Întâlnire ANPC cu HoReCa din Prahova

Daniel Dimache -

Întâlnire ANPC cu HoReCa din Prahova

Întâlnire a operatorilor economici din industria HoReCa cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor  (ANPC) de la nivel central și regional

 Conducerea Instituției Prefectului Județul Prahova a salutat propunerea Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor – Regiunea Sud Muntenia de a susține acest tip de întâlnire, considerând absolut necesară comunicarea constantă pe specificul industriei HoReCa și în același timp, gândindu-se permanent la o politică eficace de protecție a consumatorilor care să funcționeze adecvat și eficient.

Astfel că, astăzi, 12 octombrie 2022, la sediul Instituției Prefectului Județul Prahova, Prefectul Virgiliu Nanu, subprefectul Emil Drăgănescu și comisarul  șef al CRPC RSM, Ion Iordăchescu au fost astăzi gazdele unei întâlniri între președintele ANPC, Horia Constantinescu, directorul general ANPC, Paul Anghel și operatorii economici din domeniul HoReCa ai județului Prahova, dar și o parte dintre primarii U.A.T.-urilor în care aceștia își desfășoară activitatea.

În cadrul acestei acțiuni de consiliere operativă, în cadrul căreia au fost încurajate discuțiile interactive, atât președintele cât și directorul general ANPC au urmărit două linii principale la care trebuie să se raporteze cei implicați în această industrie pentru scopul comun de a avea în țara noastră un comerț civilizat, aliniat la normele Uniunii Europene.
 
 
 
1️⃣ Asemănător întâlnirilor precedente de acest gen, și de această dată a fost subliniată calitatea principală a comisariatelor regionale pentru protecția consumatorilor, aceea de a oferi în primul rând sprijin și consiliere și mai apoi de calitatea de organ de control.
Astfel, a fost făcut un apel către participanți, ca atunci când întâmpină probleme și au nevoie de audit/ consiliere, să nu ezite să solicite acest sprijin la comisariatul de care aparțin, urmând ca atunci când este efectuată verificarea în vederea auditării, să fie trasate sarcini și să fie asumate termene de remediere stabilite de comun acord cu operatorul economic.
2️⃣ A doua temă atinsă în cadrul întâlnirii de astăzi, a făcut referire la noile reglementări privind informarea consumatorilor la achiziția produselor în unitățile de alimentație publică.
De acum fiecare consumator va ști cu exactitate ce ingrediente și în ce pondere se află în preparatele pe care le comandă la restaurant. Acest lucru este reglementat printr-un ordin al președintelui ANPC, publicat în Monitorul Oficial, care precizează că informațiile pentru orice ingredient depășește 20 g sunt obligatorii a fi afișate pe etichete, liste meniu și site-uri, în cazul comenzii la distanță.
 
 
„ ̂ , ̦̆ ̦̆ .
̆, ̂ , ̆ ̦ ̆, ̆ , ̆ -, ̦ ̆̂ ̂ .
̆ ̦ ̦ ̂ ̂̆ ̦ ̆ .
̦ ̦ , – , ̦ ̆ ̦̆.
̆ , ̦̆ .” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.