Ioan Rus : În ciuda a 1500 de nereguli, campania electorală merge înainte

Redactia -

Ioan Rus : În ciuda a 1500 de nereguli, campania electorală merge înainte

Ministrul Ioan Rus a făcut, într-o conferinţă de presă, bilanţul incidentelor de natură penală aduse până la acest moment în atenţia autorităţilor cu privire la campania electorală. Numărul incidentelor semnalate este de peste 1500, în cazul a 617 dintre ele aplicându-se sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de 227 100 lei. Cu toate acestea, Ioan Rus se declară încrezător cu privire la corectitudinea desfăşurării alegerilor, considerând că cifra incidentelor nu este mai mare decât cea înregistrată în pragul oricăror alegeri de până acum. Cel mai important lucru, crede Rus, este absenţa unor situaţii critice, intervenţia autorităţilor desfăşurându-se până în acest moment într-o manieră normală.

Cele mai multe sesizări cu privire la nereguli şi abuzuri electorale au venit chiar dinspre partidele politice, însă şi prin apel la 112 venit din partea unor cetăţeni. Mediul rural este locul de petrecere al celor mai multe dintre aceste incidente (65.5%), în măsura în care atenţia autorităţilor este centrată într-o mai mare măsură asupra mediului urban.

Desfăşurarea corectă a alegerilor locale va fi asigurată de 32 893 de cadre MAI, dintre care 16 309 poliţişti, 7306 jandarmi, 2817 poliţişti de frontieră, 5757 lucrători pentru situaşii de urgenţă. Şi 704 angajaţi din alte structuri. Ele vor asigura paza secţiilor de votare şi vor opri potenţialele tentative de fraudă ce vor apărea pe data de 9 iunie în cele 18 133 secţii de votare puse la dispoziţia alegătorilor. În Prahova, diverse ONG-uri şi-au anunţat la rândul lor contribuţia la o desfăşurare corectă a alegerilor, trimiţându-şi reprezentanţi acolo unde va fi cazul pentru a sprijini demersul autorităţilor.