fie apt de un transfer, pe bani, la CSU Craiova. La al doilea joc din stagiul de pregătire, Marian Huja a suferit dureri la genunchi, el nemaiputând evolua în următorul meci amicale. Spre deosebire de Cosmin Tucaliuc, accidentat tot atunci, dar revenit după contuzia la picior, mijlocașul împrumutat de la Farul fiind folosit și în repriza secundă cu trupa din Szczecin. Din păcate, în prima parte, și Budescu a fost lovit în zona laterală a labei piciorului drept, trebuind să fie și înlocuit după o oră de joc, el părăsind terenul șchiopătând! De sperat totuși că-și va reveni până la importanta deplasare de la Mioveni. În sfârșit, în afara folosirii tuturor juniorilor luați în Turcia, în primele două partide, dar și a unora dintre ei și în ultimul, a redebutat, tot neoficial, la Petrolul și Seniko Doua. Și Georgi Pașov, folosit câteva minute ca fundaș central stânga, în modulul deja obișnuit, a ajuns să prindă cât de cât dintr-un joc-test. Nu a fost utilizat absolut deloc însă francezul Harrison Manzala.

De subliniat că, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta sporturilor, actualul președinte executiv, Claudiu Tudor, a vorbit despre refuzurile mai sus-amintiților Pașov și Manzala, ca și de cel al lui Mirko Ivanovski de a se despărți de-acum de FC Petrolul, ei având contracte în derulare cu găzarii. Șeful Executivului ploieștenilor a mai precizat că „lupii” din lot ar fi fost de acord să evolueze până la finele sezonului pe numai 50% din valoarea sumelor negociate în actele oficiale de fiecare. Semn că acesta o fi fost motivul pentru care s-a optat asupra despărțirii de Simon Măzărache și Marius Cioiu, cei ce or fi refuzat, poate, oferta de diminuare a salariilor. Dacă ar fi acceptat rezilierea și străinii menționați mai sus, apoi să fie vânduți și Jair, și Țicu, și Grozav, ar fi fost, în total, opt fotbaliști plecați. Asta în condițiile în care au fost semnate contracte numai cu Robert Moldoveanu, înainte de plecarea la Side, Seniko Doua, Cosmin Achim și Stefan Purtić, în ultima zi a cantonamentului.

Probabil însă, că restul de patru locuri libere ar fi fost completat, la alegere, cu tineri din propria academie, precum Cătălin Tolea, Juan Pătrașcu, Mario Ioniță, Mihnea Rădulescu, Alessio Tudor sau Raul Bucur. Deci, așa s-o fi gândit că nu se poate vorbi de dezmembrarea efectivului, o afirmație, dintr-un editorial, care l-a amuzat pe președintele petrolist, potrivit aceluiași interviu. Dincolo de toate, parafrazându-l pe un posibil viitor oficial al clubului găzarilor, dacă FC Petrolul ajunge OK la finele sezonului, adică și cu o licență pentru sezonul următor din SuperLigă fărt penalizări,  ar fi ceva demn de o finală de Champions League! Deocamdată, e drept, la stadiul de… glume! Însă, loc și de alte comentarii mai este până se va auzi primul fluier din întâlnirea de la CS Mioveni!

Foto: www.fcpetrolul.ro 

Publicitate