„Ispravă” nouă pentru Petrolul: nu mai câștigă acasă nici măcar cu o abia promovată! Ce mai este de făcut dacă nu merge cu pedepsele pecuniare? Poate, o schimbare de actual staff tehnic, de ce nu?

Dragos Trestioreanu -

„Ispravă” nouă pentru Petrolul: nu mai câștigă acasă nici măcar cu o abia promovată! Ce mai este de făcut dacă nu merge cu pedepsele pecuniare? Poate, o schimbare de actual staff tehnic, de ce nu?

Învins cu trei zile mai devreme de FC U 1948 Craiova, scor: 0-1, pe arena Ilie Oană, antrenorul principal al „lupilor”, Viorel Moldovan, a optat încă o dată pentru opt schimbări în primul „11”. Adică, așa cum făcuse și la București, în Cupa României, cu Metaloglobus. Numai că, împotriva nou-promovatei CSM Slatina, într-o restanță apărută din cauza menajării terenului pentru meciul echipei naționale a României cu Austria, în Liga Națiunilor, Moldovan nu a mai băgat a doua garnitură. Cum o făcuse ca și în capitala țării. Dimpotrivă, a mizat – cum îmi ziceam, în avancronica de ieri, că ar fi posibil – pe un mix între tineri, a apelat la trei „underi”, Manolache, Matiș și Constantinescu, din minutul 1, și restul – seniori. Surprinzător, tehnicianul trupei găzarilor a preferat și să-i trimită la… lojă, printre alții, și pe patru dintre titularii care păreau inamovibili, până acum: Mendoza, Huja, Diarra și Ekollo. Cu mențiunea că, este adevărat, cel din urmă a mai fost așezat și pe banca de rezerve, uneori! Cu șase jucători străini, miercuri, în nocturnă, pe „Ilie Oană”,  în formula de bază, ci nu cu opt precum în derbiul pierdut cu oltenii, Petrolul nu a arătat deloc mai bine. De data asta în fața unei echipe adverse disciplinate și dispuse la risipă de energie pe tot parcursul meciului. Deși, singurii jucători cu experiență au fost căpitanul Vasile Gheorghe, care a făcut totuși un meci modest, și Doman, cu sclipirile bine cunoscute, dar și cu „benzina” terminată după vreun ceas, încheind astfel meciul pe bancă. Jocul, deja cronic, axat – sau comandat de pe margine? – „pe minge lungă și pe a doua”, vorba lui Gică Hagi, nu putea avea sorți de izbândă nici, culmea, în fața unei defensive în care singurul nume care mai sărea în ochi a fost al membrului celei de-a treia generații de fotbaliști Motroc. Nici el într-o zi prea bună, însă.

În schimb, mai necunoscuții Radu, Manea și Demici au rezistat cât au putut de bine, dar numai până în minutul 69, faza cea mai frumoasă din meci, începută de Bratu, continuată de Olaru și finalizată, cu noroc, de Buhăescu, conducând la deschiderea scorului pentru Petrolul. Un ecart de un gol ce putea fi sporit, însă Lax a ratat cadrarea, la o lovitură de cap, în urma unei alte centrări de manual a aceluiași Olaru, cu o repriză secundă cu totul altfel decât prima. Și, după cum se zice în fotbal, ocaziile ratate se răzbună, Slatina a egalat șapte minute mai târziu, șutul lui Ovidiu Popescu oprindu-se la… Vlada, la 15 metri, în zonă centrală. Rapidistul detașat la Slatina – care s-a bucurat de un marcaj larg al lui Meijers și Manolache și de falsa impresie că ar fi fost ofsaid la înlocuitorul ex-petrolistului Ianis Stoica – a punctat sec. Reluările TV au arătat că nu a fost ofsaid, iar reluarea la colțul din stânga al buturilor lui Kitanov, plasată, avea să aducă o remiză nevisată, mai mult ca sigur, nici de către cel mai optimist suporter al CSM-ului lui Mihai Ianovschi. Echipă fără vreun punct în deplasare, de la promovarea în Liga a II-a! Ulterior, deși nu era deloc cazul, s-a abuzat tot de pasa lungă, grea meteahnă!, și-a rămas 1-1, și după patru minute de prelungiri, Cele dictate de un arbitru, Horia Gabriel Mladinovici, ca și asistentul de la tușa a doua, Alexandru Filip, de altfel, demn de un film mut de pe vremuri, cu Stan și Bran ori Charlot! Dar, ce mai contează câtă vreme nici echipa gazdă nu a jucat – cum se spune în jargon, când nu se câștigă un meci – nimic!

Rămasă „bună în grad” și după al doilea meci consecutiv – restanță de la care s-a așteptat revenirea între grupările de pe pozițiile de play-off – disputat pe propriul teren, adică tot pe locul 7, la 6, 5, 4 și 3, în ordine, de sus în jos, de primele patru clasate, care vor merge direct în Liga 1, respectiv la baraj, Petrolul începe deja să aibă viață grea. Chiar și în privința obiectivului, hai să-i zic, minimal. Mai precis, de a se califica, la finele unicului tur de sezon regular, în faza următoare a competiției. Una decisivă în privința accederii pe cea dintâi scenă a fotbalului autohton. După eșecul de duminică, s-a luat decizia de a se umbla la banii jucătorilor și a staff-ului tehnic și executiv, metodă veche și care se spera că va avea efecte imediate, ca și atunci, când în campionatele românești jucau numai băieți de-ai noștri și astfel mergea făcut orice! Uitați că nu a ținut, deși cu trei puncte firești la capătul unui meci cu o nou-promovată, pe care Petrolul ar fi învins-o dacă s-ar fi jucat acum la Slatina, „galben-albaștrii”, ar fi ajuns la numai o lungime de locul cerut a fi ocupat pentru anularea pedepsei – cel de-al patrulea!

Ce-ar mai trebui făcut dacă banii se vor încasa acum pe jumătate și cine mai știe când? Cum nu poți da afară, în plin campionat, 15 fotbaliști străini, căci restul de 16, români, dintre care destui „underi”, trebuie să fie ținuți indiferent cum joacă, singura soluție ar fi – vezi limba de lemn! – un… șoc la echipă. În „traducere”, schimbarea colectivului tehnic! Au făcut-o deja cam o treime dintre competitoare, ultima fiind CS Mioveni, cu Alexandru Pelici, demisionat de la CSM Reșița, în locul lui Claudiu Niculescu. Și-așa, nu s-a făcut nimeni de râs pentru graba de a regla situația, până nu-i prea târziu. Ca punctaj și joc acasă, Petrolul nu stă deloc bine. Cu un singur succes, trei înfrângeri, iar de-acum și cu o remiză, bilanțul e rușinos. Popular vorbind, ce se ia pe mere (în deplasare) se dă pe pere (pe teren propriu). Pentru a nu se continua această risipă de puncte – și ce se bucuraseră suporterii „lupilor”, după tragerea la sorți a țintarului sezonului regular, că echipa lor favorită va disputa mai multe meciuri acasă, decât în deplasare! -, decizia trebuie să fie rapidă. Dar, cu totul diferită ca până în prezent, în campionatele de eșalon secund ale „lupilor”: trecere de la antrenori cu imagine la cei de… promovare! Altă soluție chiar nu o văd. Celor care solicită un an sabatic, cu o rodare a multor tineri, le cer, respectuos, să revadă meciul de azi, cu evoluția celor patru „underi”! Bine, și seniorii, cu foarte mici excepții, au fost o apă și-un pământ! Dar cu încă, să zic, patru „underi” în primul „11”, mă tem că nu ar mai fi loc nici de… salvare de la retrogradare! Altfel, oare, Măldărășanu ce o mai fi făcând? Știam că-i liber de contract!

Foto: www.fcpetrolul.ro