ISU Prahova se pregăteşte pentru ninsori şi viscol

Daniel Dimache -

ISU Prahova se pregăteşte pentru ninsori şi viscol

Peste 227 de pompieri cu 71 autospeciale de intervenție și 176 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județ, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.
În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor de COD GALBEN și COD PORTOCALIU în zona de nord a județului, în situatia precipitațiilor, mai ales sub formă de ninsoare abundentă și de vânt puternic (în zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h), care vizează județul Prahova, s-au asigurat măsuri necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a unor eventuale situaţii de urgenţă.
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor, sunt pregătite două autovehicule şenilate, o autospecială pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), o autofreză pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și ambulanțe SMURD.
Totodată, în contextul avertizării meteorologice s-a decis activarea Centrului Județean de Coordonare si Conducere a Intervențiilor – etapa I, concomitent cu activarea Centrului Județean de Comunicare și Informare Publică.
Avertizarea de cod galben și portocaliu a fost transmisă prin sms și prin fax tuturor CLSU-urilor în vederea aplicării prevederilor și obligațiilor legale și a celor din Manualul primarilor.
 
Printre măsuri se mai regăsesc verificarea și cunoașterea situației cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor are urmează tratamente de dializă sau alte afecțiuni, dar și situația cu spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost pe perioada temperaturilor scăzute.
 
Recomandări:
Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile.
De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

(Fotografie cu caracter ilustrativ)