Iniţiativă legislativă ca să nu ne cadă spitalele-n cap

Daniel Dimache -

Iniţiativă legislativă ca să nu ne cadă spitalele-n cap

Aproape o treime dintre spitalele din România prezintă risc seismic. Adică din 3,5 milioane de metri pătraţi de clădiri cât însumează spitalele româneşti, circa 1 milion de metri pătraţi sunt clădiri cu grad seismic ridicat (I şi II). Jumătate din unităţile sanitare cu rism seismic ridicat au fost reabilitate în ultimii 10 ani, dar fără consolidare.
Pornind de la această realitate, un grup de senatori USR a promovat un proiect legislativ prin care se instituie obigativitatea evaluării la risc seismic într-un termen, sub sancţiunea interzicierii oricărei investiţii mai mari de 450.000 lei.
„Atenţie, asta nu înseamnă că nu se mai pot face investiţii dacă nu este consolidat spitalul, ci în primul rând că este obligatoriu să sţim dacă spitalul e sau nu cu risc seismic”, a declarat Cristian Ghica, senator USR, pentru Gazeta de Prahova. „Proiectul meu va asigura că toate unităţile sanitare vor fi expertizate pentru aflarea gradului de risc seismic. Managerii unităţilor sanitare vor fi obligaţi să obţină certificatul de risc seismic până în anul 2024. Nu se vor mai cheltui banii publici pe reabilitare fără consolidarea unităţilor sanitare în pericol de prăbuşire” – explică senatorul USR.
Proiectul legislativ a fost aprobat în unanimitate de Senatul României, cu 97 de voturi. Proiectul merge mai departe la Camera Deputaților, unde Cristian Ghica s-a declarat încrezător că va avea susținerea colegilor deputaţi, indiferent de formațiunea politică, iar dacă va avea aprobarea majorităţii acestora, va deveni lege. Mai multe detalii despre proiectul de lege, aici.
Cristian Ghica este senator ales pe listele USR Bucureşti. El este de loc din Ploieşti şi a crescut în oraşul Aurului Negru. A absolvit Liceul (acum Colegiul Naţional) Ion Luca Caragiale.