ISU Prahova: Evitați situațiile de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase!

Daniel Dimache -

ISU Prahova: Evitați situațiile de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase!

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, provocate de fenomene meteorologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Șerban Cantacuzino” al județului Prahova reamintește prahovenilor, printr-un comunicat de presă, principalele măsuri menite a le proteja viața.

Conform atenționării de fenomene meteorologice periculoase – Cod Galben transmisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 23 octombrie, ora 22 – 24 octombrie, ora 22 se vor înregistra  intensificări ale vântului și ninsori viscolite. La munte, îndeosebi la peste 1500 m altitudine, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 70 – 80 km/h, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea. La peste 1800 m vor fi rafale de peste 90 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

În acest context, pompierii militari prahoveni recomandă cetățenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Totodată, îi sfătuim pe prahoveni, ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice menționate, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

De asemenea, cetățenii trebuie să întrerupă orice activitate în aer liber, să se adăpostească în locuințe sau în alte spații care le asigură protecția, să închidă ușile și ferestrele și să deconecteze aparatele şi echipamentele electrice.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.   

Fotografie de arhivă