Interviu cu tânărul tăiat în Parcul Mihai Viteazul: “A lovit spre gâtul meu cu un obiect ascuţit”

Vlad Preda -

Interviu cu tânărul tăiat în Parcul Mihai Viteazul: “A lovit spre gâtul meu cu un obiect ascuţit”

După ce am scris în Gazeta de Prahova despre incidentul petrecut duminica trecută Parcul Mihai Viteazul, un tânăr fiind tăiat cu cuţitul într-o altercaţie, am avut o mulţime de reacţii. Reacţii plecate atât de la violenţele provocate de doi agresori, se pare de etnie romă, într-un loc public, cu atâta uşurinţă, punându-se viaţa unui tânăr în pericol, dar mai ales de reacţiile echipei de poliţişti comunitari care în loc să intervină sau măcar să semnaleze cazul, nu a fost interesată de incident, ci a amendat martorii, inclusive pe cel ce scrie aceste rânduri, pe motiv că au murdărit băncile. Ulterior, am fost contractat pe reţelele de socializare de către un martor direct, un tânăr din grupul celor agresaţi, dar şi de către victim. Am ţinut seama de dorinţa acestora de a nu le fi divulgată identitatea, numindu-i cu initial prenumelui.

Interviu victimă

D: Eu sunt „puştiul”.

Vlad Preda: Ce s-a întâmplat de fapt, cum a început totul?

D: Unul din cei doi ceruse o ţigară unuia din cei cu care eram, acesta l-a refuzat. S-a creat puţină tensiune, dar în cele din urmă ei au plecat. În scurt timp au revenit cu chef de scandal. Noi am încercat să aplanăm situaţia, chiar unul din cei cu care eram a vorbit pe ţigăneşte cu ei ca să inteleagă mai bine că nu căutam cearta. Dar văzând că nu ne întelegem cu ei, am ridicat tonul şi i-am rugat să plece. Aceştia au sărit la bataie, ne-am aruncat câţiva pumni, iar unul dintre ei,  văzând că nu fac faţă în doi, a scos un obiect ascuţit şi a lovit spre gâtul meu. Eu am barat lovitura cu antebraţul şi abia după ceva timp am observat că sunt tăiat. Presupun că nu am simţit din cauza adrenalinei.

Vlad Preda: Şi după, ce ați făcut? Aţi sunat la salvare? Noi am anunțat echipajul de poliţie locală care patrula prin parc să vina după voi să vă ajute. Sau să facă ceva. Dar au fost mai interesaţi să ne dea nouă amenzi.

D: Prietenul meu, A. m-a legat cu o camaşă, eu am ţinut mâna strâns pe plagă şi ne-am îndreptat spre maşina mea personală. Destinaţia Spitalul Judeţean.

Vlad Preda: Îi cunoșteați pe atacatori sau știați cine sunt? Poliţia a aflat?

D: Unul din cei cu care eram îi ştia din vedere. Am înţeles că dorm prin casele alea părăsite din spatele blocului Urban Icim. Poliţia ne-a spus despre cine e vorba. Voinea Florin se pare că se numeşte cela care m-a tăiat.

Vlad Preda: După cele întâmplate, iţi este frică de ce se poate întâmpla mai rău?

D: Nu îmi e teamă. Aia e… s-a întamplat. Nu se întamplă mereu asta.

Vlad Preda: O să mai ieşi seara în parcuri?

D: Dacă s-a intamplat aşa, asta nu înseamnă că nu mai ies niciodată la plimbare. Data viitoare poate suntem mai organizaţi. Noi, gaşca.

Vlad Preda: Voi câţi aţi fost?

D: 6 şi prietena mea. Dar… nu erau numai prieteni. Erau şi cunoştinţe. Şi au cam stat în spate. Oricum şi aşa îi băteam. Dar nu a durat mult şi au scos cuţitul. Şi a fost mai benefic să fugim.

Interviu martor

A: Salut.

A: Ai fost în seara aia în parc?

Vlad Preda: Da.

A: Si ai văzut cum ne-au bătut?

Vlad Preda: Nu, am văzut doar când vă alergau, când ați început să ţipaţi.

A: Da… vroiau să ne omoare. Vorbeau pe țigănește.

Vlad Preda: Cum s-a întâmplat?

A: Veneam din oraș cu prietenii mei și cam pe la ţarcul de câini cei doi l-au oprit pe prietenul meu, l-au tras de-o parte. I-ar fi cerut niște bani pentru țigări. El le-a spus că nu are. Noi ne-am apropiat de ei, restul băieților. S-au enervat și au vrut să ne bată, ne-au înjurat… până la urmă am plecat noi, au plecat și ei. După cam un minut au venit înapoi, spuneau că avem ceva cu ei. Le-am spus să plece, să ne lase. În acel moment au început sa dea în noi, ne-am apărat şi la un moment dat unul a scos cuțitul și a dat în prietenii mei. Am fugit și am strigat „poliţia” că nu scăpam de ei.

Vad Preda: Şi apoi ce aţi făcut?

A: Am fost la spital. Am avut noi masină și ne-am dus repede. Curgea sânge rău. De la Urgenţe au sunat la poliţie.

Vlad Preda: Ce v-au spus poliţiştii?

A: Am întrebat poliţia ce o să se întâmple. Au spus ca o să le facă dosar penal.

Vlad Preda: Îi cunoșteați pe atacatori sau știați cine sunt? Politia a aflat?

A: Nu, nu îi știam.

Vlad Preda: S-a făcut ceva pentru identificarea lor?

A: În seara aia, ne-au arătat niște poze.

Vlad Preda: După cele întâmplate, îţi este frică de mai rău?

A: Normal că îmi  este frică, puteam să murim oricare dintre noi.

Vlad Preda: O să mai ieși seara în parcuri?

A: Nu prea cred. Cel puțin în ăla, nu!

 

(foto ilustrativ)