Joi, sindicaliştii din învăţământ protestează la sediile din Prahova ale partidelor şi parlamentarilor

Redactia -

Joi, sindicaliştii din învăţământ protestează la sediile din Prahova ale partidelor şi parlamentarilor

Sindicaliştii din învăţământ vor merge cu jalba la sediile judeţene ale partidelor politice şi la birourile unor parlamentari de Prahova. După ce, în perioada 7-9, la greva de avertisment (japoneză) au participat circa 7.900 de sindicalişti din sindicatul Şcoala Prahovei, urmează să aibă loc o a doua etapă, joi, 17 octombrie. Ion Duţă (în foto), preşedintele sindicatului Şcoala Prahovei ne-a informat că sindicaliştii vor înmâna parlamentari şi vor depune la partidele aflate în coaliţia de la guvernare – PSD, PNL şi PC – Apelul pentru salvarea învăţământului românesc. “La PD-L, care a promovat prin asumarea răspunderii Legea Educaţiei Naţionale pe care noi o dorim modificată, nu am găsit nici atunci înţelegere şi nu credem că nu vom găsi nici acum. Ar fi o acţiune inutilă”, a mai arătat acesta.

“Cum prefectul Marius Sersea a luat deja act de revendicările noastre şi s-a implicat în rezolvarea unora dintre ele, suspendăm pichetarea Prefecturii, acţiune programată anterior”, a explicat Ion Duţă. Tot joi, Prefectura a organizat o întâlnire cu primari din judeţ, unde se va discuta inclusiv decontarea cheltuielilor pentru transportul profesorilor ce activează în alte localităţi decât cea de domiciliu.

 

Sindicaliştii cer alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, modificarea Legii educaţiei naţionale – reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, introducerea prevederilor Legii nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradaţiei de merit pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat – adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, depolitizarea învăţământului şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.