Inginer constructor Constantin Ilie: Care e situaţia reală a blocurilor cu bulină din Ploieşti?

Mihai Ciobanu -

Inginer constructor Constantin Ilie: Care e situaţia reală a blocurilor cu bulină din Ploieşti?

Inginerul constructor Constantin Ilie, cel care a lucrat, mulţi ani, la edificarea unor cartiere de blocuri şi a multor clădiri reprezentantive din Ploieşti trage un semnal de alarmă cu privire la tragedia care s-ar produce, în municipiu, în cazul unui cutremur asemenea celui din 1977, din cauza clădirilor aflate în diferite clase de risc seismic. Iată ce afirmă inginerul Constantin Ilie:

„Catastrofa de la „Colectiv m-a îngrijorat și m-a întristat. Ca specialist, mi-am reamintit de Ordonanța Guvervului nr 20/1994 pentru prevenirea și reducerea riscului seismic, în vigoare și modificată de mai multe ori până în anul 2014. Aplicarea ei este obligatorie pentru clădirile proiectate și executate până în anul 1988, dacă îndeplinesc unul din următoarele criterii : să aibă suprafața construită mai mare de 50 mp, să aibă minim trei nivele iar valoarea accelerației seismice din harta seismică să fie până la g =0, 16. În urmă cu 1/2 de an, scriind textul „ Clădiri ploieștene din perioada 1940-2010”, nu am reușit să aflu prea multe lucruri despre aplicarea ei la zi. Se pare că situațiile anuale sunt secrete sau nu se mai întocmesc.
De aceea, în calitate de fiu și cercetător voluntar al istoriilor locale ale localităților Ploiești și Păulești, căuia îi pasă cum se pregătește prevenirea unui nou cutremur, care poate veni acum sau oricând în viitor, întreb primarii acestor localități :

Publicitate

Câte clădiri care fac obiectul ordonanței au identificat, câte din ele au fost expertizate și câte din ele mai, ales cele de risc1 sau 2, au fost consolidate ?”

Swisso
Swisso