Internaționalul „U 18” Ianis Stoica a marcat în al doilea meci cu Albania. Petrolistul a deschis scorul pe arena FRF de la Buftea

Dragos Trestioreanu -

Internaționalul „U 18” Ianis Stoica a marcat în al doilea meci cu Albania. Petrolistul a deschis scorul pe arena FRF de la Buftea

La ultimul meci din etapa a II-a a campionatului ligii secunde de fotbal, Petrolul – UTA, de pe arena Ilie Oană, din Ploiești, au asistat și directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, responsabil cu toate loturile naționale ale României, și Laurențiu Roșu, selecționerul de la „U 19”. Veniți în interes de serviciu, monitorizarea jucătorilor „U 20” folosiți obligatoriu de către cele două combatante, fostul antrenor principal, respectiv secund al „lupilor” au fost atrași, cu siguranță, și de nostalgia meciurilor de altădată, cei doi activând în perioade diferite aici. Al doilea în perioada fastă, în calitate de prim colaborator al lui Cosmin Contra, acum selecționer al Naționalei de seniori, iar primul, dimpotrivă, într-una de marasm total, atunci când SC FC Petrolul mergea spre… faliment! Rolul celor doi a fost, luni seară, de a observa nu numai prestația fotbaliștilor tineri deja selecționați, ci și de a descoperi și alții care ar merita să fie convocați, la rândul lor.

În privința Petrolului, însă, cu excepția lui Ianis Stoica, de la România „U 18”, nu au mai fost chemați decât Adrian Nicolae de la „U 17” (0-4, la Buftea, în prima dispută amicală cu Slovenia „U 17”) și, în premieră, Andrei Jercălău, la noul „U 15”, ambii fiind convocați înaintea zilei de luni. Se aștepta să facă pasul acum și Mario Bratu, dar nicio reacție oficială din partea FRF. Semn că totuși golul senzațional înscris în ultimul minut al partidei de la București, cu Metaloglobus, pentru un 2-1 final al Petrolului, nu a fost apreciat, deocamdată, drept și suficient! Reamintesc că Petrolul a mai avut două produse ale vechiului centru de profil la echipele naționale de juniori, Valentin Țicu și Antoniu Manolache, ultimul fiind, la un moment dat, și căpitan, chiar. Însă, acum nu mai sunt în atenția selecționerilor!

Săptămâna aceasta, marți și joi, pe terenurile Centrului Național de Fotbal al FRF, de la Mogoșoaia, respectiv Buftea, România „U 18”, cu Ianis Stoica (foto, cu nr. 17 pe tricoul și șortul galbene), titular și jucând 80 de minute în al doilea meci contra selecționatei similare a Albaniei – cea care pierduse cel dintâi joc cu 2-0 (2-0), după golurile lui Louis Munteanu (minutul 7) și Alexandru Crivac (11), ambii de la Viitorul Constanța -, a câștigat cu 4-1 (2-0). Ploieșteanul, care a avut o evoluție apreciată, a deschis scorul prin transformarea în forță, la colțul din stânga, a unui penalti, obținut în urma unui henț în careu al unui apărător advers, din minutul 5 al jocului. Stoica jr., fiul fostului petrolist Pompiliu Stoica, a participat și la faza celui de-al doilea gol, reușit de Ion Vasluian (Ripensia Timișoara), după un șut din prima, în urma acțiunii de mare efect a mingicarului de la Dinamo, Ahmed Bani, cel care primise mingea de la tânărul „lup”. În repriza secundă, Munteanu a bifat „dubla”, ulterior unui balon respins de portarul albanez din mitanul al doilea, la șutul lui Alexi Pitu (Viitorul), respectiv al altuia, la colțul din dreapta, la capătul unei frumoase acțiuni individuale, devenind astfel golgheterul din jocurile cu Albania „U 18”, cu trei reușite (procentaj 50%)! Imediat după ce s-a făcut 4-0, Dan Oprescu l-a înlocuit și pe Ianis cu rezerva sa, Florin Bălan, de la FC Voluntari, albanezii marcând golul de onoare abia la ultima acțiune a confruntării amicale, după un lob spectaculos al lui Kadri Cahani (90+3).

După meciul cu Albania la care a fost folosit, Ianis Stoica s-a întors acasă, va avea ziua de vineri, 16 august 2019 liberă, iar de sâmbătă va face, mai mult ca sigur, parte din delegația Petrolului pentru jocul de la Călărași, cu Dunărea, din campionat, de duminică, 18 august, ora 15.30, în acea zi urmând a se face deplasarea în municipiul de lângă Dunăre. De amintit că, în returul campionatului trecut al Ligii I, Stoica a făcut parte din lotul adversarei din ultima zi a week-end-ului, la Dunărea și debutând în Liga 1, la vârsta de numai 16 ani, două luni și 15 zile! Deci, dacă va fi utilizat din nou de către antrenorul principal Flavius Stoican, ca și în primele două etape, el va juca împotriva fostei echipe, retrogradată la finele sezonului precedent al primului eșalon și fiind antrenată de-acum de binecunoscutul Cristian Pustai. Duelul va fi unul de maximă importanță pentru ambele combatante, Petrolul venind după un eșec acasă, 0-3 cu UTA, iar Călărașiul chiar după două, dar ambele consemnate în deplasare, la UTA, respectiv Farul!

Foto: www.frf.ro și www.fcpetrolul.ro