Judecător prahovean reținut de DNA

Redactia -

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești efectuează cercetări penale față de următorii inculpați:
PODEA PETRE ADRIAN, judecător la Tribunalul Prahova, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență și
FLOREA GEORGE SORIN, asociat și administrator SC Rusara Prodcom SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,
Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2012, inculpatul Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova a acceptat promisiunea remiterii sumei de 3.000 lei de către Florea George Sorin, lăsând să se creadă că are influență pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Ploiești – denunțător în cauză – și că îl va determina să admită o cerere de eliberare condiționată formulată de un fost angajat la firma administrată de Florea George Sorin. Persoana pentru care s-a solicitat intervenția executa o pedeapsa cu închisoare.
Ulterior, în mod repetat, judecătorul Podea Petre Adrian i-a solicitat judecătorului de la Judecătoria Ploiești să pronunțe o soluție favorabilă în dosarul menționat, spunându-i că, în acest scop, Florea George Sorin este dispus să îi remită suma de 2.000 lei, însă magistratul de la Judecătoria Ploiești a refuzat propunerea de primire a banilor.

La data de 27 decembrie 2012, Judecătoria Ploiești a respins cererea de eliberare condiționată fixând termen de reiterare patru luni de la data rămânerii definitive (perioada minimă după care putea fi reformulată cererea de eliberare condiționată). În urma declarării recursului de către persoana aflată în detenție, la data de 31 ianuarie 2013, Tribunalul Prahova a admis parțial recursul, în sensul că termenul de reiterare a cererii de eliberare condiționată a fost redus. Completul respectiv a fost condus de judecătorul Podea Petre Adrian.
La data de 31 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători a încuviințat reținerea și arestarea preventivă față de Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 31 ianuarie 2013, procurorii au dispus reținerea inculpaților Podea Petre Adrian și Florea George Sorin pe un termen de 24 de ore.
Cei doi inculpați sunt prezentați Curții de Apel Ploiești cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.