Intervenţii ale pompierilor în contextul codului de ninsoare

Redactia -

Intervenţii ale pompierilor în contextul codului de ninsoare

Ziua de ieri a fost una solicitantă pentru pompierii din întreaga ţară, care au intervenit în peste 1.700 de situaţii de urgenţă. Misiunile acestora au acoperit o gamă variată de intervenţii, de la acordarea primului ajutor medical, la stingerea incendiilor şi operaţiuni complexe pentru salvarea vieţilor omeneşti.

Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii salvatori au acordat asistenţă medicală de urgenţă pentru mai bine de 1.300 de persoane, au stins 66 de incendii, au participat la 8 misiuni de descarcerare şi au fost implicaţi în 44 de misiuni de căutare-salvare. De asemenea, s-au desfăşurat alte 224 de intervenţii pentru protejarea comunităţilor, inclusiv pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice şi a altor situaţii de risc.

Efecte ale fenomenelor meteo periculoase

În contextul fenomenelor hidrometeorologice, în intervalul 17 februarie 2025, ora 07:00 – 18 februarie 2025, ora 07:00, s-au înregistrat efecte semnificative în 8 localităţi din 4 judeţe (Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Prahova) şi în municipiul Bucureşti.

Intervenţiile pompierilor au vizat:

– îndepărtarea unor elemente de construcţie instabile de la faţada unui imobil;

– degajarea copacilor prăbuşi pe carosabil;

– deblocarea a 20 de autovehicule rămase blocate în stratul de zăpadă.

Recomandări pentru populaţie

Având în vedere atenţionarea meteorologică de COD GALBEN, valabilă până mâine, 19 februarie 2025, ora 10:00, în judeţele din sud-estul ţării se prognozează ninsori moderate cantitativ şi depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Pentru a evita situaţiile nedorite, IGSU recomandă următoarele măsuri de precauţie:

– Informaţi-vă constant despre evoluţia vremii urmărind prognozele meteorologice şi avertizările emise de autorităţi.

– Evitaţi deplasările pe distanţe lungi, dacă acestea nu sunt absolut necesare. Viscolul poate afecta vizibilitatea şi condiţiile de trafic.

– Pregătiţi-vă vehiculul pentru sezonul rece: lanţuri antiderapante, verificaţi starea anvelopelor de iarnă, asiguraţi-vă că aveţi la bord o lopată, nisip şi rezerve suficiente de combustibil.

Pentru mai multe informaţii despre modul de comportare în situaţii de urgenţă, accesaţi platforma Fii pregătit! sau descărcaţi aplicaţia DSU pe telefonul mobil.