Gazeta de Prahova

Iniţiativă legislativă ca să nu ne cadă spitalele-n cap

Politică

Daniel Dimache

Aproape o treime dintre spitalele din România prezintă risc seismic. Adică din 3,5 milioane de metri pătraţi de clădiri cât însumează spitalele româneşti, circa 1 milion de metri pătraţi sunt clădiri cu grad seismic ridicat (I şi II). Jumătate din unităţile sanitare cu rism seismic ridicat au fost reabilitate în ultimii 10 ani, dar fără consolidare.
Pornind de la această realitate, un grup de senatori USR a promovat un proiect legislativ prin care se instituie obigativitatea evaluării la risc seismic într-un termen, sub sancţiunea interzicierii oricărei investiţii mai mari de 450.000 lei.
„Atenţie, asta nu înseamnă că nu se mai pot face investiţii dacă nu este consolidat spitalul, ci în primul rând că este obligatoriu să sţim dacă spitalul e sau nu cu risc seismic”, a declarat Cristian Ghica, senator USR, pentru Gazeta de Prahova. „Proiectul meu va asigura că toate unităţile sanitare vor fi expertizate pentru aflarea gradului de risc seismic. Managerii unităţilor sanitare vor fi obligaţi să obţină certificatul de risc seismic până în anul 2024. Nu se vor mai cheltui banii publici pe reabilitare fără consolidarea unităţilor sanitare în pericol de prăbuşire” – explică senatorul USR.
Proiectul legislativ a fost aprobat în unanimitate de Senatul României, cu 97 de voturi. Proiectul merge mai departe la Camera Deputaților, unde Cristian Ghica s-a declarat încrezător că va avea susținerea colegilor deputaţi, indiferent de formațiunea politică, iar dacă va avea aprobarea majorităţii acestora, va deveni lege. Mai multe detalii despre proiectul de lege, aici.
Cristian Ghica este senator ales pe listele USR Bucureşti. El este de loc din Ploieşti şi a crescut în oraşul Aurului Negru. A absolvit Liceul (acum Colegiul Naţional) Ion Luca Caragiale.

Citeste mai departe

Imagini de la recuperarea cu suport aero realizata astazi pe Valea Albă, de catre salvamontistii prahoveni si elicopterul pus la dispozitie de catre Inspectoratul General pentru Aviatie si Departamentul pentru Situatii de Urgenta.Din pacate, astazi a fost situatia in care cel mai negru gand al salvamontistilor cand merg sa recupereze un decedat, devine realitate , cel in care trupul gasit sa nu fie al persoanei cautate, ci al unei alte persoane neanutate ca disparuta, cum s-a intamplat si acum, ca in multe alte situatii. Actele gasite asupra victimei ne confirma ca aceasta nu este persoana anuntata ca disparuta acum 2 saptamani, fiind vorba de o persoana cu un al nume, domiciliata in Giurgiu. Continua cautarile, continua consumul de resurse umane si materiale, continua expunerea la risc, dar , noi nu putem spune "NU", noi nu putem spune "NU se poate" !

Publicată de Salvamont Romania - Dispeceratul National Salvamont pe Duminică, 17 martie 2019
Fără categorie
Statistici T5
Inline
Inline