Întoarcerea la cuplajele de altădată. O mai fi și acum același farmec și stadionul plin, la amicalele Petrolului? CS Blejoi – prietenul la nevoie se cunoaște!

Dragos Trestioreanu -

Întoarcerea la cuplajele de altădată. O mai fi și acum același farmec și stadionul plin, la amicalele Petrolului? CS Blejoi – prietenul la nevoie se cunoaște!

Înainte de 1989, erau la mare modă, în fotbalul autohton, cuplajele. Pentru cei care nu le-au apucat, asta însemna două meciuri programate unul după altul pe același stadion. Erau vremurile când gazonul de pe fiecare arenă ținea lejer astfel de partide și nu se mai văita nimeni că s-ar distruge iarba! Se făceau cuplaje de la cel mai mare stadion din România de-atunci, fostul „23 August”, devenit, după ’89, până la demolare, „Național-Lia Manoliu”, pe vechiul „Ilie Oană” și până la ultimul, sa-i zic așa, din Divizia A, dar nu numai. Ca un mic exemplu, arena Caraimanului Bușteni găzduia, ante-Revoluție, meciurile-test ale tuturor grupărilor, românești și străine, aflate la pregătiri pe Valea Prahovei, iar acum… Dar, ce să mai vorbim!

Pe vremuri, în „deschidere” combăteau echipele de tineret-rezerve, iar în „vedetă”, așa se numea al doilea joc, cele de seniori ale cluburilor adversare, fiecare având campionatul la care participa. Tribunele și peluzele se ocupau la capacitate, iar duelurile, mult gustate. Chiar și cele din deschidere, care acum nu știu câți iubitori de fotbal ar mai aduce la stadion! E drept, nu existau tentații ca și acum, fotbalul fiind, pe-atunci, cu siguranță, cea mai mare! Motiv pentru care, întorcându-se în… trecut, conducătorii Petrolului s-or fi gândit, pesemne și că în lipsă de altceva, la un cuplaj, pe care l-au programat penru sâmbătă, 27 iulie 2019, cu începere de la ora 10.00, pe „Ilie Oană”. Cu „deschiderea” oferită de echipele de juniori A ale divizionarelor secunde FC Petrolul Ploiești și SCM Gloria Buzău și cu „vedeta”, de la 12.00, în care vor combate seniorii de la trupa antrenată de Flavius Stoican cu mai proaspeții divizionari C de la CS Blejoi, intrarea urmând a fi liberă! Cu acest prilej, amatorii de fotbal care se exprimă des favorabil, pe o rețea de socializare, promovării masive la prima echipă a produselor din propriul centru de copii și juniori vor avea posibilitatea de a vedea cu ochii lor dacă tot ceea ce susțin ei acolo va fi benefic și pe gazon!

În ceea ce privește combatantele din „vedetă”, există o scurtă istorie a confruntărilor bilaterale, două fiind oficiale, în ediția 2016-2017 a campionatului Ligii a IV-a, alte trei cu titulatură de partide-test. Cu specificarea că primul de acest gen din istoria Petrolului născut în vara lui 2016 s-a desfășurat pe arena din Blejoi, fiind cel dintâi și singurul test al trupei lui Octavian Grigore înaintea startului oficial. Trebuie menționat că oficialii clubului din vecinătatea Ploieștiului au fost unicii care au întins o mână de ajutor, la acea oră, noii echipe ACS Petrolul ’52, denumire a clubului care deține CIS-ul și locul din diversele ligi parcurse până în prezent. Dar, haideți să vedem, înaintea celui de-al șaselea duel, amical și acesta, al patrulea de acest fel, istoria întâlnirilor dintre FC Petrolul (L2) și CS Blejoi (L3), foste colege de eșalon în urmă cu trei ani!

Întâia oară, pe 13 august 2016, noii recruți ai ACS Petrolul ’52, adunați în mare viteză, ca să nu spun în pripă, fiindcă timpul intrase în sac, au fost primiți la Blejoi pentru un amical, la care tricourile oficiale de joc au… lipsit! Au câștigat, firesc, gazdele, mai omogene, cu scorul de 4-3, „revanșa” fiind lăsată peste aproape trei săptămâni, când în același loc, de altfel, ploieștenii au și obținut-o. Era într-o marți… fără ceasuri rele, a fost 3-0, pe 30 august 2016, la capătul unui meci din Liga A în care cred că s-a bătut recordul arenei locale, stabilit cu un an mai înainte, la un alt amical cu Petrolul, dar cu acela… falimentat, SC FC Petrolul. Când fusese 0-0 și nici… Harlem-Eddy Gnohere nu reușise să marcheze! Era „lup”, bineînțeles, dar numai până a fost decretat… gras, de cineva mare din conducere, și lăsat la Dinamo, repejor, pentru a ajunge golgheter ș.a.m.d.! De subliniat și că CS Blejoi a acceptat, la meciul din tur, solicitarea de a se devansa în timpul săptămânii jocul cu Petrolul, pentru ca oaspeții să îi poată folosi și pe boldeștenii Vasile Micu și Alexandru Puchea, împrumutați numai până la… debutul campionatului Ligii a III-a, atunci când au trebuit să revină la Petrolistul!!!

În retur, în nocturnă, pe 18 martie 2017, ACS Petrolul ’52 s-a dezlănțuit, câștigând cu 5-0, dar și din  teama că… echipa CS Blejoi și-ar fi motivat serios jucătorii pentru a se revanșa ea, de acea dată, așa cum lansase nu știu cine un zvon fals! Fumigene, deci! Meciul a fost tratat la fel ca oricare altul, drept dovadă și… rezultatul final! Probabil și efortul deosebit făcut la finele turului, când s-a marcat de către Michel Jipa în finalul unor prelungiri lungi golul necesar iernării pe locul 1 în ierarhia Ligii A Prahova să fi condus la impresia că Blejoiul ar fi fost o rivală a Petrolului! Fapt pentru care s-a pierdut din atenție cine și din ce zonă a județului ar fi vrut să rivalizeze cu găzarii, dar nu aveau cum! Până la urmă, cum era de așteptat, ACS Petrolul ’52 Ploiești s-a distanțat în clasament și a promovat în Liga a III-a. Eșalon în care avea ajungă și CS Blejoi în vara acestui an! Nota bene, combatantele meciului amical de sâmbătă sunt singurele două din județul Prahova care participă la competițiile organizate de Federația Română de Fotbal! Petrolul și CS Blejoi s-au mai întâlnit, amical de două ori, iarna, pe teren neutru, pe iarbă sintetică. Mai întâi, pe 2 decembrie 2017, pe cea de la Liceul Petrol din Câmpina, scor: 3-0 pentru „galben-albaștrii” din L3, când a debutat portarul Raul Avram, revenit acum între „lupi”, apoi, pe 24 februarie 2018, 1-1 la Parcul Vest, din Ploiești, la o remiză (1-1).

Și-acum, câteva informații legate de stadiul de pregătire al oponetelor de sâmbătă. Când FC Petrolul și-a reluat pregătirile, CS Blejoi era ocupată cu… dubla manșă a barajului de promovare în L3, câștigată într-o manieră clară, atât în deplasare, cât și, mai ales, acasă. Apoi, când Blejoiul a terminat vacanța de vară, pe 16 iulie 2019 făcându-se reunirea, Petrolul era în Turcia, în cantonament. Astfel încât, la ora amicalului din week-end, „lupii” vor face repetiția finală înainte de debutul în campionatul Ligii a II-a, iar CS Blejoi va fi abia după… șase antrenamente bifate! Și totuși, ca și altădată, mereu ar trebui spus, de fapt, conducătorii blejoienilor au răspuns pozitiv unei alte cereri dinspre FC Petrolul. Nici mai mult, nici mai puțin, au acceptat să… renunțe la amicalul deja bătut în cuie, de sâmbătă, 27 iulie, ora 11.00, de acasă, cu Sportul Snagov (L2), motiv pentru care, cu siguranță, Vivi Răchită, noul antrenor principal al ilfovenilor, nu îi va ierta pe… prahovenii săi! Informație necesară pentru cei care încă o mai dușmănesc pe echipa lui Gheorghe Biziniche, Paul Mâinea, Răzvan Vlad și Emil Coșieru, rămași pe loc chiar de dinainte de derbiurile cu Petrolul! O singură dată, CS Blejoi a trebuit s-o refuze pe Petrolul pentru un meci-test. Unul din toamna anului trecut, pe când Leo Grozavu organiza acele amicale în care echipa lui, alcătuită din fotbaliști care nu jucaseră în meciul oficial din week-end-ul precedent, completată cu juniori din propriul centru, o avea drept adversară pe o grupare din Liga A Prahova. Motivul refuzului? Să ne amintim mai bine declarația, de-atunci, a team managerului CS Blejoi, Paul Mâinea: „Nu era oportun pentru noi. Am refuzat pentru că era un meci la mijloc de săptămâna, aveam lot restrâns, atunci, și un obiectiv de îndeplinit, adică promovarea. Mai mult, marea majoritate a lotului nostru este formată, ca și acum, de altfel, din jucători care merg la serviciu și nu ne puteam prezenta chiar oricum. Leo Grozavu îi băga pe cei care nu evoluaseră în campionat. Voia sa le dea minute. Petrolul avea jucători destui în lot, noi ar fi trebuit să jucăm tot cu cei care combăteau în campionat și îi expuneam, astfel”. Nici acum, situația nu-i prea diferită, Petrolul venind după un 2-2 (1-2) cu o echipă din prima ligă azeră, goluri ale lui Antoniu Manolache (minutul 4) și italianului Andrea Compagno (80), iar despre Blejoi am scris mai sus. Numai că, s-a trecut, iată, peste orice, acum, și s-a sărit în ajutor! Asta și deoarece… nu existau adversari care să joace cu Petrolul, nefiind antamat, din timp, un joc amical pentru această dată! 

Foto: www.republikanews.ro, captură Sport PH și www.fcpetrolul.ro