Joi, 20 iulie, vernisajul expoziţiei temporare „SOCOLESCU 140”, la Ploieşti

Redactia -

Joi, 20 iulie, vernisajul expoziţiei temporare „SOCOLESCU 140”, la Ploieşti

Expoziţia, prilejuită de marcarea a 140 de ani de la naşterea arhitectului ploieştean Toma T. Socolescu (1883-1960), valorifică în principal o serie de cărţi poştale ilustrate şi fotografii din patrimoniul instituţiei, care înfăţişează câteva dintre edificiile publice şi particulare realizate după planurile sale: Halele Centrale din Ploieşti, Palatul Şcoalelor Comerciale (actualul sediu al Colegiului Naţional „I. L. Caragiale”), Banca Creditul Prahovei, Turnul clopotniţă al Catedralei Eroilor Prahoveni „Sf. Ioan”, Teatrul „Odeon”, devenit Teatrul de Stat în perioada comunistă, Primăria din Urlaţi, precum şi Biserica din satul Măgula (comuna Tomşani).

Piesa de rezistenţă a expoziţiei o reprezintă fotografia inedită a imobilului Belizar C. Nasopol din Ploieşti, una dintre creaţiile arhitecturale antebelice ale lui Socolescu. Amplasamentul acestui imobil, identificat în mod eronat de cercetătorii operei sale ca fiind pe str. Ştefan cel Mare, lângă blocul „Toboc”, a fost în realitate pe str. Ştefan cel Mare colţ cu str. Radu Stanian, vizavi de Biserica „Sf. Voievozi”. Clădirea, cumpărată în perioada interbelică de autorităţile judeţene pentru a servi ca sediu al Serviciului de Poduri şi Şosele, a fost distrusă în timpul unui bombardament al aviaţiei anglo-americane din cel de-al doilea război mondial. Actualmente, pe vechiul amplasament al ei fiinţează un bloc P+2.

Expoziţia îşi propune, ca pe lângă veritabila moştenire arhitecturală lăsată de arh. Toma T. Socolescu, să prezinte şi moştenirea culturală, mai puţin cunoscută dar la fel de importantă pentru urbea noastră.