Partidă decisă într-un sfert de oră, încă din prima repriză! După ce a pierdut în fața „lanternei roșii” CS Mioveni 4 puncte din 6, în sezonul regular, FC Petrolul a mai echilibrat balanța în ceea ce a fost… „meciul procentelor”!

Dragos Trestioreanu -

Partidă decisă într-un sfert de oră, încă din prima repriză! După ce a pierdut în fața „lanternei roșii” CS Mioveni 4 puncte din 6, în sezonul regular, FC Petrolul a mai echilibrat balanța în ceea ce a fost… „meciul procentelor”!

Întâmplător sau nu, în cele două meciuri din sezonul regular dintre FC Petrolul Ploiești și CS Mioveni, „lanterna roșie” a câștigat patru puncte, dintre cele șase puse în joc, în dauna nou-promovatei prahovene. Mai precis, unul în deplasare și alte trei acasă. Asta după ce în urmă cu două campionate argeșenii făcuseră deranj mare pe arena Ilie Oană, învingând-o – este drept că după un ofsaid nesemnalizat la autorul golului, ex-petrolistul Blănaru! – pe Petrolul și stopându-i astfel drumul spre promovarea în cel dintâi eșalon. Existând aceste precedente, chiar dacă oaspeții veneau acum după o serie de eșecuri, o anumită teamă tot a existat înaintea celui de-al treilea duel, și ultimul, din sezonul în curs. Dar, spre mulțumirea suporterilor, pentru care a mărturisit, după meci, că mai joacă , Budescu a decis meciul în aproape un sfert de oră. Mai întâi, printr-un golazo, în minutul 10, și un assist de manual 14 minute mai târziu. Rezultatul final a fost cel stabilit de lovitura de cap a lui Mathaus: 2-0 (2-0). Aceasta a fost statistica, iar alte considerații urmează mai jos.

CS Mioveni a început curajos meciul de la Ploiești, dar firul acțiunilor sale s-a rupt înainte de ultima pasă – meteahnă, de altfel, a întregului fotbal autohton! – sau în momentul finalizării. În contrapartidă, căutându-l des pe revenitul mai… subțirel în talie Budescu, cel care, la rândul lui, cerea mingi de la coechipieri, „lupii” au pus-o de o fază frumoasă, destul de repede după primul fluier al ilfoveanului Ionuț Coza. Doua a centrat pe jos – pentru a doua pasă de gol a lui, după aceea din Bănie – și Irobiso a lăsat inspirat să-i treacă printre picioare balonul. Imediat, a „intrat în scenă” veritabilul play-maker al „lupilor”, Budescu, autorul unei reluări senzaționale, cu piciorul drept, de la 17-18 metri, foarte puțin lateral stânga, direct în vinclul opus! Reușită de autor a numărului 10 în minutul 10, una de nota 10! Show-ul lui Budi nu s-a încheiat însă atunci, ci  aproape de a se intra în ultimul sfert de oră al celei dintâi reprize o minge aruncată excelent peste defensiva adversă a lui Seto, către el, a avut parte de un stop perfect, urmat de doi-trei pași spre linia de fund și centrare parcă trasată cu o riglă. Doi petroliști au sărit la cap cu unul dintre fundașii centrali ai oaspeților, Garutti. Brazilianul nu s-a decis pe care, dintre Mathaus și Papp, să-l marcheze și – cu o detentă de invidiat – ivorianul a plesnit balonul, trimițându-l direct lângă bara din dreapta a porții lui Greab. Frumos gol, și acesta! Păcat însă că, după alte 20 de minute, Budiescu s-a pus pe iarbă, palpându-și pulpa stângă, în spatele acesteia. A fost clar: își terminase recitalul atunci, dar spera, ca și suporterii „galben-albaștrilor”, desigur, ca investigația specifică ulterioară să nu arate ceva serios!

Am numit, în titlul cronicii, confruntarea dintre FC Petrolul și CS Mioveni ca „meciul procentelor”. Uitați de ce: în primul mitan, jucătorii lui Florin Pârvu au jucat ceva la 85-90% din  potențialul pe care sunt convins că-l au. A fost destul totuși pentru un 2-0, decisiv în economia partidei. Asta mai ales că adversarii, după un start ce părea cvasi-amenințător, s-au stins până pe la… 10-15% din ceea ce au arătat în debutul anului în curs. Dacă autorul primului gol și, totodată, și al assist-ului celui de-al doilea a fost, așa cred, la nici 50% din ceea ce arăta chiar și când era component al echipei FC Voluntari, de până în fractura de tendon ahilean, un măcar 75% ar fi condus, cu siguranță, către un 3 sau 4-0, la pauză, de ce nu? Tot mai de întristat iată că devine procentul lui Grozav, ajuns dacă nu prima schimbare, cert a doua. Gicu joacă, de la o vreme încoace, la cel mult 25% din ce știam, respectiv din ceea ce am certitudinea chiar  că poate. I s-au dat și i se dau de fostul antrenor, respectiv de actualul, însă scăderea de formă continuă. Om de execuții, pare-se că el este ținut pe teren exclusiv pentru o eventuală sclipire. Care, din nefericire, nu prea mai vine.

Debutanților din tabăra Petrolului, căci a fost unul și în cea a Miovenilor, junele Gutea, cu o prezență mai degrabă insignifiantă, le voi acorda un paragraf special. Primul a arătat, în pofida unui joc la maximum 50-60% din potențial, că este, realmente, o – cum zic microbiștii – „sculă mare”, iar al doilea, deși șef de generație de juniori, va ține minte că a fost băgat, așa, la… trecerea timpului! Până la ei, să vedem ce s-a întâmplat în partea a doua a „meciului procentelor”, în care Petrolul a tras de frâna de mână, a lăsat posesia trupei lui Nicolae Dică, a acceptat astfel chiar și o dominare pe final, dar din fericire fără cine știe ce emoții la buturile lui Vâlceanu. Joc undeva la 30-40% în acel interval de timp. Scuze? Cauționări? Meciul mult mai dificil de duminică, 16 aprilie, ora 18.15, de pe „Ilie Oană”, cu Universitatea Cluj, foarte important pentru menținerea pe locul 7, pe care s-a revenit după succesul de luni seară!

Odată cu accidentarea lui Budescu, debutul brazilianului cu numărul 6, Jefferson, cred că a fost ceva mai grăbit. Prefațat chiar de un moment de suspans, fiindcă arbitrul Ionuț Coza aștepta să fluiere startul reprizei a doua, dar Petrolul avea pe teren numai 10 jucători! Coza își întreba în cască rezerva: „Păi, și eu ce ce să fac?”. Noroc că, însoțit de o prezentare în genul galelor din boxul profesionist american, „Jeff” a apărut, în sfârșit, pe teren, făcând cruci mari și ridicând mâinile spre cer, rugându-se, așa cum fac toți fotbaliștii din America de Sud. Momentul sunt convins că a fost gustat de împrumutătorul clubului găzarilor, discretul Marian Copilu, surprins într-un cadru TV fumând în spațiul din afara unei loje, pe la jumătatea reprizei precedente. Un cadru reluat și mai spre final de meci, dar… fără țigară. Adus la recomandarea lui Copilu, înlocuitorul lui Budescu avea o sarcină dificilă: de a-l substitui pe cel mai bun echipier al Petrolului, care decisese deja jocul, fapt ce avea să fie confirmat la final de meci. Însă, vorbe bine cunoscute, „The show must go on!”. Și așa a și fost, Jefferson ridicând tribunele și peluzele în picioare cu un dribling fabulos, unul pe care l-aș revedea și de o sută de ori fără să mă plictisesc! Vocile admirative ale fanilor s-au auzit până departe! Ulterior, a jucat strict tactic și elegant, altruist, dacă a făcut două greșeli minore și un fault…. Ceea ce, chiar și la 50-60%, așa cum scriam mai sus că s-a prezentat, a fost foarte bine. Dar, căci a existat și un dar, am remarcat ceva ce-ar fi trebuit să fie văzut – sper că a și fost astfel! – de antrenorul principal: a și apărut o… gelozie față de colegul Jefferson!!!

O să dau un singur exemplu, dar edificator: contraatac cu Irobiso, în centru, la minge, și cu brazilienii Petrolului în dreapta și în stânga; debutantul mai liber, Jair – mai puțin. Ce face nigerianul? Se uită la Jefferson și îi pasează… compatriotului acestuia, care abia de poate să-i retransmită mingea atacantului, cel care o lasă să treacă, aidoma fazei de la primul gol, dar un fundaș ajunsese deja în fața lui „Jeff”, respingând balonul! În fine, a mai fost o fază în care și Jair i-a dat o pasă amortizată lui compatriotului, balonul nemaiajungând la acesta, aflat demarcat perfect. Nota bene: dacă nu va fi jucat, precum Budescu, degeaba a venit Jefferson la Petrolul! Altfel, sincer, m-a bucurat debutul în SuperLigă al foarte tânărului și talentatului în vârstă de 17 ani Mihnea Rădulescu, fiu de fost fotbalist care mi-a încântat tinerețea, Marius Rădulescu. A-și aminti, peste ani, că debutul lui s-a făcut în minutul 90 și a jucat numai trei minute nu știu ce nostalgie l-ar mai putea cuprinde atunci pe Mihnea! Era 2-0, Jair, cel înlocuit de el, dăduse deja semne de oboseală, după cât alergase tot meciul. Deci, ar fi putut fi schimbat prin minutele 75-80. În fine, așa cred! Poate altădată, la un scor mai mare, cine știe…

Foto: www.fcpetrolul.ro și www.fotbal-flash.ro