ISU: Recomandări pentru a vă feri copiii de incidente

Redactia -

ISU: Recomandări pentru a vă feri copiii de incidente

Pregătirea copilului pentru a-şi apăra viaţa în situaţii de urgenţă nu poate fi omisă din întreaga activitate de educare a omului, determinată de respectul pentru viaţă, muncă şi pentru cultură realizată prin învăţătură şi cunoaştere. Cultivarea copilului în acest domeniu contribuie la formarea unei personalităţi mai puternice, la luarea deciziilor în mod raţional, la preîntâmpinarea obstacolelor care apar în mod neprevăzut.

Statisticile despre numărul incendiilor şi a pierderilor de vieţi omeneşti datorate jocului copiilor cu sursele de aprindere sunt elocvente. Pericolele generate s-au datorat inocenţei copiilor ori indiferenţei părinţilor faţă de riscurile focului.

Axioma despre „Omul care nu se gândeşte sau nu prevede lucrurile îndepărtate are necazul aproape” este concludentă în activitatea de apărare împotriva incendiilor.

„O viaţă de om nu poate fi pusă în cumpănă nici cu toate bogăţiile lumii” spune un mare gânditor umanist şi om de stat englez (Thomas Morus, 1478-1535).

Reguli de prevenire a incendiilor pentru copii:

  • Nu te juca cu lumânări aprinse.
  • Nu trage de conductorii electrici sau de prize.
  • Nu atinge cratițele care sunt la foc pe aragaz.
  • Nu te juca în preajma aragazului și nu lăsa jucăriile în imediata apropiere a acestuia.
  • Nu pune pe radiatoare sau pe lămpi, diverse haine, cârpe sau alte lucruri care pot lua foc.
  • Nu te juca niciodată cu brichetele sau chibriturile. Dacă găsești brichete și chibrituri dă-le unei persoane adulte.
  • Folosește aparatele electrocasnice doar în prezența adulților. Ele pot provoca arsuri (fierul de călcat, reșoul, fierbătorul) sau pot conduce la incendii dacă nu ești atent (fierul de călcat încins uitat pe țesături).
  • Nu încerca singur acasă experimentele pe care profesorul ți le-a arătat în clasă ori acțiuni cu focul pe care le-ai văzut la televizor.
  • Nu te juca la priză. Există riscul să te electrocutezi. Dacă totuși trebuie să scoți un aparat electric din priză, în nici un caz să nu tragi de cablu sau să folosești mâinile ude, ci cu o mână vei ține bine de priză, iar cu cealaltă vei trage ștecherul.

Cultivarea copilului în domeniul situaţiilor de urgenţă contribuie la formarea unei personalităţi mai puternice, preîntâmpinarea obstacolelor care apar în mod neprevăzut precum şi luarea deciziilor în mod raţional.

Să ne gândim la copiii noştri! Educaţia lor este un atribut al maturităţii, munca pentru educaţia lor este condiţia vieţii, înţelepciunea, fericirea şi răsplata.