Învinge Petrolul ’52? Bate Blejoiul? Sau va fi remiză? Acestea sunt întrebări la care un răspuns se va da sâmbătă seara

Dragos Trestioreanu -

Miercuri, 15 martie 2017, ora 17.30: 250 de bilete achiziționate pentru derbiul returului campionatului Ligii A Prahova, adică ACS Petrolul ’52 Ploiești – CS Blejoi. Joi, 16 martie, aceeași oră: încă 250 de tichete cumpărate. Vineri, 17 martie, tot la 17.30: 330 de bilete eliberate de casa de bilete a arenei Ilie Oană. Deci, un total de 880 de tichete, după primele trei zile în care s-au vândut tichete la cel mai important meci al sezonului pentru echipa de suflet a ploieștenilor. Adăugate la cele 929 de abonamente (900 achiziționate în vară și 29 – în iarnă), rezultă 1.759 de fani în tribunele și peluzele lui „Ilie Oană”, cu 24 de ore înaintea debutului meciului. Cum estimările erau de cel puțin 5.000 de iubitori ai fotbalului pe stadion, ar trebui făcut un adevărat tur forță sâmbătă, 18 martie, până la 18.00, atunci când casa de bilete se va închide. Se speră astfel ca peste 3.000 de petroliști – dacă mai mulți nu vor opta să vină la partidă – să cumpere de 10 ori mai multe decât au fost luate vineri! În mod normal, așa ar trebui să fie, indiferent de starea vremii, dragostea pentru echipa favorită netrebuind cenzurată de… timpul probabil!

CS Blejoi - P 52, republicanii.roDin fericire pentru ele, ambele combatante vor alinia cele mai bune loturi de 18 avute la dispoziție de antrenorii Octavian Grigore și Gheorghe Liliac, respectiv Răzvan Vlad și Emil Coșieru, ponderea absenței lui Roland Stănescu din efectivul „galben-albaștrilor” fiind greu de „cuantificat”. Asta câtă vreme vârful de atac nu a apucat să debuteze la ACS Petrolul ’52. Pe cale de consecință, există toate condițiile pentru a urmări un duel de „quitte ou double”, cum spun francezii, fiecare fotbalist urmând a intra pe teren cu un sigur gând: victoria! Succesul uneia dintre echipe ar însemna distanțarea la trei lungimi în ierarhie, în vreme ce o remiză ar prelungi… suspansul. La modul în care Petrolul ’52 și CS Blejoi au mers cap la cap până acum, se poate spune că derbiul va fi unul de 1, X sau 2, dilema urmând a fi spulberată sâmbătă seara, în jurul ori 19.50.

Deoarece în meciul de debut în retur, unul dificil, contra campioanei județene en-titre, CS Păulești, desfășurat tot pe arena Ilie Oană, Tavi Grigore a optat pentru un „11” care s-a impus, iar adversara de sâmbătă este una și mai puternică, nu ar fi deloc greu de anticipat distribuția de început din derbi: I. Marinică – R. Catană, Prunescu, D. Chiriță, Velisar – Vl. Butufei – N. Popescu, Cl. Tudor (cpt), G. Păun, Dr. Gheorghe – Vintilă. Dacă așa va fi, atunci pe bancă vor lua loc fie Chiș, fie Nițache, plus Olaru, Alecsandru, Al. Radu, Nițescu, I. Dumitrescu și M. Jipa. Cu siguranță, tehnicianul principal al găzarilor nu va renunța la modulul 1-4-1-4-1, care se potrivește cel mai bine într-un joc ce trebuie câștigat. Sigur, soarta calificării la baraj nu se va rezolva sâmbătă seara, mai fiind de disputat 12 etape, însă cine va învinge va lua o opțiune în privința adjudecării trofeului de campioană locală.

CS Blejoi, Paul MaineaNici formula de start a Blejoiului nu este chiar greu de anticipat, Vlad și Coșieru mizând foarte mult pe omogenitate și un „11” care se schimbă doar în cazurile unor suspendări sau accidentări. Cum nu este cazul în prezent, aproape cert cei doi vor începe cu următoarea formulă, dispusă în 1-4-2-3-1: Ad. Gheorghe – Cl. Stoica, V. Iordache, I. Filip (cpt), Șt. Stanca – Rudaru, Enciu – Ruptureanu, Cr. Vasile, Vl. Badea – Lambru. Iar soluțiile de rezervă sunt protarul A. Ioniță și jucătorii de câmp Sterie, Al. Manea, Ir. Dumitru, M. Anghel, Fl. Badea și S. Petre.

De subliniat că în efectivul Petrolului ’52 se află un jucător din sezonul trecut al Blejoiului, Dragoș Gheorghe, alți doi – Adrian Gheorghe și Ionuț Filip – refuzând oferta ploieștenilor în toamna trecută, iar la oaspeții din derbi joacă, din vară, golgheterul Ligii A, Cosmin Lambru, cel care se pregătise până la startul actualei ediții cu liderul din prezent, dar a optat apoi pentru o plecare la adversarii din etapa a XVIII-a, iar din iarnă, la CS Blejoi se află și componentul din tur al campioanei de toamnă, Sebastian Petre.

Reamintesc brigada de arbitri, formată din centralul ploieștean Ovidiu Petru Oprea, cavaler al fluierului cu meciuri oficiate la Liga a II-a, și asistenții Cristian Gabi Lefter (Urlați) și Andrei Sotir (Ploiești). Tot din Ploiești este și observatorul AJF, Mihail Ionescu. De altfel, s-a putut anticipa destul de ușor cine urma să fie arbitrul derbiului, câtă vreme primii favoriți, câmpineanul Mihai Amorăriței și ploieșteanul Adrian Illyeș, au partide la eșaloane superioare, rămânând în cărți, deci, Oprea, cel ales, și Andrei Moroiță, care a fost delegat la un alt joc din această rundă.

Galerie P 52, la Blejoi, tur, sporonlineph.roAceastă confruntare este cotată la risc de grad maxim, situație în care va exista scrupulozitate în privința alegerii modului de încurajare a petroliștilor, riscul amenzilor mari planând din nou, dacă vor fi folosite mijloace pirotehnice. Cele care – e drept, mai ales la un meci desfășurat în nocturnă – contribuie la farmecul unui spectacol sportiv. În tur, la Blejoi, au fost fumigene galben-albastre și torțe, acum este posibil să nu mai existe, de teama mai sus-amintitelor amenzi. Situație în care motivarea petroliștilor din teren se va putea face cu bine cunoscutele cântece și scandări ale celor două galerii din peluze. Dar și acestea au, desigur, farmecul lor!

Foto (sub titlu): Facebook FC Petrolul

Foto (în text, de sus în jos): www.republicanii.ro, Paul MÂINEA și www.libertatea.ro