Italienescul „non due senza tre” nu a fost valabil și la Petrolul. Când Argeșul nu joacă precum… Chindiei, se lasă iar cu eșec pentru „lupi”!

Dragos Trestioreanu -

Italienescul „non due senza tre” nu a fost valabil și la Petrolul. Când Argeșul nu joacă precum… Chindiei, se lasă iar cu eșec pentru „lupi”!

Odată cu instalarea lui Gigi Mulțescu la cârma Petrolului și cele două victorii consecutive ce-au urmat, 1-0, acasă, în dauna Universității Cluj, și 2-0, în deplasare, la Aerostar Bacău, nu numai că revenise speranța reintrării cu argumente ferme în lupta pentru promovare, dar se părea că „lupii” vor bate pas de defilare până la consemnarea accederii în Liga 1, la vară. Într-o astfel de situație idilică, era clar că echipa lui Mulțescu va trebui să confirme italienescul „non due senza tre”. Adică, într-o traducere mai… puțin gramaticală, „nu e doi fără trei”, succeselor cu „U” și Aerostar urmându-i firesc cel în fața Argeșului, miercuri seară, pe arena Ilie Oană! Pe un stadion ocupat de 6.500 de fani fideli și pătimași ai găzarilor, cărora li s-au adăugat în jur de 50 de ultrași vivaci ai „alb-violeților”, prima repriză a depășit adesea, în ceea ce privește consistența jocului și a numărului de oportunități de a marca, dispute din play-out-ul celui dintâi eșalon fotbalistic autohton! Raportul de ocazii a fost zdrobitor în favoarea echipei care s-a văzut condusă după numai 5 minute și a alergat puțin timp după egalare, venită 360 de secunde mai târziu: 11-2 pentru Petrolul, printre care și o bară, la lovitura de cap a lui Marius Chindriș , în urma cornerului de pe stânga, executat de Laurențiu Marinescu! Vasile Buhăescu a beneficiat, în debutul întâlnirii, de-un ricoșeu fericit al balonului, la „bomba” de la 28 de metri, din poziție centrală, a lui Andrei Panait, care a izbit rădăcina barei din dreapta a porții unui Cezar Lungu surprins și prea târziu redresat, apoi, pentru a se mai putea opune reluării de la 10 metri a fostului petrolist. Replica, așa cum scriam mai sus, a venit repede, Marius Chindriș i-a pasat lui Sergiu Arnăutu, care l-a deschis pe culoar, în careul mare, pe Saim Tudor, șutul acestuia, pe jos, fiind respins de Nicușor Grecu până la Robert Moldoveanu, cel ce a egalat norocos, printr-un șut cu pământul, de la 12 metri, ușor lateral stânga, mingea sărind peste Gabriel Oancea și ducându-se în plasă. Cu acel 1-1 stabilit în minutul 11 avea să fie fixat și rezultatul primului mitan. Asta deși, în rest, au fost, repet, o sumedenie de alte prilejuri de a se schimba tabela, cu precădere în favoarea Petrolului.

La revenirea de la vestiare, parcă a… lipsit echipa Petrolului, Argeșul fiind până în minutul 72 la cârma jocului, în fața unor „lupi” cu colții parcă tociți la cabine! Astfel, după un șut al lui Raul Costin, care a dat emoții, piteștenii au trecut din nou la conducere pe tabelă, în minutul 56. Ba, de-atunci, chiar definitiv! O combinație subtilă între Panait și Constantin Cătălin Barbu, un fotbalist foarte talentat în vârstă de numai 19 ani, care a dovedit că așchia nu sare departe de trunchi, el fiind feciorul fostului internațional Constantin Jean Barbu, prezent la meci, a condus la victoria trupei din Trivale. Primind balonul într-o zonă lipsită de marcajul firesc al lui Alexandru Țigănașu și Lucian Cazan, Barbu jr. a avut timp să-și așeze mingea pe stângul și a propulsat-o, apoi, în cross, sus în plasă, pentru 2-1. A fost un gol demn de genericele televiziunilor! Și după acel moemnt, argeșenii au mai avut două ocazii mari, Buhăescu și Costin trimițând două șuturi plasate, la care Lungu era bătut, dar obiectul de joc a ocolit stâlpul stâng. Ulterior, Țigănașu a făcut singura fază bună a sa din acest meci, trasorul lui de la distanță, expediat la firul ierbii, trecând de puțin pe lângă una dintre barele verticale. Au urmat numai oportunități de a marca a petroliștilor, însă, de la golul său și până la final, Moldoveanu a jucat parcă numai pentru el, trimițând toate șuturile în adversari! Cum nici alți coechipieri ai lui nu au fost mai inspirați – sau nu au avut noroc -, Petrolul a bifat al șaselea eșec din acest sezon, pierzând șansa de a urca, dacă ar fi câștigat, chiar pe locul 2, în eventualitatea în care joi, 11 aprilie 2019, la Timișoara, Chindia nu ar câștiga în dauna Ripensiei. Iar dacă tot a venit vorba despre Chindia, nu putem trece chiar cu vederea modul în care a jucat FC Argeș, nu demult, cu formația dâmbovițeană, pe arena Nicolae Dobrin, și cum a făcut-o miercuri, 10 aprilie, pe „Ilie Oană”, când, după ultimul fluier, întreaga delegație piteșteană era… în aer, de bucurie! OK, numai că, e clar, FRF nu ar trebui să mai permită într-o competiție reală echipe fără drept de promovare, fiindcă uitați ce se mai poate întâmpla: joci cum vrei, când vrei!

FC PETROLUL: Lungu 5 – Borţa 6, Bucşa 5.5, Cazan 5, Ţigănaşu 5 – Kozoronis 6 (70 – Rusu 5.5), Chindriş 6 (81 – Nini Popescu) – Saim Tudor 7, Marinescu (cpt) 6 (90 – Ştefănescu), Moldoveanu 6.5 – Arnăutu 6. Colectiv tehnic: Gheorghe Mulţescu (antrenor principal), Daniel Timofte (antrenor secund), Cătălin Mulțescu (antrenor al portarilor).

FC ARGEȘ: Grecu 6.5 – Oancea 6 (88 – Hreniuc), Turda 6.5, Vişa 7, Tofan 6.5 – Panait 7.5, Costin 7 – Barbu 8.5 (63 – Florescu 6.5), Şerban 7, Năstăsie (cpt) 7 (70 – Buleică 6) – Buhăescu 8. Colectiv tehnic: Augustin Eduard (antrenor principal), Paul Ciobanu (antrenor secund), Dumitru Hotoboc (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Adrian Comănescu 7 (Râmnicu Vâlcea) – Raul Constantin Ghiciulescu 8 (Lugoj) și Andrei Chiţoiu Nicolae 5 (Timişoara).

Arbitru de rezervă: Omar Cristian Dumitrică (Craiova).

Observatori: Marian Lumânare (Bucureşti), pentru joc, și Laurenţiu Vărgatu (Brăila), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Panait (32), Oancea (45+2), Vișa (52), Turda (57), Saim Tudor (76), Florescu (82), Buhăescu (87), Marinescu (87), Grecu (90+1), Buleică (90+4).

După etapa a XXIX-a, Petrolul este a patra în clasament, la egalitate de puncte cu fosta șefa de pluton, Sportul Snagov, dar având golaverajul mai bun, iar decalajul „lupilor” față de lider, Academica Clinceni, a sporit la opt lungimi. Însă, Universitatea Cluj este numai la un punct în față, cum e și Chindia Târgoviște, care are totuși un meci mai puțin disputat. Cum-necum, pentru Petrolul victoriile trebuie să fie înșirate până la final de campionat, fiindcă – în caz contrar – se năruie visul promovării. Dar asupra acestui meci voi reveni cu o analiză mai amplă.

Până atunci, merită descrisă faza din minutul 18, atunci când Saim Tudor a centrat de pe dreapta, Costinel Tofan amortizează cu corpul, la prima vedere, balonul, care sare pe voleul lui Marinescu, blocat, și apoi, capul lui Arnăutu îi dă emoții lui Grecu, acesta prinzând în doi timpi. O reluare TV foarte bună a arată însă că Tofan atinge cu cotul drept, puțin depărtat de corp, mingea centrată de Saim Tudor, dar cum nu există proteste, este posibil ca asistentul Chițoiu, cu unghi perfect de vizibilitate să aprecieze că dinamica fazei l-a determinat pe argeșean să aibă brațele depărtate de corp, fiind în alergare, și să nu fi existat intenția de a devia obiectul de joc, aflându-se în suprafața de pedeapsă, mai ales că s-a centrat de la o distanță mică. Numai așa îmi pot explica de ce nu i-a semnalat centralului Adrian Comănescu, prin gestul specific – îndreptarea către linia de fund a terenului -, că trebuie dicteze penalti, fiind posibil, omenește, ca arbitrul să nu fi avut în aria sa vizuală momentul atingerii balonului cu cotul. Părerea mea este că trebuia acordată lovitură de la „11 metri”, iar cum era 1-1, o posibilă transformare putea conduce, teoretic, la o altă turnură a meciului!

În altă ordine de idei, înaintea meciului dintre FC Petrolul și FC Argeș, fosta mare glorie Mircea Dridea, președintele de onoare al clubului găzarilor, a fost premiat la aniversarea recentă a vârstei de 82 de ani, de către discipolii săi, președintele executiv Cristi Vlad și vicepreședintele Octavian Grigore, iar suporterii de la Tribuna 2 i-a pregătit un banner-felicitare, dedicat Maestrului!

Foto: www.fcpetrolul.ro