Inspirația de a alege adversarul perfect în primul dintre amicalurile decisive pentru viitorul imediat al lotului Petrolului

Dragos Trestioreanu -

Inspirația de a alege adversarul perfect în primul dintre amicalurile decisive pentru viitorul imediat al lotului Petrolului

Odată cu înlocuirea lui Octavian Grigore din funcția de antrenor principal al Petrolului, după un mandat de un sezon și jumătate, cu al său rival din curtea… Alexandriei, Romulus Ciobanu, profitându-se că turul campionatului Seriei a III-a a Ligii a III-a s-a încheiat la jumătatea acestei luni, conducerea administrativă a clubului găzarilor i-a antamat noului tehnician o serie de trei meciuri amicale. Evident, pentru a-i vedea la lucru, cu adversari din diverse eșaloane, pe foștii jucători ai lui Tavi Grigore, pentru a-i monitoriza și a decide cine va rămâne și cine nu, din iarnă încolo. Inteligent, pornind de la premisa că Romică Ciobanu este un adept cunoscut și declarat al sistemului 1-3-4-3, prima oponentă a fost aleasă – noroc că a și fost disponibilă și dispusă să vină până la Ploiești, arena Ilie Oană fiind totuși un „must have” de bifat pentru orice grupare de fotbal din România – trupa secundă a prim-divizionarei CSU 2 Craiova.

De ce tocmai ea? Deoarece, ca și la prima echipă a oltenilor, la care italianul Devis Mangia folosește același modul, și Corneliu Papură este obligat să joace în sistemul 1-3-4-3. După cum s-a văzut, în afara celor până într-o mie de suporteri adevărați veniți la stadion, mai fiind și alții, cu siguranță mai mulți, în fața monitoarelor calculatoarelor sau ale laptopurilor, replica tinerilor craioveni, al căror cel mai în vârstă echipier a fost Ionuț Angelotti Trocan (22 de ani), a fost puternică! În rest, la CSU 2, tineri născuți în 1997, 1998, 1999 sau chiar 2.000. Cu toți însă competitivi încă de pe-acum, mai cunoscuți fiind portarul Laurențiu Popescu și mijlocașul Robert Petre, ambii din aceeași generație (1997), cu meciuri în Liga 1.

Din ciocnirea celor două echipe așezate, fiecare, în 1-3-4-3 a rezultat un joc bun, pe contre, cu faze calde de poartă destule și cu două goluri frumoase, ambele din faze fixe, ale petroliștilor. Ciobanu a venit cu găselnița executării loviturilor de la colțul terenului, de pe dreapta, de către juniorul Mihai Velisar, fundașul stânga folosindu-și astfel piciorul de bază. A avut mai multe execuții de-a lungul amicalului, dar două au fost fericite de-a dreptul. Prima în minutul 13, când l-a învins pe altfel inspiratul Laurențiu Popescu direct din corner, iar alta, la finele primului sfert din oră din repriza secundă, centrarea la prima bară fiind reluată superb în plasă, cu capul, de abia intratul pe gazon Roland Stănescu! A fost, deci, 2-0 (1-0) pentru FC Petrolul, liderul turului din seria sa, iar evoluția jucătorilor ploieșteni cu siguranță i-a plăcut actualului tehnician al lor, cel care s-a agitat mult în spațiul tehnic, conducându-și băieții cu mână forte și dându-le sfaturi non-stop, în special presingul avansat fiind comandat adesea de la margine. Un procedeu pe care, s-a observat, nu toți „lupii” îl pot stăpâni încă perfect.

Interesant este că în acest nou modul, benzile cvartetului de la mijloc sunt asigurate de doi fotbaliști „U 19”, Saim Tudor, pe dreapta, și mai sus-amintitul Velisar, pe stânga. Romulus Ciobanu a dat dovadă de curaj oferindu-le celor doi posturi care necesită… plămâni de oțel, junii fiind obligați să „măture” continuu părțile lor. Ceea ce înseamnă un consum fizic extraordinar. În poartă, 71 de minute s-a mizat pe titularul din campionat, Mirel Bolboașă, care a avut norocul ca tinerii adversari să lovească doar barele, la acțiuni foarte periculoase, în primul mitan – transversala, în al doilea, stâlpul din dreapta goal-keeper-ului gazdelor. Mai puțin a apărat Ionuț Marinică și deloc Raul Botezan, care a fost singurul din lot, apt de joc, rămas pe bancă. Trioul defensiv l-a avut în componență pe un fost fundaș central din perioada junioratului, Alberto Olaru, pe un mijlocaș central de formație, Paul Antoche, și pe un stoper de meserie, Gabriel Frîncu. Mai puțin fazele ciu barele, ei s-au descurcat foarte bine, Antoche fiind, alături de Alecxandru Puchea, integralist. Așa cum ar fi putut să fie și Marius Chindriș, schimbat cu… Velisar doar cu o secundă înaintea fluierului final al lui Mihai Safta. În spate, au mai evoluat și Răzvan Catană, și foarte tânărul Valentin Țicu (16 ani), primul dovedindu-și iar polivalența, iar cel din urmă – un aplomb ce-a surprins foarte plăcut.

Linia mediană de patru i-a cuprins, la început, pe deja-amintiții Saim Tudor și Velisar, în benzi, și pe Chindriș și Puchea – în centru. Și-a fost destul de bine așa, chiar dacă niciunul dintre ei nu are veleități de play-maker. Singurul din lot de acest gen, Claudiu Tudor, a lipsit motivat, ca și Jean Prunescu și Dragoș Gheorghe, toți trei fiind accidentați, iar juniorul Gheorghe Dumitru nu mai face parte, de-o vreme, din lot. Avanposturile au fost lăsate pe seama lui Alexandru Ciocâlteu și Sergiu Arnăutu, titulari și pe vremea lui Grigore, plus un… paria de-atunci, Georgian Păun! Cel din urmă i-a răsplătit încrederea actualui antrenor principal, chiar dacă acesta, în momentul înlocuirii lui Păun, a evitat să-i strânga mâna acestuia, probabil pentru a nu da naște la interpretări! Ciocâlteu a fost în nota lui obișnuită, Arnăutu nu i-a confirmat tehnicianului de ce este golgheterul echipei, ratând cel puțin o ocazie foarte mare, iar Păun a demonstrat că remarca cu privire la faptul că renunță la joc în momentul în care nu-i dă „urechi” unui adversar a fost doar una răutăcioasă!  Nini Popescu a intra bine în locul contracandidatului de post, Alex Ciocâlteu, fiind prima schimbare și unica făcută de Ciobanu imediat la reluare, celelalte – când au intrat, în ordine, Stănescu, Adrian Vintilă, Catană, Țicu, Marinică, Cosmin Lambru și Nițescu – făcându-se între minutele 59 și 81. Să fi fost un semnal negativ pentru cei care au fost folosiți mai puțin sau doar o simplă păstrare a lor pentru duelurile amicale următoare, de joi, 30 noiembrie 2017, ora 12, de la Fieni, cu divizionara D dâmbovițeană, Atletic, și – respectiv – de sâmbătă, 2 decembrie, ora 11.00, de la Blejoi, contra campioanei de toamnă a Ligii A Prahova, CS? Vom vedea când se va trage linie!

Foto: www.fcpetrolul.ro