Intervenții în serie pentru salvarea turiștilor rătăciți și accidentați în Bucegi

Daniel Dimache -

Intervenții în serie pentru salvarea turiștilor rătăciți și accidentați în Bucegi
Week-end încărcat pentru salvamontiștii din Bușteni și din Prahova, care a început sâmbătă cu prima solicitare la ora 16:15 și s-a terminat în această dimineața la ora 5:30, timp în care s-a intervenit de patru ori pentru salvarea a 7 turiști.
Primul apel a venit de pe Creasta Balaurului, unde un grup de 3 turiști anunțau ca prietenul lor a căzut și a suferit un traumatism de genunchi cu posibilă ruptură de ligamente. Pentru ca zona accidentului este greu accesibilă, iar intervenția terestră ar fi durat toata noaptea, s-a solicitat ajutorul unui elicopter. Acesta a intervenit rapid și în câteva ore victima a fost salvată.
A urmat o intervenție pe Platou, pentru o femeie de 52 de ani care a căzut și s-a ales cu o posibilă fractură de antebraț stâng. A primit îngrijirile necesare și a fost predată unui echipaj SMURD.
Un grup de trei turiști aflați la coborâre pe Valea Cerbului, au cerut ajutorul salvamontiștilor, anunțând că prietena lor a alunecat și s-a ales cu un traumatism de glezna. Și aceasta a fost coborâtă cu bine de pe munte, dar în final a refuzat ajutorul ambulanței.
Ultima și cea mai grea intervenție a durat toata noaptea și s-a desfășurat pe săritorile din Valea Mălinului. Acolo doi turiști au rămas blocați pentru că nu aveau echipamentul necesar, nu cunoșteau zona și nu știau să spună unde se află. In plus, nu aveau semnal la telefon și nu puteau sa ne trimită o locație precisă. A durat un timp până ce au fost localizați și o echipă de 5 salvatori a intervenit prin Hornul Pământos spre săritorile finale unde cei doi erau blocați. După mai bine de 7 ore de eforturi, turiștii au fost coborâți cu bine și aduși în oraș.
Așadar, un sfârșt de săptămână încărcat în Bucegi, cu multe accidente care din fericire s-au rezolvat cu bine.