ISU, record de intervenţii în ultimele 24 de ore

Redactia -

ISU, record de intervenţii în ultimele 24 de ore

Prima zi din an când numărul situaţiilor de urgenţă gestionate de pompierii salvatori, la nivel naţional, depăşeşte pragul de 2.000!

Mai bine de 1.500 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, 124 de incendii au fost stinse de pompieri, iar peste 440 alte situaţii de urgenţă reprezintă misiunile gestionate ieri, 25 iulie 2023, de colegii noştri.

Un efort deosebit a fost concentrat pentru gestionarea efectelor generate de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase. Astfel, în ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 113 localităţi din 15 judeţe regăsite în jumătatea de Nord a ţării (AB, AR, BC, BH, BN, CS, CJ, HD, HR, MM, MS, SJ, SM, SV şi TM) pentru limitarea şi înlăturarea efectelor vremii nefavorabile prognozate în această perioadă.

Totodată, avertizarea populaţiei din zonele vizate de avertizările hidrometeorologice s-a realizat prin intermediul celor 26 mesaje text transmise în 16 judeţe din ţară, prin sistemul RO-ALERT.

Majoritatea solicitărilor de sprijin au fost primite pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil, autoturisme sau clădiri, 250 astfel de situaţii fiind gestionate cu promptitudine. Evenimentele s-au soldat cu pagube materiale însemnate, 111 autoturisme, 36 de case şi 14 blocuri fiind avariate. De asemenea, copacii doborâţi de vânt au blocat temporar traficul feroviar pe magistrale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Braşov şi Hunedoara.

La acest moment, singurele intervenţii în desfăşurare sunt cele ale echipelor specializate aparţinând operatorului de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, pentru remedierea situaţiilor semnalate, în cel mai scurt timp. Important de menţionat este şi faptul că în prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor hidrometeorologice.

Urmează încă o zi de foc în Sudul României, în timp ce judeţele din centrul şi Nordul ţării rămân în continuare sub incidenţa prognozelor de instabilitate atmosferică.